Çocuk gelinler ve Çocuk anneler sorunu

Çocuk gelinler ve Çocuk anneler sorunu -AK Parti Gaziantep Milletvekili Bakbak: -Sorunun temelinde eğitimsizlik yatıyor


GAZİANTEP (A.A) - AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, çocuk gelinler ve çocuk anneler sorununun temelinde eğitimsizliğin yattığını bildirdi.
     Bakbak, Türkiye Üniversiteli Kadınlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Sema Tatar ve üyelerini kabulünde, çocuk gelinler sorununa değinerek, söz konusu sorunun temelinde eğitimsizliğin yattığını belirtti.
     Dünyada kız çocuklarının karşılaştığı en önemli sorunlardan birisinin çocuk gelin sorunu olduğunu ifade eden Bakbak, şunları kaydetti:
     Gelişmiş ülkeler dahil olmak üzere var olan bu sorun yoğunlukta az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. En yaygın olduğu bölgeler Batı, Doğu ve Orta Afrika ile Güney Asya olmakla birlikte, Avrupada Gürcistan, Türkiye, Ukraynanın yanı sıra İngiltere ve Fransa da yaygın olduğu ülkelerdendir.
    
     -Yasalarla çözümlenecek bir sorun değil
    
     Genç annelerde düşük, ölü doğum yapma ya da doğum sırasında hayatını kaybetme riskinin yetişkin kadınlara göre daha yüksek olduğunu belirten Bakbak, çocuk yaşta evliliğin birçok sebebi bulunduğunu ifade etti.
     Çocuk yaşta evliliğin ana sebeplerinin yoksulluk, geleneksel ve dini inançlar, eğitimsizlik aile içi şiddetten kaçma ve sosyal baskılar olduğunu vurgulayan Bakbak, söz konusu sorunun yasalarla çözümlenecek bir sorun olmadığını vurguladı.
     Sorunu çözebilmek için sorunun kökenine inerek ulusal boyutta tüm kurum ve kuruluşların, medyanın desteğiyle toplumda farkındalık yaratarak el birliğiyle hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Bakbak, açıklamasını şöyle devam eti:
     Nitekim bu yönde de çalışmalar hızla devam etmektedir. Erken yaşta evliliklerin önlenmesi konusunda toplumsal bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarıyla kamuoyuna yönelik bilgilendirme çalışmaları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız bünyesinde devam etmektedir. Çeşitli çalışmalarla erken evliliklerin ortaya çıkaracağı sorunlar ve sağlıklı evliliklerin önemi vurgulanmaktadır.
     Sorunun temelinde eğitimsizlik yatıyor. Dolayısıyla çözümünde eğitim önemli bir rol alıyor. Özellikle kadınlarımız, kızlarımız sahip oldukları hakları bilmemekte bu sebeple maruz kaldıkları birçok şiddete razı gelmektedir.
    
     Muhabir: Zerin Özdilek / Veli Gürgah
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Çocuk gelinler ve Çocuk anneler sorunu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER