1. Uluslararası Luxury Termal Ürün Geliştirme

1. Uluslararası Luxury Termal Ürün Geliştirme ve Pazarlama Kongresi -Afyonkarahisar Valisi Balkanlıoğlu: Misafirlerimizin termal otelde beklemesinden ziyade, çevrede hoşça vakit geçirebilecekleri, iyi anılarla ayrılabilecekleri bir


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Misafirlerimizin termal otelde beklemesinden ziyade, çevrede hoşça vakit geçirebilecekleri, iyi anılarla ayrılabilecekleri bir ortam olması için çaba içerisindeyiz. Cumhuriyetimizin kazanıldığı topraklar olan Afyonkarahisarda birçok gösterebileceğimiz değerler var dedi.
     Balkanlıoğlu, bir otelde düzenlenen 1. Uluslararası Luxury Termal Ürün Geliştirme ve Pazarlama Kongresinin açılışında yaptığı konuşmada, Afyonkarahisarda 4 havzada termal su kaynağının bulunduğunu, merkez yakınındaki Ömer-Gecek havzasından, 125 dereceye ulaşan sıcaklıkla, litresinde 6 gramı aşan mineral maddeleriyle dünyanın en şifalı termal sularının elde edildiğini söyledi.
     Termal kaynakların Romalılardan, Friglerden bu yana, şifa, gençleşmek, güzelleşmek amaçlı kullanıldığını kaydeden Vali Balkanlıoğlu, bu kaynakların kalıcı olması yönünde Termal Su Birliğini oluşturarak önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini, proje sayesinde otellerin ısıtılması ve şifalı suyun kullanılmasının tek elden yürütüldüğünü, ısıtılmada kullanılan ve temiz olarak geri kazanılan termal suyun reenjeksiyon yoluyla kaynağına döndürüldüğünü ifade etti.
     Türkiyenin sağlık termal turizminde büyük hedefleri bulunduğunu ve dünyanın her yerinden insanları bölgeye çekmeyi amaçladıklarını kaydeden Balkanlıoğlu, şöyle konuştu:
     Türk milleti istikrarı, barışı ve sevgiyi yakaladı, dünya ülkeleri arasında saygın bir yere sahip. Kişi başına milli gelirimiz arttı, ulaşım altyapımız düzenlendi. Bölgemize gelecek turistlere davranışlarımızla, saygı ve sevgimizle, Türkiyeden iyi duygularla ayrılmasını, dünya çapında tanınır bir ülke olmasını sağlamalıyız. Misafirlerimizin termal otelde beklemesinden ziyade, çevrede hoşça vakit geçirebilecekleri, iyi anılarla ayrılabilecekleri bir ortam olması için çaba içerisindeyiz. Cumhuriyetimizin kazanıldığı topraklar olan Afyonkarahisarda birçok gösterebileceğimiz değerler var. Buna yönelik çalışmalar yapılıyor. Oteller ve termal yatırımcılarımızın da ellerini taşın altına koyması, her türlü fuarlara, turizm ve tanıtımla ilgili oluşumlara katılarak, tur operatörleriyle ve turizmle şirketleriyle güzel diyaloglara girerek bölgeyi ve otelleri tanıtmalarına ihtiyacımız var.
    
     -Termal turizm, Türkiye için çok önemli-
    
     TUI AG Türkiye Temsilcisi Hüseyin Baraner, Türk turizminin ileride sürdürebilirliğini sağlayacak ayakta tutabilecek en büyük yatırımın termal olduğunu kaydetti. Dünyanın, buna bağlı olarak da turizmin piyasalarının değiştiğini, sağlık turizminin ön plana çıktığını aktaran Baraner, termalin önemine değinerek, gereken ilginin gösterilmemesi, gerekli çalışmaların zamanında ve dünya standartlarına uygun yapılmaması durumunda, 2023te turizm açısından hedeflere ulaşılamayacağını savundu.
     Baraner, Eğer biz turizmin çeşitliliğinden konuşuyorsak, dünya çapında gelecek vadeden termali de dünya piyasalarına göstermek zorundayız. Turistler de, yaşamlarını etkileyen sağlık sorunlarından kurtulmak için tatillerini kullanıyor artık. Allah gerçek sağlığı termal suyun içerisinde saklamış. Buna inanan yüz milyonlarca insana, sadece bizim bu alanda uluslararası kalitede ürünlerimizin olduğunu ispatlamamız gerekiyor diye konuştu.
     TUI AG Uluslararası İlişkiler ve Yatırımlar Direktörü Günter Ihlau ise Türkiyenin GSMHsının yüzde 9unu turizm gelirlerinden elde ettiğini belirterek, Türkiyenin turizm konusunda son yıllarda geldiği noktaya ve 2023 yılı 50 milyon turist, 50 milyon dolar gelir hedefine değindi.
     Avrupa nüfusunun yaşlandığını, bakım odaklı bir konsept oluşturulması durumunda Türkiyenin yüz binlerce turisti çekebileceğini dile getiren Ihlau, sağlık turizminde termalden Wellness-SPAya yönelinmesinin doğru bir hamle olacağını, bunun genç nüfusun da ilgisini çekeceğini söyledi. Almanyada Wellness-SPAdan önemli bir ciro elde edildiğini, Avrupalının bunu yaşamında önemli bir unsur olarak gördüğünü ifade eden Ihlau, Bu konuda Almanya Avusturya ile rekabet ediyor. Sağlıklı insanlar dahi, sağlıklarını korumak için bunu tercih ediyorlar. Talep arzdan fazla dedi.
     Avrupalı turistin otelde kalmadığını, gezmek istediğini, buna göre altyapının oluşturulması gerekliliğine dikkati çeken Ihlau, müşterileri için son yıllarda ülke destinasyonundan daha çok otel destinasyonunun ön plana çıktığını belirtti. Ihlau, Türkiyenin, Akdenizdeki son doğal kıyı şeritleri bakımından da ön plana çıktığını, kıyı şeridindeki betonlaşma nedeniyle turistlerin artık İspanyadan kaçtığını belirterek, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
    
     -Avrupada termal kürler, sağlık zırhı olarak görülüyor-
    
     Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral da, Türkiyede termalin belli yaş grubunun şifa arama adına başvurduğu bir değer olarak algılandığını, Avrupada ise termal kürün sağlık zırhı olarak da görüldüğünü, gencinden yaşlısına her kesimin ilgisini çektiğini belirtti. Yakın gelecekte Türkiyenin, Avrupada tercih edilen termal bölge olacağını ifade eden Güral, bununla ilgili oluşturulması gereken bazı faktörlerin, taleplerin olduğunu başında da yerel yönetimlerin bunu benimseyerek, turistler için gezecekleri, bisiklet yolları, yürüme yolları, ağaçlık, ormanlık alanlar, standarda uygun yeme, içme ve eğlenme yerleri olması geldiğini kaydetti.
     Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar, Türkiyenin çevreye uyumlu, sürdürülebilir turizm anlayışını benimsediğini, sağlık turizmini de medikal, spa-wellness, termal ve 3. yaş turizmi olarak kategorilendirerek, bu yönde çalışmalar yürüttüğünü aktardı. Türkiyenin medikal turizme önemli yatırımlar yaptığını, bu konuda tıbbi deneyiminin ve yetişmiş insan gücünün önemli bir unsur olduğunu kaydeden Yazar, termal turizmin de eğitim düzeyinin artmasına paralel olarak önem kazandığını söyledi.
     Kongrenin açılışına, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak da katıldı.
    
     Muhabir: Serdar Yılmaz - Mustafa Güngör
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber 1. Uluslararası Luxury Termal Ürün Geliştirme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER