Kıbrıs Sorunu konferansı

Kıbrıs Sorunu konferansı -KKTC Dışişleri Bakanı Özgürgün: -Güneydeki ekonomik kriz daha da fanatikleştirmiş Türk düşmanlığını, tırmandırmış -Rumlara Türkiye destek verirse durumları düzelir (Fotoğraflı-Görüntülü


KARABÜK (A.A) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Güney Kıbrıs Rum Kesimindeki (GKRK) ekonomik krizin Türk düşmanlığını tırmandırdığını savundu.
     Özgürgün, Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarının (KARDEMİR) temel atılışının ve Karabükün kuruluşunun 76. yıl dönümü dolayısıyla Karabük Üniversitesinde (KÜ) düzenlenen Kıbrıs Sorunu konferansında yaptığı konuşmada, GKRKdeki ekonomik kriz nedeniyle bir grup vatandaşın Türk bayrağını yaktığını, her fırsatta Türk düşmanlığını ortaya koyduklarını söyledi.
     Ekonomik kriz varsa, Türk bayrağının ne suçu var- diyen Özgürgün, şöyle konuştu:
     Bu duruma sert tepki gösterdik. Güneydeki ekonomik kriz daha da fanatikleştirmiş Türk düşmanlığını, tırmandırmış. Türk bayrağının yakıldığı başka bir ülke olabileceğini tahmin etmiyorum. Türkiyenin dış politikası gerçekten çok iyi. Bize Türkiyenin çok yoğun desteği var ama Türk bayrağı bir hafta önce ekonomik kriz bahane edilerek Güneyde yakılıyor. Yine çok yakın bir zamanda Müslüman Türk eserlerine yönelik saldırılar başladı, devam ediyor, durmadı.
     Camiler yakılıyor, Türk eserleri yok ediliyor. Sebep ise ekonomik kriz. İnşallah bu yanlıştan dönerler.
    
     -Akdenizde petrol ve doğalgaz arama çalışmaları-
    
     Adanın etrafında Türkiye ile arama çalışmaları yürüttüklerini anımsatan Özgürgün, Mısıra doğru olan bölgedeki 12. parselde KKTC, Türkiye ve Rumların arama çalışmalarında çakıştığını dile getirdi.
     Özgürgün, 12. parselde yoğun sıkıntı yaşandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     Oradaki kaynakların Türklerin de hakkı olduğunu söylüyoruz. Bu kaynaklar bulunsa bile ancak Türkiye üzerinden Avrupaya taşınabilir, başka bir yolu yok. Bunu da muhataplarımıza anlatıyoruz. Bulsalar bile tek başlarına çıkarma şansları yok. Arama çalışmasında işbirliği yaptıkları firmalara mektup yazdık. Sakın çıkartmayı denemeyin, burada Türkiye ve bizim de hakkımız var. Çıkarmaya çalışırsanız müdahale ederiz dedik. Rum tarafına 4 maddelik öneri sunduk, isterseniz ortak çıkarabiliriz dedik.
     Bu mektubu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-muna verdik. Genel Sekreter bize daha mektubu açmadan yırttıklarını bildirdi.
     Koca Piri Reis Gemisinin çalışmalarına başladığını hatırlatan Özgürgün, Rumların açtığı ihalelere Amerikalı ve İsrailli şirketlerin katıldığını, bir hafta önce Türkiye ile arasını düzelten İsrailin çekildiğini söyledi.
     Rumların İsrailin çekilmesi nedeniyle zor durumda kaldığına işaret eden Özgürgün, Rumlara Türkiye destek verirse durumları düzelir. Elektrik sattık biliyorsunuz onlara. Şimdi su geliyor. Su da satabiliriz. Türkiyenin yardımıyla Kıbrıs ekonomisi çok iyi olabilir dedik. Onlar Türk bayrağı yakıyor şeklinde konuştu.
     KÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal ise 3 Nisanın Karabük için çok özel bir gün olduğunu, üniversitesi ve KARDEMİR ile Türkiyenin parlayan yıldızı olduklarını kaydetti.
     Karabük Valisi İzzettin Küçük, Özgürgüne çiçek takdim etti.
     Etkinlikler kapsamında kampüste inşa edilecek Kamil Güleç Kütüphanesinin temeli törenle atıldı.
    
     Muhabir: Ahmet Özler
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Kıbrıs Sorunu konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER