Elde kispet dikim el sanatı geleceğe

Elde kispet dikim el sanatı geleceğe taşınacak -Dana derisinden elde kispet diken son ustadan sanatı öğrenen Edirneli usta öğretici Adem Kayın eşiyle birlikte başpehlivanlara kispet dikecek


EDİRNE (A.A) - Gökhan Balcı - Yağlı güreş tutan pehlivanların güreş kıyafeti kispetin el dikimi usulü Edirne Halk Eğitim Merkezinin gerçekleştirdiği projeyle geleceğe taşınacak.
     Proje kapsamında, dana derisinden elde dikim yapan Bigalı son usta İrfan Şahinin yanında 40 gün eğitim gören Edirne Halk Eğitim Merkezi dikiş-nakış eğitimi veren usta öğretici Adem Kayın Edirneye dönerek, aynı kurumda deri aksesuarları eğitimi veren eşi Heves Kayına da bilgilerini aktardı. Yağlı güreşin başkenti sayılan Edirnede Kayın çifti hem unutulmaya yüz tutmuş el sanatını geleceğe taşıyacaklar hem de pehlivanlara kispet dikecekler.
     Edirne Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan da, hazırlanan projeyle elde kispet dikimi geleneğini gelecek nesillere aktarmayı amaçladıklarını belirtti.
     Edirnenin güreşin olduğu gibi kispetin de merkezi olacağını anlatan Özcan, Edirne, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerine ev sahipliği yapmasına rağmen elde kispet diken bir ustası yoktu. Pehlivanlar, kispetlerini farklı şehirlerden temin ediyor. Hazırladığımız proje kapsamında Adem Kayını unutulmaya yüz tutmuş sanatın son temsilcisi 68 yaşındaki İrfan Şahinin yanına gönderdik. Kırkpınar Yağlı Güreşlerine katılan pehlivanların kispetlerini buradan almasını istiyoruz. Güreşin merkezi burası, kispetin merkezi de burası olsun diye konuştu.
     Elde kispet dikim ustalarının sının yanında el sanatını öğrenen Adem Kayın da 40 günde son ustanın yanında iyice piştiğini anlatarak, Tek bir usta tarafından yapılan bu işi öğrenmeye kara verdim. Deri dikimiyle ilgili bilgim olduğu için konuya kolay adapte oldum. Bundan sonra yağlı güreşlerin olimpiyatları olarak bilinen Kırkpınarda, başpehlivanların kispetlerini biz hazırlamak istiyoruz. İlk önce Edirneli başpehlivan Ahmet Yavuza Edirneli usta olarak bir kispet dikmek istiyorum dedi.
     Heves Kayın ise deri işleme ve deriden dekoratif ürünler hazırlama altyapısı olduğu için kispet konusunda zorlanmadıklarını ve eşiyle güzel işlere imza atacaklarını kaydetti.
     Heves Kayın, açacakları kurslarla yeni ustalar da kazandıracaklarını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Salih Baran
     Yayıncı: J.Jale Durgun
<< Önceki Haber Elde kispet dikim el sanatı geleceğe Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER