Dünden Bugüne Geleneksel Türk El Sanatları

Dünden Bugüne Geleneksel Türk El Sanatları şöleni -Konyada bu yıl ikincisi düzenlenen ve 30dan fazla geleneksel el sanatının sergilendiği şölende Hürremin sabunları ve okuma çubuğu yoğun ilgi görüyor (Fotoğraflı-G


KONYA (A.A) - Konyada bu yıl ikincisi düzenlenen ve 30dan fazla geleneksel el sanatının sergilendiği şölende, Hürrem sabunları ve okuma çubuğu yoğun ilgi görüyor.
     Bir alışveriş merkezinde düzenlenen Dünden Bugüne Geleneksel Türk El Sanatları şöleninde, Türkiyenin farklı kentlerinden gelen sanatçıların ağaç oymacılığı, keçe dokumacılığı, gubari hat gibi eserleri sergileniyor.
     Şölende, özellikle Hürrem sabunları ve okuma çubuğu ilgi odağı oldu.
     Şölene Edirneden katılan Nuray Kafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gıda boyası ve biraz su ile sabunu meyve görünümüne getirdiklerini ifade etti.
     Bu sabunların Osmanlı zamanında kullanıldığını, ancak oda kokularının yaygınlaşmasıyla unutulduğunu anlatan Kafa, Meyve sabunları, güzel kokusu ile dekoratif amaçlı olarak sultanların odasında kullanılmış. Oradan geldiği için de ismi Hürrem Sabunları olarak kullanılıyor. Almanya, Amerika gibi ülkelerin yanı sıra başka ülkelere de ihracat yapıyoruz. Hürremin sabunlarını yalnız Türkiyede değil, diğer ülkelerde de tanıtmaya çalışıyoruz diye konuştu.
    
     -Okuma çubuğu-
    
     Mütteka ve Gubari Hat Sanatçısı Necati Korkmaz ise kaybolmuş Türk tasavvuf objelerini ortaya çıkardığını dile getirdi.
     Okuma çubuğunun, eskiden el yazması kitapları okurken kullanıldığını belirten Korkmaz, şunları kaydetti:
     Son derece iyi düşünülmüş, iyi tasarlanmış bir obje. Okuma çubuğunun ucunda bir işaret parmağı vardır. Eskiden kitaplar el yazması olduğu için yazılar parmakla takip edince siliniyormuş. Özellikle Anadoluda Kuran-ı Kerim okurken el değmemek için ve ayrıca parmakla takip ederken yazılar silinmesin diye ucundaki metal parmakla takip ederlermiş. Okuma çubuğu sadece Türk kültüründe değil, diğer kültürlerde de kullanılmış. Örneğin Tevratta da var.
     Şölen, 3 Şubat Pazar günü sona erecek.
    
     Muhabir: Muhammed Boztepe / Metin Bolat
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Dünden Bugüne Geleneksel Türk El Sanatları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER