Yemen'de Sınır Tanımayan Doktorlar yaklaşık 150 bin hastayı tedavi etti


Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütünün sosyal medya ağı Facebook'taki açıklamasında, 2015 yılı başından bu yana Yemen'de 150 bine yakın hastaya müdahale edildiği ve tedavilerinin yapıldığı bildirildi.

Sınır Tanımayan Doktorlar yaptığı açıklamada, Yemen'de bazı hastahanelerin, sağlık merkezlerinin ve ambulansların bombardımanda doğrudan veya dolaylı olarak zarar gördüğünü kaydetti. Bu nedenle tıbbi yardımların bazı bölgelere girmesinin engellendiği belirtildi. Ayrıca açıklamada, güvenlik eksikliği nedeniyle, birçok profesyonel sağlıkçının ülkeyi terk ettiği ve bazı hastanelerin mevcut koşullarda elektrik ve yakıt problemi dolayısıyla hizmet veremez hale geldiği ifade edildi.

Sınır Tanımayan Doktorlar artan şiddet olaylarının yapılması gereken tıbbi müdahaleleri engellediğini şu cümlelerle açıkladı: "Şehirlerdeki abluka ve sürekli artan şiddet olayları, acil ihtiyaçların yanı sıra sıradan sağlık vakalarına da müdahale etmeyi engelliyor. Çok sayıda hasta ise temel sağlık hizmetlerine erişemiyor."

Yemen'in birçok şehrinde 2015 yılı başından bu yana toplam 88 bin den fazla acil vaka, 20 binden fazla yaralı, 11 bin ameliyat, 5 binden fazla doğal ve sezaryen doğum ve 10 binden fazla yatan hastaya müdahale edildiği kaydedildi.

Öte yandan, temiz suya erişimi olmayan Yemenlilerin sayısının 16 milyona yükseldiği ve nüfusunun yüzde 80'inin acil insani yardıma ihtiyacı olduğu duyurulmuştu. İsviçre'nin Biel şehrinde 15-20 Aralık tarihleri arasında bir araya gelen taraflar insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için ateşkes kararı almıştı. Karara rağmen Husiler kontrol ettikleri şehirlerdeki ablukayı kaldırmamış yardımların girişini önlemişti.

Yemen'de koalisyon güçlerinin öncülüğünü yaptığı Suudi Arabistan, 26 Mart'ta başlatılan 'Kararlılık Fırtınası' operasyonunun 21 Nisan'da sona erdiğini açıklamış ve Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığını duyurmuştu. İlk defa Nisan ayında ilan edilen 5 günlük ateşkesin 17 Mayıs'ta sona ermesinin ardından ise hava operasyonları tekrar başlamıştı.

Yemen'de yaklaşık bir yıldır devam eden iç savaşta 6 binden fazla insan öldü, 10 binden fazlası da yaralandı. CİHAN
<< Önceki Haber Yemen'de Sınır Tanımayan Doktorlar yaklaşık 150 bin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER