Başkanlık Sistemi ve Anayasa konferansı

Başkanlık Sistemi ve Anayasa konferansı -TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu: -Benim savunduğum ya da AK Partinin savunduğu modelde, aslında güçlü hükümetler yok, güçlü parlamento var -Başkanlık modelini sunduk fakat


YALOVA (A.A) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, (Başkanlık sistemi) Benim savunduğum ya da AK Partinin savunduğu modelde, aslında güçlü hükümetler yok, güçlü parlamento var dedi.
     Kuzu, AK Parti Yalova İl Başkanlığınca Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen, Başkanlık Sistemi ve Anayasa konulu konferansta, anayasa çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettiğini söyledi.
     Anayasa yapım sürecinin tamamlanması gerektiğini vurgulayan Kuzu, şöyle devam etti:
     19 Ekim 2011de çalışmalar başladı. İlk 6 aylık kısmını doküman toplamakla geçirdik. Üniversitelerin tamamına, 24 binden fazla dernek, vakıf, sendikaya, bütün valiliklere, devletin diğer kurumlarına, sivil toplum kuruluşlarına, aklınıza neresi geliyorsa Ben görüşümü söylemek istiyorum diyen herkese kapılar açıldı. Bu dokümanlar, 12 kişilik komisyona sunuldu. Bu memlekette anayasa süreci var da ben duymadım, bilmedim, ah haberim olsaydı, benim de söyleyeceklerim vardı gibi bir bahanenin anlamı kalmadı. Hala görüş vermek mümkün.
     Kuzu, komisyon kararına göre, anayasa yapım çalışmalarının 31 Aralıkta bitmesi gerektiğini belirterek, Maalesef çalışmalar, biraz ağır gidiyor. Oy birliği şartından dolayı ağır gidiyor. Geçen gün, Başbakan ile toplantı yaptık. Diğer partiler de kendi aralarında toplantı yaptı. Üç ay daha komisyona verelim denildi. 23 Nisan olsun, egemenlik günü olsun diye böyle denildi. Bir hafta daha geçsin mayıs ayının başı diyelim. 4 aylık bir süre daha verilmiş oldu diye konuştu.
     AK Partinin anayasa değişikliğini tek başına yapabilecek güçte olduğunu dile getiren Kuzu, şunları söyledi:
     4 ay içerisinde çalışmalar bitmezse o zaman AK Parti, sorumlu bir parti olarak, daha doğrusu 326 vekili olan en büyük parti olarak, ya bir parti ya bir iki parti ile veya onlar da yanaşmazsa kendi metnimizi getirmek suretiyle parlamentoya, destek verilirse referanduma giderek işin içinden çıkıp bir metin hazırlamak istiyoruz. Ümit yoktur demek olmaz. Olmaz diyemiyoruz. Partiler, ellerinden gelen gayreti gösteriyor fakat şu ana kadar 80 küsur madde üzerinde görüşme yapıldı. Bunlar içerisinde 35-36 maddede mutlak mutabakat var, yarısı kadar. Bunların çoğu da özgürlük konusunda olan hususlar. Değişmez maddeler meselesi, vatandaşlık tanımı, anayasanın başlangıç bölümü gibi konular hala bir kenarda duruyor. İş, o noktada tıkanırsa belki bunu liderler çözer. Her siyasi partiye, hiçbir rezervi olmadan istediği görüşü, anayasa konusunda ne istiyorsa, herhangi bir ürkmeye, korkmaya, çekinmeye, eleştiriye meal olmaksızın teklifini verme yetkisi verdik.
    
     -Bugünün sisteminden bu memlekete fayda gelmez-
    
     Kuzu, AK Partinin başkanlık sisteminin getirilmesinden yana olduğuna değinerek, şöyle konuştu:
     Üç siyasi partimiz, AK Parti dışında olanlar, parlamenter rejimle devam diyorlar, bugünkü sistemle. Biz de diyoruz ki; bugünün sisteminden bu memlekete fayda gelmez. Onu, eski yıllar göstermiştir. Gelin daha modern, zırhlı, kurşun geçirmez araçlar var, paran da var, gelin bu araçlara. 1940lardan, 50lerden kalma, çok daha eski de hadi biz öyle diyelim. Bu araçla yürümeye çalışmayalım. Bu sürekli arıza yapar, adamı yolda bırakır. Madem yeni bir anayasa yapıyoruz, sil baştan bir şey yapıyoruz, gelin bunun doğrusunu yapalım. Üç siyasi parti, biz kendi parlamenter rejimizle devam edeceğiz diyor. Biz de kendi teklifimizi koyduk.
     AK Partinin komisyon çalışması sürecini tıkamamaya özen gösterdiğine dikkati çeken Kuzu, şöyle dedi:
     Başkanlık modelini sunduk fakat biz başkanlık modeliyle süreci tıkamadık. Normal şartlarda tıkanmış oluyor. Siyasi parti, parlamenter rejim dediğinde, biz de dersek ki başkanlık modelinden başka bir sistemden yana değiliz kardeşim diye ısrar ettiğimiz zaman süreç, orada bitecek. Ne olacak- Fatura, AK Partiye kesilecek. Yok öyle. Faturayı da AK Partiye kestirmeyiz. Bizim görüşümüz belli. Biz, başkanlık modelini savunuyoruz. Ama parlamenter rejim üzerinden çalışmaları sürdürüyoruz. Her madde geldikçe de bizim bu konuda görüşümüz, bu diyoruz. O bir kenarda duruyor.
    
     -Buna can mı dayanır--
    
     Burhan Kuzu, başkanlık modelinin ülkeye istikrar getireceğini belirterek, şunları kaydetti:
     Benim savunduğum ya da AK Partinin savunduğu modelde, aslında güçlü hükümetler yok, güçlü parlamento var. Fakat hükümetin beni cezbeden tarafı neresi sizce- Devamlılık var. Koalisyona, mutlak paydos, ömür billah paydos. Çünkü gelen, 4 yıl hükümette kalıyor. Yüzde 51le geliyor ya da 2 dönem en çok gelebiliyor. Sonra da bitiyor. Başka geliyor ondan sonra. Bu sistemde belki yüzde 18lik büyüme olmayacak, belki yüzde 8 olacak büyüme. Ama hep olacak. Şimdi ne oluyor- Yüzde 18, eksi 9. Tansiyondan beter, buna can mı dayanır- Bir iniyor bir çıkıyor.
    
     Muhabir: Erhan Erdoğan-İsmail Ersan/Büşra Nur Özcan/Haluk Yüksel
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber Başkanlık Sistemi ve Anayasa konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER