Hassas burunlar suçlulara göz açtırmıyor

Hassas burunlar suçlulara göz açtırmıyor -Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğünün uyuşturucu, kaçakçılık ve terör operasyonlarında görev alan eğitimli köpekleri Bora, Jeyn, Teko ve Panzer, suça geçit vermiyor


ŞANLIURFA (A.A) - Eşber Ayaydın - Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğünün uyuşturucu, kaçakçılık ve terör operasyonlarında görev alan eğitimli köpekleri Bora, Jeyn, Teko ve Panzer, suçlulara göz açtırmıyor.
     Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürlüğünün (KOM) kadrolu narkotik köpekleri Bora ve Jeyn, çay ve tütün dedektörü Teko kaçak ürünler ve uyuşturucunun geçiş ve dağıtım noktası konumundaki bölgede, kaçakçılarının korkulu rüyası haline geldi.
     Dedektör köpekler, kentteki çeşitli operasyonlarda görev alarak yüklü miktarda uyuşturucu maddesinin ele geçirilmesinde önemli katkı sağladı.
     Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Köpek Eğitmeni Sadık Alpaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki operasyonlarda görev alan köpeklerinin uzun bir eğitim sürecinden geçtiğini belirtti.
     Eğitimli köpekleri operasyon öncesi uygulama noktalarında, ev ve araç aramalarında kullandıklarını belirten Alpaslan, şöyle devam etti:
     Genelde yolda uygulama yaptığımız için buğday, pamuk, hurda yüklü araçlar geliyor. Bunları aramak için uzun zaman gerektiğinden eğitimli köpeklerden yardım alıyoruz. Köpeklerimizin aramada tepki vermesi halinde araçtaki malzemeleri boşaltıp inceliyoruz. Genelde uyuşturucu, kaçak çay veya tütün gibi maddeleri ele geçiriyoruz.
    
     -Günlük antrenman-
    
     Köpeklere, sahip oldukları yeteneklerini geliştirmek için günde 1 ile 3 saat arasında eğitim yaptırdıklarını ifade eden Sadık Alpaslan, şunları kaydetti:
     Uygulama olmadığı zamanlarda bile rutin şekilde arazide, araçlarda, depolarda değişik alanlarda köpeklerimizle aramalar yapıyoruz. Bu da onlar için bir antrenman oluyor. Ne kadar fazla antrenman yapıp çalıştırırsak operasyonlarda o kadar başarılı oluyoruz.
     Eğitimli köpekleri mevsim şartlarına göre düzenlenen alanlarda beslediklerini anlatan Alpaslan, köpeklerle iyi iletişimin başarıda önemli rol oynadığını ifade etti.
    
     -Farklı kokular etkilemiyor-
    
     Köpek Eğitmeni Emre Akdeniz de göreve geçen ay başlayan dedektör köpek Boranın birkaç koku arasından uyuşturucu maddeyi tespit edebilme özelliğine sahip olduğunu söyledi.
     Oluşturdukları uygulama noktasında Boranın bu özelliğini test ettiklerini aktaran Akdeniz, şunları kaydetti:
     Bir yolcu otobüsünün bagajında arama yaptık. Köpeğin tepki vermesi üzerine bir valizi açtık. Etrafında naftalin, kekik, pul biber gibi köpeğin esrar maddesini almaması için değişik maddeler konulduğunu gördük. Ama Bora bu kadar çok koku arasında uyuşturucuyu bulmayı başardı.
    
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Hassas burunlar suçlulara göz açtırmıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER