İşlenmiş Kanatlı Eti Çalıştayı Manisada başladı

İşlenmiş Kanatlı Eti Çalıştayı Manisada başladı -Keskinoğlu A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Keskinoğlu: İşlenmiş kanatlı eti üretiminde Türkiye, piliç ve yumurta toplamında yaklaşık 7 milyar dolar gibi bir rakama ulaşarak çok ciddi b


MANİSA (A.A) - Türkiyede kanatlı hayvan sektöründeki üretimin, önceki yıllara oranla artış gösterdiği, 7 milyar dolara yaklaşan hacimle ciddi bir sektör haline geldiği belirtildi.
     Manisa Celal Bayar Üniversitesinin (CBÜ) düzenlediği İşlenmiş Kanatlı Eti Ürünleri Çalıştayı, Manisa Anemon Otelde başladı.
     AA muhabirine konuşan Keskinoğlu A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu, Türkiyenin hem piliç etinde, hem de yumurtadaki ihracatının bir önceki yıla oranla artış gösterdiğini söyledi.
     Sektörün en büyük ihracat pazarının Irakla birlikte Ortadoğu ülkeleri olduğunu, son dönem ise Suudi Arabistanın da Türkiyeden piliç eti alacağını açıkladığını ifade eden Keskinoğlu, şunları kaydetti:
     Şu anda da Suudi Arabistan pazarına bakıldığında, 1,5 milyar dolar gibi ciddi bir ithalatları var. Türkiye ilk yıl bu ülkeye 100 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirebilir. Bu da Türkiyede sektöre ciddi bir ivme kazandırır. Bu, yaklaşık 50 bin ton mal demek. Türkiyenin toplam piliç üretimi 1 milyon 700 bin tondur. Sektörün cirosu da 4,5 milyar dolar civarındadır. Yumurtayla ilgili baktığımızda 2,5 milyar dolar civarındadır. Piliç ve yumurta toplamında yaklaşık 7 milyar dolar gibi bir rakama ulaşılarak çok ciddi bir sektör haline gelmiştir. Dubai, Katar, Umman, Bahreyn gibi ülkelerde Türk ürünlerine karşı çok büyük bir istek var. Türk dizilerinden ötürü, Türkiyenin ekonomisindeki son dönemlerdeki ciddi başarısından dolayı oralarda Türk ürünü tüketmek bir moda gibi oldu.
     Suriyedeki bu karışıklıkların düzelmesi durumunda bu ülkenin de Türkiyenin çok ciddi bir alıcısı olabileceğini gördüklerini kaydeden Keskinoğlu, Türkiyede geçen yıl 19 kilo olan kişi başı piliç eti tüketiminin, bu yıl 20 kilonun üzerine çıktığını, yumurtada ise geçen yıl 188 olan tüketimin 200 adede yaklaştığını söyledi.
     Bakanlığın aldığı bir kararla bundan sonra üretilecek et ürününün ya yüzde yüz dana ya da kanatlı hayvan eti olacağını bir yönetmelikle ilan ettiğini hatırlatan Keskinoğlu, insanların hangi ürünü yerken ne eti tükettiğini bilmesi açısından, bu kararı son derece isabetli bulduklarını ifade etti.
    
     -Bilgi kirliliği sektörü etkiliyor-
    
     TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman da kanatlı hayvan sektörünün son dönemlerde bilgi kirliliğinden çok ciddi manada nasibini aldığını, tüketicilerin nabzı tutulduğunda çoğunlukla kişilerin tavuk eti tüketmekten kaçınır hale geldiğinin görüldüğünü belirtti.
     Ataman, Çok ciddi araştırmalar yapılarak düzgün tesisler kurularak üretilen ürünler, ne yazık ki hiç de konusunun uzmanı olmayan kişiler tarafından karalanıyor. Peşinden de sektör, önemli yaralar alıyor. İşlenmiş kanatlı eti de kanatlı hayvan ürünleri sektörü de ülkemizde çok gelişmiş bir sektördür. Tüketicinin kaçınması gereken kayıtdışı sektördür. En ekonomik, en kaliteli etten tüketici uzaklaşır hale geliyor diye konuştu.
     Çalıştay Düzenleme Kurulu ve CBÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semra Kayaardı, sağlık açısından değerlendirildiğinde, tüketicilerin kırmızı etten yavaş yavaş uzaklaşmaya başladığını, her iki etin de besin değeri açısından farklı olduğunu kabul etmekle birlikte, özellikle damar sertliği, sindirim sistemi bozukluğu gibi sağlık riski olanların kısa lif yapısı nedeniyle beyaz ete yönelmeleri gerektiğini kaydetti.
     Kısa sürede piyasaya hazır hale gelmesinden, 45 günde tavuk eti üretiliyor, hormon kullanıyorlar şeklinde toplumda yanlış bir düşünce olduğunu ifade eden Kayaardı, Etçi ırkların çok kısa zamanda kesime hazır hale geldiğini biliyoruz. Bunu sektörde çalışan herkes ve bilinçli tüketiciler de bilir. O açıdan halkta yanlış bir bilgilenme söz konusu dedi.
     Türkiye Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Temsilcisi Mustafa Yılmaz da 3 yıl içinde büyük bir ivme yakalayan kanatlı hayvan sektörünün 200 milyon dolarlık bir ticari hacimden 850 milyon dolara ulaştığını, önümüzdeki 2 yıl içinde olumlu havanın devam etmesi durumunda ise sektörün 2 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaşmasının sürpriz olmayacağını belirtti.
     Çalıştay yarın yapılacak olan oturumlarla sona erecek.
    
     Muhabir: Mustafa Yıldırım /Senem Yazıcı
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber İşlenmiş Kanatlı Eti Çalıştayı Manisada başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER