5inci Uluslararası Marmara Arıcılık Kongresi başladı

5inci Uluslararası Marmara Arıcılık Kongresi başladı -Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Yılmaz: -Türkiye, 58 bin profesyonel arıcısıyla dünyanın en büyük arıcılık ülkesidir


BURSA (A.A) - Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiyenin, sahip olduğu 58 bin profesyonel arı yetiştiricisiyle dünyanın en büyük arıcılık ülkesi olduğunu bildirdi.
     Birlik tarafından bu yıl 5incisi düzenlenen Uluslararası Marmara Arıcılık Kongresi, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezinde törenle başladı.
     Yılmaz, törende yaptığı konuşmada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yürüttükleri çalışma kapsamında arı yetiştiricilerinin kayıt altına alındığını söyledi.
     Dünya Arıcılar Birliğinin, 2017 yılında gerçekleştirilecek kongresine ev sahipliği yapmak istediklerini dile getiren Yılmaz, ev sahibi ülkenin, gelecek eylül ayında Ukraynada yapılacak oylamada belirleneceğini anlattı.
     Yılmaz, oylama için Ukraynaya 300 kişilik ekiple gitmeyi planladıklarına işaret ederek, Dünya Arıcılar Birliğinin kongresi, arıcılığın her yönüyle tartışıldığı, yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı, dünya arıcılığının olimpiyadı diyebileceğimiz bir kongre. Onun için bu kongreyi önemsiyoruz ve Türkiyede düzenlemek istiyoruz dedi.
     Türkiyede arı yetiştiricilerinin, üretim, pazarlama ve mevzuatla ilgili aşamadığı birkaç sorunu bulunduğunu ifade eden Yılmaz, bunların çözümü için ekip olarak çok yoğun çalıştıklarını belirtti.
     Yılmaz, arı yetiştiriciliğiyle ilgili ürün çeşitliliğini artırmaya gayret ettikleri bilgisini vererek, Türkiye, 58 bin profesyonel arıcısıyla dünyanın en büyük arıcılık ülkesidir. Üretimle ilgili sorunları aştığımızda daha iyi yerlere geleceğimize inanıyoruz ifadesini kullandı.
     UÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek ise arı yetiştiricilerini, arı gibi çalışkan, arı gibi kolektif çalışmanın bilincine varmış insanlar diye niteledi.
     Onların, alın teri ile hayallerini birleştirdiğini söyleyen Prof. Dr. Dilek, Neticede çok güzel ürünler elde ediyorsunuz. Bu çabalara saygı duymamak mümkün değil. Bu tür kongreler, üniversite, kamu, özel sektör iş birliğinin en güzel örneklerinden biri. Bu güzellikleri bize yıllardır yaşatanlara saygılarımı sunuyorum. Bu kongrenin, arıcılık sektörünün birçok sorununa çözümler üreteceğine eminim diye konuştu.
     UÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Dülgeroğlunun, arıcılıkla ilgili fotoğraflarına yer verilen serginin gezilmesiyle sona eren törene, Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Eren, akademisyenler, sektör temsilcileri ve arı yetiştiricileri katıldı.
     Uzmanlar tarafından sunumlar yapılmasıyla devam eden kongre, yarın sona erecek.
    
     Muhabir: Cem Şan
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber 5inci Uluslararası Marmara Arıcılık Kongresi başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER