Yeni Türkiye'de bu oldu!

HSYK, görevini yaptıkları için tutuklanan hakimlerin görevli olduğu mahkemeleri kapattı.

Yeni Türkiye'de bu oldu!

HSYK, Hidayet Karaca ve 62 polisi cezaevinden kurtaracak kararlara imza attıkları için tutuklanan hakimlerin görevli olduğu mahkemeleri kapattı.  Her iki mahkemeye dosya gitmeyecek. Yeni bir atamaya kadar mahkeme hakimliği boş kalacak. HSYK’nın, tahliye kararının uygulanmasından korktuğu için böyle bir karar aldığı öğrenildi.

Özgür basını susturma ve algı operasyonları kapsamında tutuklanan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile 62 polis hakkında tahliye kararının verilmesi Çağlayan Adliyesi’ndeki bütün dengeleri bozdu. Hiçbir somut delil gösterilmeden hürriyetlerinden yoksun bırakılan 63 kişi hakkında iki hakim, yasalar çerçevesinde karar vermişti. 29. Asliye Ceza Hakimi Metin Özçelik, reddihakim talebini kabul etmiş, 32. Asliye Ceza Hakimi Mustafa Başer de tutuklu 63 kişi hakkında tahliyeye hükmetmişti. Ancak bu iki karar, Çağlayan’ı bir anda karıştırdı.

Tahliye kararı üzerine derhal hareket geçen İstanbul Cumhuriyek Başsavcılığı, 10. Sulh Ceza  Hakimliği’nden tahliye kararının yok hükmünde olduğuna dair bir yazı aldı. Ceza hukukunda ‘yok hükmünde’ şeklinde bir uygulama olmamasına rağmen, 63 kişi hürriyeti tahdit suçu işleme pahasına cezaevinden çıkarılmadı. Tahliyelerin engellenmesinden sonra devreye giren HSYK, hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer’i açığa aldı. Birkaç gün sonra da Türkiye tarihinde ilk kez iki hakim verdikleri karardan ötürü tutuklandı. Başer ve Özçelik’in cezaevine gönderilmesinin ardından görev yaptıkları 29. Asliye Ceza ile 32. Asliye Ceza mahkemelerine geçici görevlendirme ile yeni isim atandı. Normal teamülde her gün mahkemeler için farklı hakimler görevlendirilmesi gerekirken İstanbul Adalet Komisyonu, bir hafta süreyle aynı yargıcı mahkemede tuttu. Adalet Komisyonu’nun, Başer ve Özçelik’in yerine gelecek başka hakimlerin verilen tahliye kararını uygulamaya koymasından çekindikleri için böyle bir uygulamaya gittiği öğrenildi.

Bu aşamada devreye giren HSYK ise, skandalı yeni bir boyuta taşıdı. HSYK 1. Dairesi, 29. Asliye Ceza ile 32. Asliye Ceza’yı tevziye kapattı. Yani bu mahkemelere asaleten yeni hakim atanana kadar herhangi bir dosya gelmeyecek, mahkeme koltukları asaleten boş kalacak. Mahkemelerin kalemlerindeki personel de adliye içerisinde farklı mahkemelere dağıtıldı. Böylelikle iki mahkemenin içi tamamen boşaltılmış oldu. İstanbul Adliyesi Adalet Komisyonu, söz konusu iki mahkemedeki eski dosyalara bakmak için ise adliyedeki diğer hakimlerden uygun gördüklerini görevlendirip davaları yürütmeye çalışacak. ZAMAN
<< Önceki Haber Yeni Türkiye'de bu oldu! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER