Kaligrafi sanatçısı imam

Kaligrafi sanatçısı imam -Sivasın Şarkışla ilçesinde kaligrafi sanatçısı imam Muhsin Göktaş, namaz vakitlerinden arta kalan zamanlarda sanatını icra ediyor -15 yıldır kaligrafi sanatıyla uğraşan ve yörede sanatçı kişiliğiyle


SİVAS (A.A) - Kemal Erdoğmuş - Şarkışla ilçesinde kaligrafi sanatçısı imam Muhsin Göktaş, namaz vakitlerinden arta kalan zamanlarda sanatını icra ediyor.
     Yukarı Mahalle Camisinde görevli imam Muhsin Göktaş (43), AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaligrafi ve hat sanatını merak üzerine öğrendiğini söyledi.
     22 yıllık imam Göktaş, Kayseride bir hat sanatçısını izledikten sonra bu sanata merak saldığını ve bu konuda kabiliyetli olduğunu düşünerek çalışmalara başladığını, 15 senedir de kaligrafi ve hat sanatıyla uğraştığını ifade etti.
     Namaz vakitlerinden arta kalan zamanlarda sanatla uğraşan, yörede sanatçı kimliğiyle tanınan ve dikkati çeken eserler ortaya koyan Göktaş, şunları kaydetti:
     Sabah ile öğle namazı arasında uzun bir ara olduğu için bu vakitlerde evimde sırf bu sanata ayırdığım odama ya da Çarşı Camisi altına gidiyor, oralarda bu işi icra ediyorum. Bazen de öğle ile ikindi arasında çalışıyorum. Cemaat zaten benim nerede olduğumu biliyor. Evim de camiye çok yakın. Cemaatimin sanata bakış açısını beğeniyorum, hatta bir de sergi açmıştım, bana destek verdiler, onlara da teşekkür ediyorum.
     En çok zevk alarak yaptığı çalışmasının Esmaül-Hüsna olduğunu anlatan Göktaş, tam bir ay süren çalışmasının, en beğendiği eseri olduğunu söyledi.
     Büyük Birlik Partisinin kurucu genel başkanı olan merhum Muhsin Yazıcıoğlunun portresini de ahşap yakma sanatıyla yaptığını kaydeden Göktaş, Cami inşaatımızda başkanımızın çok emeği geçti. O nedenle Muhsin başkanın portresini Belediye Başkanımız Kasım Gültekine hediye ettim diye konuştu.
     Ahşap yakma işinde eşinin kendisine yardımcı olduğunu aktaran Göktaş, Eşim de bu işi sevdi dedi.
    
     -Serginin gelirinin bir kısmı Kuran kurslarına-
    
     Hat, oyma ve kabartma eserlerden oluşan bir sergi açmayı planladığını ifade eden Göktaş, sergiden elde edilecek gelirin bir kısmıyla Kuran kurslarına da yardımlarda bulunacağını belirtti.
     Yaz mevsiminde gurbetçiler için kaligrafi sanatını icra ettiğini aktaran Göktaş, Burada sevdiklerinin adını yazdırarak gurbete hediye götürüyorlar. Hem onlar hem de ben seviniyorum diye konuştu.
     Her insanın bir sanatçı yönü olduğunu ifade eden Göktaş, Sanatın gerçek sahibi Cenab-ı Allahtır. Sanat herkesin içinde mutlaka tohum olarak bulunur. Marifet onu bulup yeşertebilmektir. İmam, doktor, öğretmen veya mühendis olun ama ne olursanız olun, yeşertebilecek bir tohumunuz mutlaka vardır ifadelerini kullandı.
    
     -Kaligrafi sanatı nedir--
    
     Kelimenin kökeni Yunanca kallos güzel ve graphos yazı kelimeleridir. Süsleyerek yazı yazma sanatıdır. Çin başta olmak üzere Doğu Asya, Batı toplumlarına ait, tarihleri çok eskiye dayanan birçok kaligrafi yazı örneği bulunur. İslam uygarlıklarında kaligrafi, tam olarak karşılamıyor olsa da hat sanatı adını alır.
     Hat sanatına göre öğrenmesi daha kolay olmakla beraber iyi bir kaligrafi ustası olmak uzun zaman alabilir. Biraz yetenekli ve sabırlı olmak koşuluyla bu sanat öğrenilir. Kaligrafi de amaç değişik motifler kullanarak yazıyı olduğundan farklı bir kimliğe büründürmektir. Genellikle dik ve yatay çizgilerden oluşan Latin harflerini simetrik bir şekilde kağıda dökmek kaligrafinin en temel unsurlarından birisidir.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Kaligrafi sanatçısı imam Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER