Ali Emiri Efendiye Saygı Günleri

Ali Emiri Efendiye Saygı Günleri -Kaşgarlı Mahmudun Divanü Lügatit Türk isimli eserini Türk kültür hayatına kazandıran Ali Emiri Efendi, Elazığ ve Diyarbakırda anılacak


ELAZIĞ (A.A) - Kaşgarlı Mahmudun Divanü Lügatit Türk isimli Türkçe-Arapça sözlüğünü Türk kültür hayatına kazandıran Ali Emiri Efendi, Elazığ ve Diyarbakırda anılacak.
     Elazığ Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Elazığda defterdarlık ve vali vekilliği görevlerinde de bulunan şair, edebiyatçı, eleştirmen Diyarbakırlı Ali Emiri Efendinin, Türkçenin ilk ve ölümsüz yazılı eseri Divanü Lügatit Türkü asırlar sonra Türk milletine kazandırdığı, 16 bin ciltlik paha biçilmez yazma eserlerini Millet Kütüphanesini kurarak bağışladığı belirtildi.
     Açıklamada, Ali Emiri Efendinin, Elazığ ve Diyarbakırda valiliklerin himayesinde 14-16 Martta düzenlenecek Ali Emiri Efendiye Saygı Günleri adlı etkinlikle anılacağı kaydedildi.
     Etkinlik kapsamında ilk gün Elazığda Fuzuli ve Azerbaycanda Fuzuli Araştırmacılığı konulu açık oturum gerçekleştirileceği, tiyatro sanatçısı Reşat Bulut yönetiminde İstanbulda Diyarbakırlı Bir Alim adlı 2 perdelik oyunun sahneleneceği ifade edildi.
     Etkinliğin ikinci gününde ise Ali Emiri Efendi konulu açık oturum yapılacağı, aynı günün akşamı Ali Emiri Efendiye Saygı Gecesi gerçekleştirileceği belirtildi.
     Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Müstakil Alimler Birliği ve Nizami Edebiyat Enstitüsü Alimler Birliği tarafından Elazığ Valisi Muammer Erola Azerbaycan Edebiyatının Dostu Diploması takdim edilecek gecede, TRT Diyarbakır Radyosu Mahalli İcra Topluluğu ve Elazığlı mahalli şarkıcılar tarafından Diyarbakır-Harput türkülerinin seslendirileceği kaydedildi.
     Etkinliğin son günü ise Diyarbakırda Ahmet Arif Edebiyat Müzesinde Ali Emiri Efendi ve Diyarbakır konulu sohbet toplantısı gerçekleştirileceği duyuruldu.
    
     Muhabir: Ömer Fansa
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Ali Emiri Efendiye Saygı Günleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER