Kayıp Şehir Pterianın surları gün yüzüne

Kayıp Şehir Pterianın surları gün yüzüne çıkarılıyor -Yozgatın Sorgun İlçesine bağlı Şahmuratlı köyü yakınlarındaki kayıp şehir Pteria Antik Kentinin surları, Türk arkeologlar tarafından gün yüzüne çıkarılmaya başlandı -Muğla


YOZGAT (A.A) - Sorgun İlçesine bağlı Şahmuratlı köyü yakınlarında bulunan ve Kayıp Şehir Pteria Antik Kenti olarak bilinen Kerkenes Harabelerinde kazı çalışmaları sonrası orijinal surlar, Türk arkeologlar tarafından gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.
     Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç ve Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, Kerkenes Harabelerini ziyaret etti. Kılıç ve Şimşek, kazı başkanı ve Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Barandan kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı.
     Baran, Kerkenes Harabelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Yozgat Müzesi işbirliği ile kazı çalışması yaptıklarını belirterek, Yaptığımız çalışmalar sonrasında kentin doğu kapısındaki en uzun surları gün yüzüne çıkarmaya başladık dedi.
     Tarihi kentin acil ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Baran, şöyle konuştu:
     Yaklaşık 1,5 aydır buradayız. Bu zaman içerisinde yaklaşık 500-600 metreyi kazdık. Bu da normalde bir kazı dönemi için iyi bir çalışma süreci. Yine kentin kuzey tarafında bir kazı çalışmamız var. Tabi antik kentin kazılan bölgelerinin korunmasıyla ilgili sıkıntılarımız vardı. Onların tel örgüyle çevrilmesi ve yolların yapılmasıyla ilgili çalışmalarımız bu yılki ana başlıklarımız. Antik kent, yaklaşık 2,5 kilometrekarenin üzerinde bulunan bir kent. İnsanların kazı alanlarına ulaşması zor. Kentin içerisinde bulunan toprak yollar, araçlar için elverişli olmadığı için yürüyerek ulaşılıyor. Bu yılki kazılarımız kentin 7 kapısından birisi olan doğu kısmında bulunan sur üzerinde başladı.
     Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç ise bölgede 20 yıldır yabancı arkeologlar tarafından kazı çalışması yapıldığını belirterek, tarihi kentte 7.5 kilometrelik sur bulunduğunu söyledi.
     Kazı çalışmalarına bu yıl ilk defa 120 bin lira ödenek verildiğini anlatan Kılıç, Muğla Üniversitesi bu kazıyı üstlendi. Kazı çalışmalarının bu yıl kentin 7 kapısından biri olan doğu kapısında olması kentin girişinde ayrı bir görünüm kazandırmış dedi.
     Kerkenesin dünyanın en büyük medeniyetlerinden birinin yaşadığı bir yerleşim alanı olduğunu ifade eden Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek ise Yılladır burada kazı yapılır. Görsel bir şeyler var mutlaka. Bu yıla kadar yapılan kazılar insanları pek tatmin etmiyordu. Bu yıl biraz daha hızlanmış gördük diye konuştu.
    
     Muhabir: Şahin Özmen / Ömer Sarı / İsmail İçer
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Kayıp Şehir Pterianın surları gün yüzüne Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER