Bursa siyah inciri meyve ihracatının yükselen

Bursa siyah inciri meyve ihracatının yükselen yıldızı oldu -Uzun raf ömrü, iri ve albenili dış görüntüsü, tatlı ve sulu iç yapısıyla dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen Bursa siyah incirinin ihracatından 30 milyon dolar döviz gir


BURSA (A.A) - Haluk Yüksel - Uzun raf ömrü, iri ve albenili dış görüntüsü, tatlı ve sulu iç yapısıyla dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen Bursa siyah incirinin ihracatından 30 milyon dolar döviz girdisi sağlandı.
     Meyvenin erken olgunlaşmasını sağlayan, ancak ürünün kalitesini düşüren Ethepon maddesinin kullanımının engellenmesinde kaydedilen başarının, ihracat hedefinin yakalanmasında büyük katkısının olduğu bildirildi.
     Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa siyah incirinin, 1990 yılında dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı) tarafından tescil edilen, özel ve ekonomik değeri yüksek bir ürün olduğuna dikkati çekti.
     Çalı, Dış Ticaret Müsteşarlığının (DTM) onayı ile kurulan Taze Bursa Siyah İnciri Kesim Heyetinin yaptığı bahçe incelemeleri sonucunda yeterli olgunluğa eriştiği tespit edilen ürünün hasadına 16 Ağustos itibarıyla başlandığını, 17 Ağustosta da ihracatın başladığını anımsatarak, hava koşullarının uygun gitmesi ve Ethepon kullanımının engellenmesindeki başarı nedeniyle ürünün son derece kaliteli olduğunu belirtti.
     Üründeki kalitenin ihracat sonuçlarına da yansıdığını vurgulayan Çalı, şöyle konuştu:
     Sezon bitti sayılır. Oluşan fiyatlar, çiftçiyi de memnun etti. 3-4 lirayı bulduğu da 1,5 liraya düştüğü de oldu, dalgalandı, ama fiyatlar bu sezonda ortalama 2 liranın altına düşmedi. Yani, Bursa siyah inciri, bu yıl da bizi utandırmadı. Sezon başında ihracatta 30 milyon doları buluruz demiştik, hedefimizi yakaladık. Bursa siyah inciri, meyve ihracatının parlayan, yükselen yıldızıdır.
    
     -Ethepon kullanımıyla mücadelede başarı-
    
     Çalı, son yıllarda meyvenin erken olgunlaşmasını sağlayan, ancak ürünün kalitesini düşüren ve birkaç yıl içinde ağacın kurumasına yol açabilen Ethepon maddesinin kullanımının engellenmesinde büyük başarı elde edildiğini, bunun olumlu sonuçlarını almaya devam ettiklerini söyledi.
     Buna rağmen, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin, birkaç yerde Ethepon maddesi kullanıldığını tespit ettiği bildiren Çalı, Kullanım vakaları oldu, ancak onlara cezalar verildi. Böylece, diğer olasılıkların da önüne geçilmiş oldu, bir anlamda başka üreticilerin aynı yönteme başvurmaları önlenmiş oldu dedi.
     Çalı, Ethepon kullanımının sıfıra yaklaştırılması noktasında, Bursa Valiliği, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Gıda Araştırma Enstitüsü, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi, ziraat odaları ve üreticilerin ortaklaşa verdiği mücadelenin son derece önemli olduğunu vurguladı.
    
     -ABDye önümüzdeki sezon siyah incir ihracatına başlarız-
    
     Bursa siyah incirinin Amerikaya ihracatıyla ilgili çalışmalarda, çok önemli mesafeler katettiklerine de değinen Çalı, ABD Tarım Bakanlığı yetkililerinin bir süre önce kente gelerek, incirin üretim ve paketlenme aşamalarını incelediğini bildirdi.
     Çalı, Bursa siyah incirinin, ihracatta yakaladığı başarıları, Amerika pazarı ile taçlandırmak istediklerini, bu çerçevede ABDye ihracat izni noktasında artık son aşamaya geldiklerini belirterek, şunları söyledi:
     3-7 Eylülde ABDden gelen üst düzey teknik ve idari yetkililerin bulunduğu heyet, ünü giderek tüm dünyaya yayılan ve kentimizle simgeleşmiş ürünlerimizden Bursa siyah incirinin bahçeden, paketleme aşamasına, hatta ABD sınırlarına girişine kadar tüm karantina şartlarının oluşturulmasını istedi. Kendilerine Akdeniz meyvesi sineğinin bahçelerimizde olmadığını ilettik. Onlar da gelip yerinde görme imkanı buldular. Ayrıca, böcek bulaşmalarına karşı alınan önlemler anlatıldı, hijyen koşulları gösterildi. 7 senedir sürdürdüğümüz çalışmalar meyvesini vermek üzere. Yapılan incelemeler neticesinde, talep ettikleri dokümanlar ve sonrasında ek dokümanlar oldu, değerlendiriyorlar. Yakın bir gelecekte de büyük olasılıkla bir çerçeve protokolü hazırlayıp, Türkiyeye gönderecekler.
     Ekonomi Bakanlığı, Bursa Valiliği, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, UÜ Ziraat Fakültesi ve Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünün bu konuda büyük katkılar sunduğuna dikkati çeken Çalı, ABDye önümüzdeki sezon Bursa siyah inciri ihracatına başlarız. Hindistan ile de görüşmeler devam ediyor dedi.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Bursa siyah inciri meyve ihracatının yükselen Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER