Cansuyu Havuzları belgesel oldu

Cansuyu Havuzları belgesel oldu -Denizli Orman Bölge Müdürlüğünün, ormanlardaki kuş popülasyonunu artırmak için inşa ettiği cansuyu havuzlarının belgesel çekimleri tamamlandı -Bir yıllık süreçte hazırlanan belgeselde biyolojik müc


DENİZLİ (A.A) - Mustafa Çiftçi - Denizli Orman Bölge Müdürlüğünün, ormanlardaki kuş popülasyonunu artırmak için yaptıkları cansuyu havuzlarının belgeseli yapıldı.
     Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 2009 yılında başlattığı Yaban Hayatını Canlandırma ve Kuşlara Cansuyu projesi kapsamında yapılan 300e yakın cansuyu havuzu ormanlardaki kuş sayısının azalmasıyla hayata geçirildi.
     Denizli Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ormanlarda azalmaya başlayan kuş popülasyonunda cansuyu havuzlarının kurulmasının ardından artış gözlemlediklerini söyledi.
     Doğal dengenin korunmasına büyük önem verdiklerini anlatan Kanat, şöyle konuştu:
     Orman Bölge Müdürlüğü olarak, su kaynağı bulunmayan sahalara, cansuyu havuzları dediğimiz, kuş ve böcekler için küçük su havuzları yapıyoruz. Bu havuzlara haftada bir arazözlerle su takviye ederek, havuz çevresine kuş yuvaları asıyoruz. 5-6 metre çapında 50-60 santimetre derinliğindeki havuzların çevresi kuş cıvıltılarıyla doluyor. Havuzların yapıldığı yerlerde kuş ve böcek popülasyonu artıyor.
     Ormanlarda hayvan popülasyonunun artmasında en büyük faktörün su kaynakları olduğunu belirten Kanat, Havuzları yaptıktan sonra havuzların çevresine kuşların yerleşmeye başladığını gördük. Ormanlarda yabani hayvan sayısının havuzlara bağlı olarak arttığını gördük. Denizlideki cansuyu havuzlarının sayısını bine çıkarmayı hedefliyoruz diye konuştu.
     Havuzların özellikle ardıç, sedir, karaçam rehabilitasyon sahalarında ardıç kuşlarının çoğalmasını sağladığını ifade eden Kanat, Bu havuzlar ağaçlara zarar veren kabuk böceklerini yiyen Anadolu sıvacısı gibi bazı türlerin bölgeyi terk etmemesini sağlıyor. Aynı zamanda ardıç ağaçlarının neslinin devamında en büyük katkıyı sağlayan ardıç kuşlarının kurak dönemde su ihtiyacını karşılıyor dedi.
     Hayvan çeşitliliğini artıran havuzların Cansuyu adıyla belgeselinin yapıldığını dile getiren Kanat, belgeselin yayınlanmasının ardından, havuzların sayısının Türkiye genelinde artacağına inandıklarını kaydetti.
     Belgeselin Yönetmeni Şengül Yiğit ise belgeselin çekimlerine 2011 yılının eylül ayında başladıklarını ifade etti. 2011 yılında 14 günlük çekim yaptıklarını belirten Yiğit, şunları söyledi:
     Bu yıl da 6 günlük bir çekimle belgeselimizi tamamladık. Proje Danışmanlığını Nevzat Sicimlinin yaptığı belgeselde ormandaki kuş havuzlarının ekosisteme etkisini anlattık. Çekimlerimiz sırasında pek çok kuşsever için sürpriz türleri de kayıt altına aldık. Bunlardan biri nadir görülebilen nadir türlerden biri olan yeşil ağaçkakanlardı.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Cansuyu Havuzları belgesel oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER