Anadolu Ajansı ve Yeni Nesil Gazetecilik

Anadolu Ajansı ve Yeni Nesil Gazetecilik konferansı -AA Genel Müdürü Öztürk: -Bu ülkenin bu dünyaya söyleyecek sözü varsa, onu aktaracak bir ajansı da olması lazım. İşte biz bu misyonu görüyoruz şu anda -Kağıda basılı gaze


BURSA (A.A) - Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Bu ülkenin bu dünyaya söyleyecek sözü varsa, onu aktaracak bir ajansı da olması lazım. İşte biz bu misyonu görüyoruz şu anda. Şimdi hedefimiz; kendi hinterlandımızdaki olup biten her şeyi bizzat bizim yayımlamamızdır dedi.
     Öztürk, Birlik Vakfı Bursa Şubesinin geleneksel Cuma Meclisi toplantısında, Anadolu Ajansı ve Yeni Nesil Gazetecilik konferansı verdi.
     Kemal Öztürk, tanıtım filmi gösteriminin ardından yaptığı sunumda 1920de, TBMMden 17 gün, Cumhuriyetin ilanından da 3 yıl önce kurulmuş en eski kurumlardan biri olan AAnın, 92 yıldır Türkiyenin hafızasını kaydettiğini belirtti.
     AAnın, kurulduğu dönemde, İngilizce ve Fransızca bültenler de çıkartarak, Anadoludaki Milli Mücadelenin sesini dünyaya duyurmaya çalıştığını hatırlatan Öztürk, şöyle devam etti: Anadolu Ajansının bugün itibarıyla, Arapça, İngilizce, Rusça, Boşnakça ve Türkçe olmak üzere 5 dilde yayını vardır. Biz göreve geldiğimizde maalesef bu kadar değildi. 2012 yılında başladık 5 dilde yayına, günlük haber ortalamamız 600den 700lere çıktı. 2012 yıllık ortalaması 700 dolayında. Aralık 2012 ortalaması ise günlük bazda bin küsur civarında.
     Dünyada geçmek istedikleri rakiplerinin bulunduğunu, AFPnin günde 5 bin, APnin 3 bin 500, Reutersin de 4 bin haber yayını yaptığını kaydeden Öztürk, Fotoğraf sayısını dünya klasmanına kıyaslarsak biz günlük bin fotoğraf yayımlıyoruz. Yine göreve geldiğimizde bu rakam 600 civarındaydı. Hedefimiz, günlük 3 bin civarında fotoğraf yayımlayan AFPyi geçmek dedi.
     Öztürk, AAnın şu anda 5 dilde yayın yaptığını, buna karşılık AFPnin 6, APnin 4, Reutersin 20 dilde yayınlarının bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     Bu tablo karşısında, dünyadaki ajanslarla mücadele etmek için bir proje hazırladık ve dedik ki; 1920 yılında kurulduğumuza göre, 2020 yılında, yani 100. yaşımıza geldiğimizde dünyadaki ilk 5 ajanstan biri olmamız gerekiyor. Bunun adına da 100. Yıl Vizyonu dedik. Eğer biz bu vizyonumuzu gerçekleştirebilirsek görmüş olduğunuz markalarla birlikte anılmaya başlayacağız. Burada anılabilmemiz için de üretim rakamlarımızın onlarla eşdeğer olması gerekiyor.
    
     -Dijital devrim-
    
     AAnın, şu anda dünyada Kahire, Bosna, Bakü, Brüksel ve New Yorkta bölge müdürlüklerinin açıldığına değinen Öztürk, bu çalışmaları yapabilmek için çok güçlü insan kaynağına ihtiyaç duyulduğunu, ancak Türkiyenin hızlı büyümesine eş değer bir insan kaynağının olmadığını ve ciddi bir yabancı dil sorunu bulunduğunu dile getirdi. Bunu değiştirmek için AA Haber Akademisini kurduklarını hatırlatan Öztürk, şunları kaydetti:
     50ye yakın öğrencimizi diplomasi ve finans muhabiri olarak yetiştiriyoruz ve sonra da AAda istihdam edeceğiz. Bu arkadaşlarımızı, aslında hepimizi nasıl bir gelecek bekliyor- Bu beklenen şeyin ismi Dijital devrim ismiyle anılıyor. Türk basın sektörünü değil sadece, dünyadaki basın sektörünü derinden etkileyen, kimini yıkan ve yakan devrim yaşanıyor aslında. Bu dijital devrimin mali kaynakları tahmin edilenden çok yüksek. Şu anda, arama motoru Googlenin 38 milyar dolarlık bir geliri var. Gazete tirajlarında yoğun bir düşüş yaşanıyor, yüzde 17lik bir düşüş, özellikle batıda, gittikçe tiraj kaybediyor ve gittikçe kağıda basılı ürünlerde bir azalma yaşanıyor. Mesela kitaplar artık Amerikada kağıda basılıyor.
     Son yıllarda tablet bilgisayar ve akıllı telefonların öne çıktığına, kitap ve gazete okumanın dijital mecralara kaydığına dikkat çeken Öztürk, Kağıda basılı gazeteler her geçen gün kapanıyor. Bu, ürkütücü bir şekilde yayılan bir şey ve Türkiyede de önümüzdeki yıllarda başlayacaktır bu. Sadece 8 yılda Amerikada kapanan gazete sayısı 154, İngilterede sadece bir yılda kapatılan gazete sayısı 32 dedi.
     Twitter ve Facebook kullanıcılarının son yıllarda büyük ölçüde arttığına değinen Öztürk, insanların bu mecralar yoluyla kendi haberlerini takipçilerine duyurduğunu belirtti.
     Öztürk, gazetelerin internette okunma oranlarıyla bayi satışları arasındaki farka da dikkat çekti.
     Dijital devrimin yarattığı sorunların en önemlisinin ise dezenformasyon olduğunu dile getiren Öztürk, Twitterde insanlar sık sık öldürülüyor. Öldü diye haberler yayılıyor. Sonra en çok da bizi ararlar. Mehmet Ali Birand sabahleyin öldü diye haberler olunca, bizim internet sitemiz tıklanma rekoru kırmış. Ajans yazarsa doğru yazar diye herkes bizim sitemize girmiş dedi.
    
     -Biz o izleri takip ediyoruz-
    
     Kemal Öztürk, sunumunun ardından soruları yanıtladı. Öztürk, AAnın 2020 hedefinin ne kadar gerçekçi olduğunun sorulması üzerine, şöyle konuştu:
     Tabii ki gerçekçi buluyorum. Hedefimizi açıkladığımızda 2012 Mart ayıydı. Mart ayından bu yana biz bir basamak yükseldik. Yayın dilleri ve ürettiğimiz içerik açısından, dünya klasmanında bir basamak yükseldik ve 10. sıraya oturduk. Her sene bir basamak yükselirsek, 7 yılda istediğimiz hedefe ulaşmış olacağız. Hedefin büyüklüğüyle şartlarımızın gerçekliği arasında büyük uçurumlar var doğru, ama bu topraklar iddialı insanların toprağıdır. Hep böyle olmuştur. Söğütten bir cihan imparatorluğu buradan çıkmıştır. Dolayısıyla biz de onların çocuklarıyız.
     AAnın AFPye yetişmesi için koşmasının yetmediğini, hedefe ulaşmak için koşarken başka bir şey daha yapmak gerektiğini vurgulayan Kemal Öztürk, şunları kaydetti:
     AFP, Arapça servisini 1969da kurmuş, Reuters 20 yıl önce, AP 25 yıl önce kurmuş, AA 10 ay önce kurdu. Arada yaklaşık 40 yıl var. 40 yılı 7 yılda kapatacağımızı iddia ediyoruz biz. Avantajımız şu: Bisikleti sürüyoruz, sürerken kitap okuyoruz, kitap okurken telefonla konuşuyoruz, bir yandan da fotoğraf çekiyoruz.
     Tunusta bir kapıyı çaldığında AA, o kapı ardına kadar açılır, çünkü Eski kardeşlerimiz gelmiş derler bize ya da Lübnanda bir kapıyı çaldığınızda ardına kadar açılır ya da Cezayirde. Bugün Kudüste hala Osmanlı padişahlarının ismi okunur. Gazzede hala bizim adımıza dua edilir, sebebi 400 yıl o topraklarda bıraktığımız izlerdir. Şimdi biz o izleri takip ediyoruz. O basılan ayak izlerine basıyoruz ve bütün kapıların açıldığını görüyoruz. O yüzden biz onları yakalayacağız ve geçeceğiz.
    
     -Bu ülkenin bu dünyaya söyleyecek sözü varsa...-
    
     Öztürk, bir katılımcının Hedefinizin şu anda neresindesiniz- sorusuna karşılık, AAnın yaklaşık 42 ülkede ofisi bulunduğunu, ancak 80 ülkede örgütlenmeyi hedeflediklerini belirtti.
     Birinci faz operasyonlarının, Osmanlı hinterlandı olduğunu ifade eden Öztürk, Bizim daha önce ilişkilerimizin olduğu topraklar bizim açımızdan birinci faz operasyon alanı. Yani Ortadoğu, Kafkasya ve Balkan bölgelerinin tamamında Kuş uçsa haberimiz olacak sözü, bize yeterli değil. Bizim arkadaşlarımıza söylediğimiz, Kuş uçsa çırptığı kanat sayısını da bileceksiniz... Eskiden usul şöyleydi; haber Halepte bir patlama oldu, haber AFP tarafından Parise gönderilir Fransızca, Paristen İngilizceye çevrilir, dünyaya yayılırdı. Türkiyedeki gazeteler oraya abone olduğu için buradan haberi alırlar. Halep bize 45 dakika...
     Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlunun dün, AA Editör Masasına konuk olarak, AAnın yurt dışı temsilcileri ve birim editörlerinin Türkiye, bölge ve dünya gündemine ilişkin sorularını yanıtladığını hatırlatan Öztürk, şöyle devam etti:
     Türkiyenin Dışişleri Bakanı Editör Masasında konuştu. Balkanlarda, Kahirede, Baküde, İstanbulda ve Ankarada 5 ekip hazır bekledi. Bosnadaki Türkçe dinleyip direkt Boşnakça haber yazdı, Kahiredeki Türkçe dinleyip direkt Arapça yazdı, Ankaradaki Türkçe dinleyip direkt İngilizce yazdı, Baküdeki Türkçe dinleyip direkt Rusça yazdı. Bu Türkiye tarihinde ilk defa gerçekleşen bir şey. Yani çeviriyi de beklemeden doğrudan, bu dillerde yayın yapabilen bir ajansımız var. Dolayısıyla bu ülkenin bu dünyaya söyleyecek sözü varsa, onu aktaracak bir ajansı da olması lazım. İşte biz bu misyonu görüyoruz şu anda. Şimdi hedefimiz; kendi hinterlandımızdaki olup biten her şeyi bizzat bizim yayımlamamızdır...
     Öztürk, daha sonra, Birlik Vakfı Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Bayraktara, AAnın 2012 Yıllığını takdim etti.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Anadolu Ajansı ve Yeni Nesil Gazetecilik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER