e

e-reçete uygulaması -AK Parti Malatya Milletvekili Çalık: -e-reçete uygulamasıyla hastalar, doktorlar, eczacılar ve SGK açısından süreci denetlenebilir, şeffaf ve verimli hale getiriyoruz


MALATYA (A.A) - AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, e-reçete uygulamasıyla hastalar, doktorlar, eczacılar ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) açısından süreci denetlenebilir, şeffaf ve verimli hale getirmeyi amaçladıklarını belirtti.
     Çalık, yaptığı yazılı açıklamada, SGK üretimden hastanın kullanımına kadar ilaç sirkülasyonunu takip edeceği MEDULA Eczane Provizyon Sisteminin 81 ildeki 25 bin eczanede hayata geçtiğini belirtti.
     Tüm sağlık hizmetlerinin kağıt değil, elektronik ortamda kaydedildiğini, yalnızca reçetelerin bu alanda istisna oluşturduğunu ifade eden Çalık, eski uygulamanın hem sağlık hizmet sunucusu hem eczane hem de SGK açısından külfet haline geldiğini kaydetti.
     Bundan böyle reçetelerin de elektronik ortamda kaleme alınacak olmasının pek çok açıdan yarar sağlayacağını vurgulayan Çalık, Sadece kağıt israfı açısından değerlendirildiğinde bile bu durum günde en az 1 milyon 500 bin reçete için kullanılan kağıttan tasarruf anlamına geliyor ifadesini kullandı.
     Uygulamayla hekimin bilgisi ve kontrolü dışında üretilen sahte reçetelerin önünün alınarak reçeteler için genel bir standardın oluşturulacağını kaydeden Çalık, elle yazılan reçetelerde gerek hekimin yazı stili gerekse eczanede faklı değerlendirmeler neticesinde oluşabilecek yanlış ilaç verme vakalarının ortadan kalkacağını ve böylece hastanın da mağdur olmayacağına işaret etti.
     Çalık, eczaneler açısından da uygulamanın yarar getireceğini ifade etti. Sahte reçetelerden dolayı eczanelerin yaşadıkları cezai durumların da önüne geçildiğini belirten Çalık, elle yazılan reçetede yaşanan tahrifat, ilaç eklenmesi gibi durumlar yüzünden yaşanan sıkıntıların sona ereceğini vurguladı. Çalık eczacıların provizyon sistemine kayıt etmeleri gereken 26 çeşit bilginin sayısının 7ye düştüğünü, artık geri ödeme amacıyla elektronik reçeteleri ve belgeleri kuruma teslim etmelerine de gerek olmayacağını vurguladı.
     Elektronik reçete uygulamasının ABD, İngiltere ve İsveç gibi pek çok gelişmiş ülkede uygulandığını anımsatan Çalık, e-reçete uygulamasıyla hastalar, doktorlar, eczacılar ve SGK açısından süreci denetlenebilir, şeffaf ve verimli hale getiriyoruz. Bu uygulamayla herkesin işi kolaylaşıyor. Özellikle eczacılarımızın üzerinden çok ciddi yük alıyoruz. Bir eczacı olarak bu uygulamanın tüm eczacılarımız için çok büyük kolaylık getirdiğini görüyor ve destekliyorum. Memleketimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Tuba Karahan
     Yayıncı: Önder Felek

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER