2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü -Orman ve Su İşleri Bölge Müdürü Güngör: Sulak alanlar dünyanın tabii zenginlik müzeleridir


BİLECİK (A.A) - Orman ve Su İşleri II. Bölge Müdürü Yahya Güngör, sulak alanların dünyanın tabii zenginlik müzeleri olduğunu bildirdi.
     Güngör, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, sulak alanların korunması sözleşmesinin 2 Şubat 1971 yılında İranın Ramsar kentinde imzalandığını hatırlatarak, bu günün sulak alanların korunmasının önemine kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla 2 Şubattan itibaren kutlandığını kaydetti.
     Sulak alanların kuruma dışında, kirlilik, küresel ısınma, sanayileşme, aşırı ve kontrolsüz kullanım, aşırı avlanma gibi sorunlarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Güngör, şunları belirtti:
     Derinlikleri genelde 6 metreye kadar olan sığ göl, lagün, deltalar, korunaklı kıyılar, su dolaşımına sınırlı olan bölgeler sulak alanlar olarak nitelendirilir. Sulak alanlar, yerli ve kıtadan kıtaya göç eden milyonlarca göçmen kuşun okyanusları aşmadan önce yumurtlama, yavru çıkarma, mevsimlik yaşama yerleri olduğu için, çevrebilimiyle ilgili son derece önemli habitat alanlarıdır. Sahip olduğu biyolojik çeşitlilik nedeniyle dünyanın doğal zenginlik müzeleri olarak kabul edilen sulak alanlar, doğal işlevleri ve ekonomik değerleriyle yeryüzünün en önemli ekosistemleridir. Sulak alanlar, yeraltı sularını besleyerek veya boşaltarak, taban suyunu dengeleyerek, sel sularını depolayarak, taşkınları kontrol ederek, kıyılarda deniz suyunun girişini önleyerek bölgenin su rejimini düzenlerler. Bulundukları yörede nem oranını yükselterek, başta yağış ve sıcaklık olmak üzere yerel iklim elemanları üzerinde olumlu etki yaparlar. Sulak alanlar dünyanın tabii zenginlik müzeleridir. Sulak alanlarımızın korunması ve turizm merkezi haline getirilmesi bakanlığımızın öncelikli çalışmaları arasında yer almaktadır.
    
     Muhabir: Muhsin Arsan
     Yayıncı: Deniz Açık
<< Önceki Haber 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER