2013 yılında Rusya ve Almanya pazarı

2013 yılında Rusya ve Almanya pazarı toplantısı -Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Yavuz: -Antalyaya gelen her 3 turistin 2si Rusya, Almanya ve İskandinavya pazarından geliyor


ANTALYA (A.A) - Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu tarafından 2013 yılında Rusya ve Almanya pazarı toplantısı düzenlendi.
     Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Kent Konseyi Toplantı Salonundaki toplantıda, turizm fuarlarının mart ayı sonu gibi başlayacağını belirtti.
     Antalya için Rusya, Almanya ve İskandinavya pazarlarının çok önemli olduğunu dile getiren Yavuz, Bu pazarlar Antalyanın ve Türkiyenin bel kemiğini oluşturuyor. Geçen yıla oranla artış bekliyoruz. Endişe edilecek, tasalanacak bir şey Türkiye için söz konusu değil dedi.
     Antalyaya gelen turist sayısı her yıl artmasına rağmen dengeyi oluşturan ülkelerin Rusya, Almanya ve İskandinavya pazarı olduğunu kaydeden Yavuz, Antalyaya gelen her 3 turistin 2si Rusya, Almanya ve İskandinavya pazarından geliyor. Bu 3 pazar olmazsa Antalyada turizmin bir anlamı kalmayacak. Geçen yıl Antalyaya gelen turistlerin yüzde 28i Almanyadan, yüzde 27si Rusyadan, yüzde 10u İskandinavya ülkelerinden geldi. Yani turistlerin toplam yüzde 65lik kısmı bu üç pazardan Antalyaya geliyor diye konuştu.
     Holiday Plan Kontrat Direktörü Levent Bekaroğlu da Antalyaya gelen turist sayılarında Almanyanın en çok turistin geldiği bir ülke olduğunu, ancak liderliği Rusyaya kaptırdığını ifade ederek, 2008 yılından itibaren ise Almanyadan gelen turistlerin yüzde 5 ile 8 arasında her yıl artarak devam ettiğini söyledi.
     Bekaroğlu, şunları kaydetti:
     2011 yılında 384 bin işletme belgeli yatağımız var iken 2012de bu sayı 412 bine çıkmış. 27 bine yakın ilave yatağımız var. Yatak arzının artışı daha çok 4 ve 5 yıldızlı otellerimizde. Alman pazarından Antalyaya gelen toplam turist sayısında geçen yıl 165 bin eksiğimiz var. Ama 530 bin ilave müşteriye ihtiyacımız vardı. 2013 yılında yatak sayısı daha da artacak, yaklaşık 135 bin ilave yatak gelecek gibi. Bu da 650 bin ilave müşteri anlamına geliyor. Alman pazarı gelişecek, daha iyi olacak. 2013 yılında Almanyadan gelen turist sayısında 150 bin civarında bir artış bekliyoruz. Dünya Turizm Örgütünün de açıkladığı üzere 2013 yılında yeni sezonda dünyada yapılacak seyahatlerde yüzde 3lük bir artış bekleniyor. Bu, Türkiyeye aynı oranda Alman pazarından yansıyacaktır. 2002 yılında 816 dolar kişi başı turizm gelirimiz varmış, ancak 2012 yılı turizm gelirimiz ise 798 dolardan kapattık.
     Alman Tatil ve Seyahat Araştırma Derneğinin yaptığı araştırmaya göre 2012 yılında turizm amaçlı seyahatlerde dünya turizminin ilk defa 1 milyar doları aştığını belirten Bekaroğlu, Almanların, 88 milyar dolar harcama ile her zaman tatil şampiyonu olduğunu, ancak geçen yıl Çinin ilk defa 91 milyar dolar tatil harcaması yaparak Almanları geçtiğini vurguladı.
     Bekaroğlu, Alman nüfusunun yüzde 36sının bu yıl kesinlikle bir tatile çıkacağı görülüyor. Geçen yıl bu oran yüzde 35 imiş. Az da olsa Almanların tatil yapma eğilimi artmış. Almanlar daha çok İspanya, İtalya, Avusturya ve Türkiyeye seyahate çıkmak istiyorlar dedi.
     Detur Genel Müdürü Alaaddin Gürses ise İskandinav pazarının Türkiye turizmine çok büyük katkısı olduğunu düşündüğünü, bu pazardan çok memnun olduklarını dile getirerek, İskandinav ülkelerinden Finlandiya, İsveç, Norveçten bin 200e yakın ilk turist kafilesinin Antalyaya geldiğini, ülkelerinde sıfırın altında 16 dereceleri gören bu turistlerin Türkiyede bu mevsimde 15 dereceyi gördüklerine işaret etti.
     Toplantıda Tez Tour Genel Müdür Yardımcısı Seyfi İmamoğlu da sunum yaptı.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 2013 yılında Rusya ve Almanya pazarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER