İllerimiz ABye Hazırlanıyor projesi

İllerimiz ABye Hazırlanıyor projesi -AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış: -10 yıl evvel Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanan vizeleri gündeme getirmek istediğimizde bizimle konuşmak dahi istemeyen bazı Avrupalılar bugün


MALATYA (A.A) - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 10 yıl evvel Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanan vizeleri gündeme getirmek istediğimizde bizimle konuşmak dahi istemeyen bazı Avrupalılar bugün şu 10 yılda kişi başına gelirimizi 3 katı artırdığımızı gördükleri için, daha biz konuyu açmadan bize vize kolaylıkları sunmak istiyorlar dedi.
     Bağış, Ramada Altın Kayısı Otelde, İllerimiz ABye Hazırlanıyor projesinin açılışında yaptığı konuşmada, AB sürecinin Türkiyede somut bir proje olmasında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özalın büyük çabasının olduğunu vurguladı.
     AB sürecinin, tüketilen gıdanın hijyen standardından, mikrofon aracılığı ile yapılan konuşmadaki özgürlük alanına kadar her konuda sağladığı katkıya işaret eden Bağış, Bugün Türkiye AB standartlarına her zamankinden daha yakın bir noktadadır. Hatta bunun altını çizerek söylüyorum, Türkiye, bir çok AB standardında, bir çok AB üyesi ülkeden çok daha ileri bir noktadadır. Ama Türkiyenin AB üyeliğinin bugüne kadar gecikmiş olmasının en önemli sebebi de ön yargıdır diye konuştu.
     AB sürecindeki Türkiyenin çok daha demokratik, şeffaf, müreffeh, zengin, öz güvene sahip bir ülke haline geldiğine vurgu yapan Bağış, şunları kaydetti:
     Ama bu süreçte daha atılacak adımlarımız var. İşte onları burada sizlerle bugün beraber değerlendiriyoruz. AB 2006-2013 arasındaki 7 yıllık bütçesinde genişleme için aday ülkeler ve potansiyel aday ülkeler için bu hazırlık fonlarına 10,2 milyar Avro para ayırmış. Bu fonun nerede ise yarısını, 4,9 milyar Avrosunu da Türkiye tek başına alıyor. Diğer yarısını da Bosna Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Arnavutluk, Kosova gibi diğer bütün aday ve potansiyel aday ülkeler paylaşıyor.
     ABden Türkiyeye yılda 850 milyon-900 milyon Avronun hibe olarak geldiğini belirten Bağış, Ulusal Ajansın 2012 yılında 61 bin Türk vatandaşının Avrupadan eğitim almasına vesile olan projeleri gerçekleştirdiğini dile getirerek, Geçen sene bu rakam 44 bindi. 2013 hedefimiz 70 bin. Sadece Malatyada 643 eğitim projesi uygulanmış ve Malatyadan giden genç yetişkin vatandaşlarımızın eğitimine 12 milyon Avro para harcanmış dedi.
     Egemen Bağış, 2023 hedefine ulaşmak isteyen Türkiyenin farklılıklarını zenginlik bilmesi gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Kimi yerde değerlerimize, inançlarımıza hakaret etmeye kalkan kendini bilmezler, kimi yerde Türkiye gelir yük olur diyenler, kimi yerde Türkiye üye olduğu gün bizim önümüze geçer, bizi gölgeler diye endişe duyanlar binbir türlü zorluklar çıkarmaya çalışıyorlar. Ama biz ise inadına demokrasi, inadına şeffaflık, inadına kalkınma, inadına büyüme diyoruz. Ve her geçen gün Türkiye farklı bir noktaya gidiyor. 10 yıllık siyasi hayatımda çok net gördüğüm bir şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Haklı olmak yetmiyor, güçlü olmak lazım. 10 yıl evvel Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanan vizeleri gündeme getirmek istediğimizde bizimle konuşmak dahi istemeyen bazı Avrupalılar bugün şu 10 yılda kişi başına gelirimizi 3 katı artırdığımızı gördükleri için, daha biz konuyu açmadan bize vize kolaylıkları sunmak istiyorlar. Biz ise, vize kolaylığı istemiyoruz, vize muafiyeti istiyoruz diyoruz. İnşallah iki hafta içerisinde AB Komisyonu Türkiyeye vize süreci ile ilgili bir yol haritası sunacak. O yol haritası üzerindeki müzakerelerimizi bitirdikten sonra vatandaşların vizesiz Avrupa sürecinin önünü açabilmek için gerekli süreci başlatacağız. Bu süreç yaklaşık 3 yıl sürüyor. Ama hepimiz el ele verirsek bunu daha kısa sürede gerçekleştiririz.
    
     -Bakan Bağış 5 vatandaşın cenaze namazına iştirak etti-
    
     Toplantının ardından Malatya Şehir Mezarlığı Camisinde cuma namazını kılan Bağış, burada biri kadın 5 vatandaşın cenaze namazına iştirak etti.
     Bakan Bağış, daha sonra Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakıra ziyarette bulundu.
    
     Muhabir: Yeter Erdine / Tuba Karahan
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber İllerimiz ABye Hazırlanıyor projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER