İstiklal Marşının kabulü ve Çanakkale Destanı

İstiklal Marşının kabulü ve Çanakkale Destanı konferansı -Tarihçi Yazar Bahadıroğlu: Bugün Suriyeden, Türkiyeye sığınan insanlara sorun. Onlar anlatsınlar size vatansız, bayraksız, devletsiz kalmanın ne demek olduğunu


BURSA (A.A) - Gemlik Belediyesinin 2013 Yılı Kültürel Etkinlikleri kapsamında organize ettiği, İstiklal Marşının kabulü ve Çanakkale Destanı konulu konferans, büyük ilgi gördü.
     Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu, sosyal yaşam merkezi düğün salonunda düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, günümüzde yaşananları anlamak için tarihi iyi bilmek gerektiğini söyledi.
     Devletlerin nasıl parçalandığını da bu süreçlerle birlikte değerlendirmek gerektiğini ifade eden Bahadıroğlu, Çanakkale Savaşı ve İstiklal Marşımızın yazılmasına yönelik süreçte de bunlar yaşandı dedi.
     Büyük projenin, Osmanlı Devletinin bölünüp, parçalanarak, İngilizlerin, İslam dünyasına hükmetmesi olduğunu ifade eden Bahadıroğlu, küçük savaşlar ve isyanların başlatıldığını bildirdi. Bahadıroğlu, şunları kaydetti:
     Yunanistan ile savaştırdılar. Araplarla, Karabağla, Bulgarlarla, İtalyanlarla savaştırdılar. İsyanlar başlattılar. Ruslarla savaştık. En büyüğü 93 Harbi diye bilinen Osmanlı-Rus savaşıdır. Tam 17 yıl savaştırdılar. 17 yıl boyunca insan kaynaklarını yok edip, yıprattılar. Bu savaşlarda Osmanlı, insan, para ve silah kaynaklarını kaybetti. Peki, elinde ne kaldı- Böyle olduğunda insanların elinde sadece imanları kalır. Bizim de öyle oldu. Bugün Suriyeden Türkiyeye sığınan insanlara sorun. Onlar anlatsınlar size vatansız, bayraksız, devletsiz kalmanın ne demek olduğunu ve bu 17 yıl savaştırdıktan sonra Osmanlıya, Türklere hasta adam dediler. Yetmedi ama. Son darbe için dünyanın en büyük donanmasını Çanakkaleye gönderdiler. Öyle bir donanmadıydı ki bu, tek millet değillerdi. Fransızı, İngilizi, İstanbula çıkıp, halifeyi tutuklamak için yarışırken, yanlarına Hintlisini, Afganlısını, Avustralyalısını, Yeni Zelandalısını, hatta Almanlar halifeyi tutuklamışlar. Onu, kurtarmaya gidiyoruz diye Müslümanları kandırıp almışlardı.
     Çanakkale Savaşının çarpıcı yönlerini ve bilinmeyenlerini de anlatan Bahadıroğlu, Metrekareye günde 6 ton çelik düşüyordu dedi.
     Çanakkale Savaşında kadınların kahramanlıklarına da değinen Bahadıroğlu, Bugün hiçbir tarihçi bilmez, anlatmaz ya da yazmaz, ama Çanakkalede 5 bin de kadın şehidimiz vardır diye konuştu.
     Çanakkale Savaşlarının Mehmet Akif Ersoyu, vatan şairi mertebesine yükselttiğine işaret eden Bahadıroğlu, Ersoyu, Şiire, şuuru emzirerek yazan adam diye nitelendirdi.
     Ersoyun, Çanakkale Şehitleri şiirinde yazdığı gerçeklerin, günümüzde Çanakkale gezisinde, toprağı kazdıkça çıkan şehit kemiklerinden de anlaşılabileceğini ifade etti.
     Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, konferansın sonunda Bahadıroğluna çiçek verdi.
    
     Muhabir: Hurşit Topal / Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber İstiklal Marşının kabulü ve Çanakkale Destanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER