Yeni zam dalgası başladı!

2016’ya zam yağmuruyla başlayan Türkiye yıl ortasında ikinci zam dalgasıyla karşılaştı. Bayramın hemen ardından kırmızı et, ilaç ve sigarada yüksek oranlarda fiyat artışı yapıldı.

Yeni zam dalgası başladı!

Asgari ücret ve emeklilik maaşının yükselmesine vatandaş sevinemedi. Yılbaşındaki fiyat artışlarından sonra çeşitli ürünlerde 2. zam dalgası başladı.

2016’ya zam yağmuruyla başlayan Türkiye yıl ortasında ikinci zam dalgasıyla karşılaştı. Bayramın hemen ardından kırmızı et, ilaç ve sigarada yüksek oranlarda fiyat artışı yapıldı. 

Zam yağmuruna otel ve restoranlar katılırken önümüzdeki dönemde diğer ürünlere de zam yapılacağı beklentisi arttı. Sigaraya paket başı 1 TL’lik zam gelirken ete 2 lira, ilaçlara 1 TL ile 50 TL arasındaki zam yapıldı.

SİGARADA PAKET BAŞI 1 TL ARTIŞ

Bayram öncesinde de sigaraya zam geleceği yönünde haberler çıkmıştı ve beklenen zam dün itibariyle açıklandı.

Zam oranının yüzde 8 ile 15 arasında olduğu bildirildi. Böylece 8 TL’lik sigaranın fiyatı 9 liraya yükselmiş oldu. 12 TL’lik sigara 13 TL’ye çıktı.

ETİN FİYATI 2 LİRA ARTTI

Ramazan ayının geride kalmasıyla birlikte gözler Kurban Bayramı hazırlıklarına çevrildi. Her Kurban Bayramı öncesi olduğu gibi bu yıl da et fiyatlarında tartışmalı gelişmeler yaşanmaya başladı. Şubat ayında alınan ‘tavan fiyat uygulama’ kararının ardından 39 lira seviyesine kadar gerileyen dana etinin fiyatı, son günlerde yeniden yükselişe geçerek 41 lirayı aştı.

KUZU ETİ YÜZDE 18 YÜKSELDİ

Kuzu eti, bu yılın 29 Haziran’ında 45,65 liradan tezgahlara konuldu. 28 Ekim 2015’ten 29 Haziran 2016’ya gelene dek yüzde 18,1 artışın yaşandığı kuzu etinde yıllık artış oranı ise yüzde 8,5 seviyelerinde.

İTHALATTAKİ KDV İNDİRİMİ DE İŞE YARAMADI

Hükümet, Ocak 2016’da bir düzenleme yaparak yemde yüzde 8, gübrede ise yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranını yüzde 1’e indirdi. Ancak sektör temsilcileri, bu adımın da istenen neticeye ulaşamadığı görüşünde.

520 ilaca yüzde 10-20 zam

Zam en çok ilaç sektöründe görüldü. Aralarında kanser ilaçlarının da bulunduğu 520 kalem ilaca zam yapıldı. Vatandaşlar eczanelere gittiklerinde her zaman ödediklerinin üzerinde para ödemek zorunda kaldı. 1 TL ile 50 TL arasındaki zamlar hastaların ilaca ödediği yüzde 10 ve yüzde 20’lik kesintiyi de yükseltti.

KATILIM PAYI VATANDAŞIN CEBİNİ YAKIYOR

Her ay sağlık sigortası primi ödeyen çalışanlar ve prim ödeyen emekliler hastanelerde ve eczanelerde para ödüyor. Katılım payı adı altında vatandaşlardan alınan ücret vatandaşın tepkisine sebep oluyor. Vatandaşın cebinden çıkan bu paralar devlette 8 iken özel hastanelerde 15 TL’ye ulaşıyor.

JTI: ÜRÜNLERİMİZ DEĞİŞMEDİ

Japan Tabacco İnternational’in (JTİ) yetkilileri ürünlerinde henüz zam yapmadıklarını açıkladı.

Kaynak: Meydan Gazetesi
<< Önceki Haber Yeni zam dalgası başladı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER