13. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film

13. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali -AAnın basın sponsoru olduğu festival kapsamında Ahşabın Gizli Eli söyleşisi yapıldı


KARABÜK (A.A) - Karabükün Safranbolu ilçesinde Anadolu Ajansının(AA) basın sponsoru olduğu 13. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali kapsamında, Ahşabın Gizli Eli söyleşisi yapıldı.
     İstanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Akpınar, yaptığı konuşmada, bilginin çok değerli olduğunu belirterek, bilgili insanın her zaman ayrıcalıklı olacağını söyledi.
     Geleneksel yaşam biçiminin, yapı bilgisi ve yapı ustası hakkındaki sosyal, ekonomik ve kültürel bilgilere ışık tuttuğunu belirten Akpınar, şöyle konuştu:
     Geleneksel yapılarda, sadece nasıl ayakta durduğu değil, nasıl konumlandırıldığı ve yönlendirildiğini çok önemlidir. Sokak bina ilişkisi, kapı girişleri alt ve üst katlar, duvarlar ve duvarlardaki boşluklar, hem aile içi özel yaşama, hem de komşunun özeline göre aile çizgisinde şekillenirler. Bu olgun yaklaşımın gerçekleşmesini sağlayan ustalardır. Geleneksel yapılar mimar tarafından değil, ustalar tarafından yapılmıştır. Onlara ne istediğinizi söylersiniz, onlar zaten yerleşmenin ruhunu bilir. Yapıyı ormana en uygun şekilde yaparlar. Yerel malzemeyi izler, ayrıntıları sanat ile yoğururlar. Ortaya çıkan eser, yerele en uygun ve en ekonomik olandır.
     Söyleşiye katılan ahşap ustaları Kamil Aydın, Kadir Öğüt ve Bekir Bozkurt, Ahşap ve Ahşap Ustalığı konularında soruları yanıtladı. Söyleşi, Ahşabın İçindeki Ev sunumu ile son buldu.
    
     Muhabir: Özkan Beyer/Ahmet Özler/Sinan Özmüş
     Yayıncı: A: Fatih Tekcan
<< Önceki Haber 13. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER