Bilge Kral İzzetbegoviç sergisine yoğun ilgi

Bilge Kral İzzetbegoviç sergisine yoğun ilgi -Bosna-Hersekin kurucu Devlet Başkanı Aliya İzzetbegoviçin fotoğrafları ve kişisel eşyalarından oluşan sergi, İstanbulun ardından İzmirde de büyük ilgi görüyor -Bosna Hersek İzmir F


İZMİR (A.A) - Senem Yazıcı - Bosna Hersekin Bilge Kral olarak tanınan lideri ve kurucu Devlet Başkanı Aliya İzzetbegoviçin fotoğrafları ve kişisel eşyalarından oluşan sergi, İstanbulun ardından İzmirde de büyük ilgi görüyor.
     İzmir Sanatta açılan sergi hakkında AA muhabirine bilgi veren Bosna Hersekin İzmir Fahri Konsolosu ve İzzetbegoviçin yakın arkadaşlarından Kemal Baysak, Sefaköy Çağdaş Bosna Sancak Dayanışma ve Kültür Derneğinin projesi olan sergiye, Bosna ile yakın akraba ve gönül bağları olan Türk insanının yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.
     Aliya İzzetbegoviçin tüm hayatı boyunca doğduğu ve büyüdüğü topraklarda insan hakları için mücadele ettiğini, Bosna Hersekin Birleşmiş Milletler üyesi bir devlet olmasını sağladığını, halkıyla bütünleştiğini anlatan Baysak, Türkiye için Atatürk ne ifade ediyorsa, İzzetbegoviç de Bosna için aynıdır. İzzetbegoviç, Bosna Hersekin Atatürküdür dedi.
     Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve Türk halkının, 6 Nisan 1992 tarihinde başlayan ve 15 Aralık 1995te Dayton Anlaşması ile son bulan katliam ve soykırım döneminde Boşnak halkının yanında olduğunu, her türlü desteğini esirgemediğini ifade eden Baysak, sözlerini şöyle sürdürdü:
     İki ülke arasında tarihi bağlar, akrabalık bağları var. Bosnada, Türkiyede akrabaları olmayan tek bir aile bulamazsınız. En zor zamanlarında, Bosna ile akrabalık bağları olmayanlar da dahil tüm Türkiye Bosna Hersekin en yakın dostu oldu. Bugün Türkiyenin birçok şehrinde bulvarlara, parklara İzzetbegoviçin ismi verilerek Türk halkının sevgi ve bağlılığı gösteriliyor. Çok sayıda Türk vatandaşı ziyaret için Bosna Herseke geliyor. Hergün Bosnaya kalkan iki uçak doludur.
    
     -İzzetbegoviç, mücadelenin bayrağıdır-
    
     Gençlik yıllarından itibaren geliştirdiği fikirler nedeniyle eski Yugoslavyada vatan haini ilan edilerek iki kez hapse giren İzzetbegoviçin tüm güçlüklere rağmen devletini ayakta tutmaya çalıştığını, Batının ağır baskıları nedeniyle hayatımın en zor kararı dediği Dayton Anlaşmasını imzaladığını ifade eden Kemal Baysak, 4 yıl boyunca soykırıma sırtını dönen Batı dünyasının ancak Boşnakların kaybettikleri toprakları geri almaya başlamasıyla ateşkes çağrısı yaptığını vurguladı.
     Baysak, şöyle devam etti:
     Bu bir iç savaş değildi, soykırımdı. Avrupanın ortasında, Batı dünyasının demokrasi, insan hakları gibi değerleri öne çıkardığı bir dönemde tüm dünya gözlerini kapıyor, kulaklarını tıkıyor, ağzına fermuar çekiyor ve seyrediyor. 4 yıl boyunca seyrettiler. 300 bin kişi hayatını kaybetti, 150 bin gazi var.
     İzzetbegoviç, bu mücadelenin bayrağıdır, Bilge Kralıdır. Yalnız Boşnak toplumu için değil, Bosna Hersekin bütünlüğü için çalıştı. Bu sergi, Avrupanın ortasında yaşananları ve büyük büyük bir lideri unutturmamak için açıldı.
     İzmirde 7 Aralıka kadar gezilebilecek sergi, daha sonra Bursa, Ankara ve Adapazarında vatandaşlarla buluşacak.
    
     Muhabir: Ramazan Ercan
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Bilge Kral İzzetbegoviç sergisine yoğun ilgi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER