Karun Hazineleri özel bakıma alındı

Karun Hazineleri özel bakıma alındı -Uşak Arkeoloji Müzesinde sergilenen Karun Hazinelerinin 170 parçası, uğradıkları korozyon etkisinden arındırılmaları amacıyla müzede kurulan laboratuvarda bakıma alındı -Uşak Kültür ve Turiz


UŞAK (A.A) - Soner Kılınç - Uşak Arkeoloji Müzesinde sergilenen ve 450 parçadan oluşan Karun Hazinelerinin korozyona uğradığı tespit edilen 170 parçası ile müzede bulunan diğer bazı eserler, oluşturulan laboratuvarda özel ekip tarafından bakıma alındı.
     Uşak Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulan ve içerisinde bir bakanlık müfettişinin de bulunduğu 7 kişilik ekibin, Uşak Arkeoloji Müzesinde korozyona uğrayan eserlere bakım yapmak için geldiğini söyledi.
     Ekibin 4 gündür müzenin ziyaretçi salonunda kurulan laboratuvarda çalıştığını belirten Arıtürk, bakıma alınan eserler arasında MÖ 560-546 yılları arasında yaşayan Lidya Kralı Kroisos dönemine ait olan Karun Hazinelerinin 170 parçasının da bulunduğunu bildirdi.
    
     -Hazinenin taşınması sakıncalı bulundu-
    
     Arıtürk, Karun Hazinelerinin en değerli parçaları arasında bulunan ve 2005 yılında müzeden sahtesiyle değiştirilerek çalınan Kanatlı Denizatı Broşunun, birkaç gün önce Almanyada bulunduğunun kamuoyuyla paylaşıldığını hatırlatarak, şunları söyledi:
     Kanatlı Denizatı Broşunun Türkiyeye iadesi ile ilgili çalışmalar sürerken müzemizde sergilenen Karun Hazinelerinin bir bölümü ile yine müzemizde sergilenen bazı eserler bakıma alındı. Bakım çalışması Ankara Medeniyetler Müzesinde yapılacaktı. Ancak eserlerin Ankaraya götürülüp getirilmesi daha güç olduğu için bakanlığımız yerinde çalışma yapılmasını doğru buldu. Bu nedenle Uşak Arkeoloji Müzesi 1 ay ziyarete kapatıldı. Müzenin ziyaretçi salonunda bir laboratuvar kuruldu. Laboratuvarda özel ekip korozyona uğrayan eserleri bakımdan geçiriyor. Bir bakanlık müfettişi çalışmaları takip ediyor. Yaklaşık bir ay sonra çalışmaların sona ereceğini düşünüyoruz. Uşak Arkeoloji Müzesinde depolardaki eserlerle birlikte kayıtlı 41 bin 800 parça tarihi eser var.
    
     -Yeni müzeyle korozyon sorunu ortadan kalkacak-
    
     Karun Hazineleri ve müzedeki diğer bazı eserlerde ortaya çıkan korozyon (aşınma-oksitlenme) sorunun, gerek sergi zeminindeki çuha, gerek aydınlatma sistemi, gerek ortamdaki değişik olumsuzluklar yüzünden oluşabileceğini, bakıma alınan eserlerin altın, gümüş, bronz ve bakır alaşımlı olması da dikkate alındığında mevcut sergi koşullarında bunun doğal olduğunu anlatan Arıtürk, inşası süren yeni müzede, eserlerin dış etken ve olumsuzluklara maruz kalmayacak bir sergi ortamı sağlanacağını ifade etti.
     Arıtürk, Uşak Tren Garında yapılan yeni müzenin, yaklaşık 1 yıl sonra hizmete girmesinin planlandığını dile getirerek, Yeni müze hizmete girdiğinde Karun Hazineleri ve diğer eserler layık oldukları şekilde sergilenecek dedi.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Karun Hazineleri özel bakıma alındı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER