Arnold bile devrildi!

Kadir Gürcan

Kadir Gürcan

09 Nis 2018 09:18
  • Ülkelerini baskı ile idare eden liderlerin, sağlıklı, genç ve dinamik görünme gibi bir saplantıları da var. Yaşları ilerledikçe bu takıntıları daha bir artıyor. “Ben de hala iş var...” görüntüsü vermek için ellerinden geleni yapıyorlar. Ekseri itibariyle de ömürlerinin ikinci yarısında olan bu liderlerin önlerinde çok uzun bir maç görünmüyor. 

    Dünyaya demokratik bir görüntü vermek için yapılan seçimlerde zaten kazanacakları ve istedikleri oyları alacakları belli iken, idari kabiliyetlerinden çok, eskimeye, yıpranmaya mahkum fiziki görüntülerine neden bu kadar ehemmiyet verirler, anlamak gerçekten zor. Halbuki, zihni melekeleri yerinde olsun yeter. Aklımıza gelen tek makul izah, zamanın yıpratıcılığı önündeki çaresizlikleri. Her yeni gün, ebediyet vehim ve tutkularının üzerine kezzab dökülüyor olmalı. Seçmenler, ömür ve gençlik bahşedemiyorlar.

    Rusya da yapılan son seçimlerde yine yüzde yetmişin üzerinde oy alarak devlet başkanlığını bir kez daha yenileyen Putin, maço ve sert görünümünü ısrarla sürdürüyor. Gömleğini çıkarıp, yarı çıplak ata binmesi, eksi yirmi derecede buz gibi suya dalması ya da Uzak-Doğu sporlarındaki merakını kameralar önünde tatmin çabaları, vazgeçemediği hobilerinden. Bu satırların yazarının da favorilerinden olan, Holywood’un, kendine has yakın döğüş sporu, Aikido ustası Steven Segal, Putin’in yakın arkadaşlarından. 

    ABD başkanları, dış ülke operasyonlarında olan askeri personeli ziyaret ettiklerinde,  koyu mavi bir yağmurluk ya da rüzgarlık giyiyorlar. Zaten herkes onların başkumandan olduğunu biliyor. Kamuflaj giyerek herkesten daha asker ya da daha vatanperver görünme derdinde değiller.

    Trump, şimdiye kadar hiç askeri kıyafet giymedi, kamuflaj ile ordu teftişi ediyor görünüp, gövde gösterisi yapmadı ama, onun askerlik ile irtibatı gençlik yıllarına dayanıyor. New York Academy (Askeri Akademi), Trump’ın liseli yılarını geçirdiği okul. Yetmişini aşmış yaşına rağmen, askeri okulların “Baş yukarda, omuzlar dik ve gözler ileride!” üçlemesine azami dikkat ediyor. 

    Vazgeçemediği Golf hobisini tatmin için kameraların karşısına geçtiğinde, artık iyice ihtiyarladığı giydiği elbisenin her tarafından fırlayan fiziki detaylardan anlaşılıyor. Trump, Obama’nın geride bıraktığı her şeyi sonlandırmaya kararlı ama, yarı yaşındaki bu siyahi delikanlının atletik ve karizmatik görüntüsünü zihinlerden silemeyecek. Trump’ın, komedi dünyasının vazgeçilmez malzemesi olan ekme, portakal renkli saçlarını hiç sormayın! Kızı bile bu saçlarıyla dal geçiyormuş, iyi mi? 2005’de Trump hakkında bir kitap yazan Robert Slater, kapaktaki Trump resminin fazla kilolu görünmesinden dolayı nasıl baskı gördüğünü anlatır ve “Yapacağınız en büyük hata, Trump’ı kilolu ve tombul göstermektir.” uyarısında bulunuyor.

    Afrin operasyonunun başladığı günlerde, Sayın Cumhurbaşkanı üzerine giydiği iğreti bir kamuflaj parka ile kötü bir görüntü sergilemişti. Konu ile alakalı hislerimizi “Kamuflaj ve kefen olmasın da...” başlıklı bir yazı ile ifade etmeye çalışmıştık. Dikkatlerini çekip çekmediğini bilmiyoruz. Şu kadar var ki, koskoca cumhurbaşkanının düşürüldüğü acınası gariplik gözü olan herkesi rahatsız etmiş.

    Müşkülpesentlik, zor beğenme ya da ille de kusur arama olarak görmeyin ama, Sayın Cumhurbaşkanı’nın orduyu son teftişinde üzerine giydirdikleri tam takım kamuflaj-üniforma da pek iyi durmamış. Hazret uzun boylu olduğu için, sırtının kamburu ve karın kısmından fırlayan fazlalıklar gizlenememiş. Konuşma kürsüsünün arkasında pek belli olmayan vücut detaylarını seçmenin, partizanların ve militanların gözünden saklamak lazım. Yirmi yaşındaki delikanlılar “Yahu Başkumandan bu mu?” deyip birbirlerine göz kırpmasınlar. 

    Bir süre Kaliforniya Valiliği de (2003-2011) yapan Arnold Schwarzenegger, bir zamanların vücut geliştirme sporu şampiyonu. Lakabı, fiziki yapısına bire bir uygun (The Austrian Oak)“Avusturyalı çam(meşe) yarması!” Daha sonraki kariyerini, Holywood’un aksiyon filmlerinde sürdürmüştü. Geçtiğimiz hafta kalp ameliyatı geçirdi. Operasyon sonrası sevenlerine “Geri döndüm..” mesajı vermiş. Kendisi gibi hayranları da bir zamanların vücut güzeli, Terminatör Serisi’nin Arnold’ından hiç eser kalmadığını yakinen biliyorlar. Yetmiş bir yaşında, Arnold da devrildi!

    Maçın ilk üç çeyreğinde gösterdikleri performansa bakılırsa, ebedi kalacakmış vehmi ile hala ordu teftiş eden, diktatör adaylarının kalan sürede ne yapabilecekleri ortada. İyisi mi siz, 2019 seçimleri için tek oyuncunuzu, konuşma kürsüsü ve yakın korumalar arkasında muhafaza edin. Zaten maçın skoru şimdiden belli, favori oyuncuyu fazla üzüp rezil etmeye ne gerek var?

    Kadir Gürcan
    09 Nis 2018 09:18
    YAZARIN SON YAZILARI