Kanatlı Denizatı Broşu Türkiye yolunda

Kanatlı Denizatı Broşu Türkiye yolunda -Türkiyeden 2005 yılında çalınan Karun Hazineleri koleksiyonun en değerli parçası niteliğindeki Lidya Kralı Krezüse ait Kanatlı Denizatı Broşu 7 yıl sonra yeniden doğduğu toprakla


UŞAK (A.A) - Türkiyeden 2005 yılında çalınan Karun Hazineleri koleksiyonun en değerli parçası niteliğindeki Lidya Kralı Krezüse ait Kanatlı Denizatı Broşu 7 yıl sonra yeniden doğduğu topraklara getiriliyor.
     2005 yılında Uşak Arkeoloji Müzesinden çalınan ve halen Almanyada bir müzede bulunduğunu belirlenen Kanatlı Denizatı Broşu, kaçakçıların hedefinde olan tarihi eserler arasında yer alıyor.
     Milattan önce 560-546 yılları arasında hüküm süren Lidya Kralı Krezüse ait olduğu değerlendirilen 451 parçalık hazine, Uşakın Güre beldesindeki İkiztepe tümülüsünde 1965, 1966 ve 1968 yıllarında yapılan üç ayrı kaçak kazıyla ortaya çıkartıldı.
     Kaçakçılar tarafından yurt dışına çıkartılan tarihi eserlerin, 1983 yılında ABDdeki Metropolitan Müzesinde sergilendiği ortaya çıkmış, bunun üzerine Türkiye 1987 yılında hazinenin iadesi için hukuk mücadelesi başlattı.
     Hazine, yaklaşık 6 yıl süren hukuk mücadelesinin ardından 1993 yılında Türkiyeden ABDye giden bir heyet tarafından Metropolitan Müzesinden teslim alındı ancak Türkiyede yapılan incelemede 451 parçalık hazinenin 363 parçasının gönderildiği belirlendi.
     Kuş şeklindeki altın bir aplikin de yer aldığı bilinen eksik parçaların tamamlanması için o tarihten bu yana süren mücadelede, bugüne kadar çok fazla bir sonuç alınamadı.
     Hazine mevcut haliyle ilk olarak Ankaradaki Anadolu Medeniyetleri Müzesinde, 1996 yılında ise Lidya Uygarlığının önemli merkezlerinden Uşaktaki arkeoloji müzesinde sergilenmeye başlandı.
     Tarihi eser kaçakçılarının hedefindeki Karun Hazineleri koleksiyonunun en değerli parçası olarak değerlendirilen Kanatlı Denizatı Broşunun, 2005 yılında müzeden sahtesiyle değiştirilerek çalındığı belirlendi.
     Kültür ve Turizm Bakanlığının yurt dışına kaçırılan eserlerin yurda geri getirilmesini sağlamak amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında, Uşak Arkeoloji Müzesinden çalınan kanatlı Denizatı Broşunun izine Almanyada ulaşıldı.
     Bakan Ertuğrul Günay, 2005 yılından bu yana kayıp olan Kanatlı Denizatı Broşunun Almanyada bulunduğunu, Türk ve Alman makamları arasında eserin Türkiyeye ait olduğu konusunda mutabakata varılarak, eserin iadesi için yasal sürecin takip edildiğini bildirdi.
     Broşun, Türkiyeye iadesinin ardından Uşakta yeni yaptırılan arkeoloji müzesi tamamlanıncaya kadar Ankaradaki bir müzede sergilenmesi, müze tamamlandıktan sonra da yeniden Uşaka götürülmesi planlanıyor.
    
     -Broşun çalınma davası-
    
     Öte yandan Kanatlı Denizatı Broşunun çalınmasıyla ilgile yürütülen soruşturma sonucunda aralarında dönemin Uşak Arkeoloji Müzesi Müdürü Kazım Akbıyıkoğlunun da aralarında bulunduğu 10 kişi hakkında dava açıldı.
     Yargıtayda kesinleşen dava sonucunda, eski müze müdürü Akbıyıkoğlu, nitelikli zimmet ve görevi ihmal suçlarından 12,5 yıl, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa muhalefet ve görevi ihmal suçundan 5 yıl, müze görevlileri Uğuz Sağlan ve Halil Eker de nitelikli zimmet suçuna yardımdan 6şar yıl 3 ay, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa muhalefet ve görevi ihmal suçunda da 5er yıl hapisle cezalandırıldı.
     Davada diğer sanıklar, Mehmet Polat ve Fuat Ergün nitelikli zimmet suçuna yardım suçundan 6şar yıl 3 ay, Ahmet Düzyer, Fehmi İşler ve Suat Yenmez zimmete iştirak suçundan 6şar yıl, Bülent Yücel, suçu bildiği halde gerekli kurumlara bildirmeme suçundan 2 yıl 6 ay, İsmail Bilgin de suçu bildirmemeden 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.
    
     -Akbıyıkoğlu, hazineyi yurda ilk getiren heyette yer alıyordu-
    
     Öte yandan, Kanatlı Denizatı Broşunun sahtesiyle değiştirilerek çalışması olayında hüküm giyen eski Uşak Arkeoloji Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu, hazinenin 1993 yılında Metropolitan Müzesinden teslim alınmasında görevli heyette de yer alıyordu.
     Akbıyıkoğlu, Kanatlı Denizatı Broşunun çalınmasıyla ilgili açılan davada yaptığı savunmada, Karun Hazinelerinin ABDden geldiğinde, ölçüleri ve ağırlıklarının bilinmediğini, o dönemde de bu konuda herhangi bir incelemenin yapılmadığını ileri sürmüştü.
     Hazineyi, herhangi bir ödenek ve maddi destek sağlanmadan kendi imkanlarıyla ABDye gittiğini, orada olduğu söylenen 363 eseri tek başına ve incelemede bulunmadan teslim aldığını, eserlerin hepsinin sandıklara konulmuş hazır bekletildiğini anlatan Akbıyıkoğlu, Ankaraya dönüp 4 saat içinde Anadolu Medeniyetleri Müzesine teslim ettiğini, burada da herhangi bir analiz ve işlemin yapılmadığını iddia etmişti.
    
     Muhabir: Soner Kılınç
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Kanatlı Denizatı Broşu Türkiye yolunda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER