Kış geldi... Suriye için bir ekmek,

Kış geldi... Suriye için bir ekmek, bir battaniye kampanyası -TGTV Başkanı Hamza Akbulut: -Bu kampanyanın ana hedefi, Türkiye dışında sağlıksız ortamlarda yaşayan Suriyeli mağdur sivil halktır -Toplanan yardımlar, iç savaşın


İSTANBUL (A.A) - Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Başkanı Hamza Akbulut, Kış geldi... Suriye için bir ekmek, bir battaniye kampanyasının ana hedefinin, Türkiye dışında sağlıksız ortamlarda yaşayan Suriyeli, mağdur, sivil halk olduğunu belirterek, toplanan yardımların, açlık ve soğukla mücadelede ederek yaşama tutunmaya çalışan halka dağıtılacağını söyledi.
     Suriyede yaşanan trajedinin mağduru Suriyelilere yardım için seferber olan sivil topluk kuruluşları (STK) ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türk Kızılayı ve Türkiye Diyanet Vakfının (TDV) başlattığı Kış geldi...Suriye için bir ekmek, bir battaniye kampanyasının tanıtımı, Haliç Kongre Merkezinde yapıldı.
     Tanıtım toplantısı, Suriyedeki dramı anlatan kampanya filmlerinin gösterimiyle başladı.
     Kampanyaya destek veren sivil toplum kuruluşları adına konuşan TGTV Başkanı Hamza Akbulut, Türkiyenin yanı başında, Suriyede, insanlık adına utanç veren bir dram yaşandığını, iç savaşın, en acımasız haliyle özellikle sivilleri vurduğunu belirtti.
    
     -Fırın önündeki insanları bombalamak, insanlıktan çıkıldığının göstergesidir-
    
     Son birkaç gündür ekmek kıtlığı yaşanan şehirlerde, fırın önünde bekleyen insanların, savaş uçaklarıyla bombalandığın, yüzlerce insanın ekmek beklerken, aç bir haldeyken öldüğünü ifade eden Akbulut, Fırın önünde bekleyen insanlara saldırı, Suriye iç savaşının en acımasız ve en utanç veren vahşiliğidir. Ekmek bekleyen halk, savaş uçaklarıyla bombalanıyorsa artık insanlıktan çıkılmış demektir dedi.
     Başlatılan kampanyanın amacının bu tür katliamların yaşandığı Suriyedeki mağdur, sivil halka yardım etmek olduğunu anlatan Akbulut, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Kış geldi, soğuk bastırdı ve insanlar için barınacak bir yer bulunmuyor. Ekmek kıtlığı baş gösterdi, temel gıda maddeleri tükendi ve açlık başladı. Kesin rakamlarını kimsenin bilmediği ama yüzbinlerle ifade edebileceğimiz sivil halk kitleleri, kış şartlarının ağır baskısı altında ezilmeye başladı. Ürdün, Lübnan, Kuzey Iraktaki kamplarda ve Suriye içinde dağınık alanlarda binlerce kadın, çocuk, yaşlı yardım bekliyor. Bunu kamuoyuna duyurmak istiyoruz.
     Hıristiyanlar, Sünniler, Nusayriler, Ermeniler, Türkmenler, Araplar... Ayrım yapmadan söylüyoruz; bütün sivil halk, kış şartlarında barınma ve gıda sorunuyla karşı karşıya. Biz de bu hayati sorunları çözmek için uluslararası bir yardım kampanyası başlatmış bulunuyoruz.
    
     -Adınızı, kurumunuzu, siyasi düşüncelerinizi bırakın, yardım edin-
    
     Bir derde derman olmaya çalışan gönüllüler olduklarını belirten Akbulut, Adımızı, kurumumuzu, siyasi düşüncelerimizi bir kenara bıraktık. Lübnanda mülteci kampında yaşayan ihtiyar bir Suriyeli kadının fotoğrafından bir afiş, bir küçük film ve bir internet sitesi yaptık. Burada bulunan sivil teşkilatlar bu afiş ve sloganla insani yardım için yola çıktı diye konuştu.
     Kampanyanın bir sahibinin olmadığını tüm katılımcıların ortak olduğunu aktaran Akbulut, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Tüm siyasi, dini, mezhebi, ekonomik ve benzeri tartışmaları bir kenara bıraktık. Kimin tarafını tutmak gerektiğini tartışmıyoruz. Kim haklı, kim haksız bunu sorgulamak istemiyoruz. Gelecekte Suriyeyi kimlerin yöneteceğini de tartışmıyoruz. Çok insani, çok anlaşılabilir bir şey diyoruz; kış geldi, Suriye için bir ekmeğe, bir battaniyeye ihtiyaç var.
     Yardım için uzanan her eli tutmaya hazırız. Ulaşamadığımız tüm sivil örgütlere burada aramıza katılması çağrısında bulunuyoruz. Kimliğini, ülkesini, meşrebini sorgulamadan, sivil halka yardım edecek herkese bu kampanya açıktır. Gelin Suriye için ya bir ekmek ya da bir battaniye parası yardımı yapın. Beklemeye vakit yok, tahammül kalmadı. İnsanlar yardım bekliyor.
    
     -Suriye için ilk ortak kampanya-
    
     Suriye konusunda Türkiyede ilk defa ortak bir kampanya düzenlendiğini vurgulayan Akbulut, Türkiyenin önde gelen sivil toplum örgütleri, sendikaları, sektör temsilcileri ve medya organlarıyla devletin en önemli kurumları AFAD, Kızılay ve TDVnin ortak bir zeminde buluştuğunu söyledi.
     Bu kurumların katılımıyla kampanyanın güç, güven ve moral bulduğunu dile getiren Akbulut, bunu sağlayan hükümete de teşekkür etti.
     Destekçi kurumların tamamının, aynı afişte kendi logoları ve adresleriyle yer aldığını anlatan Akbulut, Toplanan yardımlar, iç savaşın sürdüğü Suriyedeki açlık ve soğukla mücadelede yaşama tutunmaya çalışan sivil halka dağıtılacak. Bu konuda AFAD, Kızılay ve diğer deneyimli yardım kuruluşları, yardımın Suriye içine ulaştırılması için çalışmaya başlamış bulunuyorlar dedi.
     Türkiye sınırları içinde yaklaşık 150 bin Suriyeli mülteci bulunduğunu hatırlatan Akbulut, Bunlar için oluşturulmuş kamplarda tüm ihtiyaçlar Kızılay, AFAD ve benzeri diğer kurumlar tarafından karşılanıyor. Dolayısıyla bu kampanyanın ana hedefi Türkiye dışında sağlıksız ortamlarda yaşayan Suriyeli mağdur sivil halktır diye konuştu.
     Kampanyanın ortak iletişim platformunun www.suriyeicinbirekmek.com ve www.breadforsyria.com adresi olduğunu hatırlatan Akbulut, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bu internet sitesi Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak yayın yapmaktadır. Burada, kampanyaya destek veren her STKnın adı, logosu ve varsa çağrı merkezi telefonları yayınlanmaktadır. Dileyen herkes burada seçeceği bir sivil örgütün hesabına yardım yapabilir. Kampanyanın merkezi hesap numarası, Başbakanlık AFAD tarafından oluşturuldu. Arzu edenler yardımlarını buraya yönlendirebilirler.
     Kampanyada yer alan kuruluşların yarından itibaren, toplumun bu konudaki duyarlılığını arttırmak için, kendi logolarının yer aldığı görselleri billboard ilanı, gazete ilanı, TV reklamı, internet, radyo reklamı olarak yayınlatmaya başlayacağını ifade eden Akbulut, kampanyaya destek veren medya kuruluşlarının da afiş ve filmlere ücretsiz yer vereceğini duyurdu.
     Akbulut, kampanyaya destek verenler sayesinde çok yardım toplanacağını ve Suriyeli göçmenlerin ihtiyaçlarının karşılanacağını umduklarını dile getirdi.
    
     -Kampanyanın uluslararası ayağı ocakta-
    
     Kampanyanın uluslararası ayağının, ocak ayının ilk haftasında, tarihin en büyük katliamlarından birinin yaşandığı Bosna Hersekten başlatılacağını açıklayan Akbulut, Suriye halkının, kendilerinin yaşadığı acıyı yaşamaması için ilk adımı Bosna-Hersekli kardeşlerimiz atacak. Akabinde aynı afiş ve slogan Avrupada, Afrikada, Orta Doğuda yayılacak dedi.
     Afiş ve tanıtım filmlerinin Türkçe, Arapça, İngilizce, Boşnakça, Almanca ve Fransızca olmak üzere 6 dilde hazırlandığını anlatan Akbulut, ihtiyaç olduğu takdirde diğer dillere de çevrileceğini, internet sitesinin de Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak 3 dilde yayın yapacağını söyledi.
     Akbulut, bu kampanyayla birlikte dünyada da ilk kez farklı ulusların aynı afişle bir kampanya yapacağını belirtti.
    
     -Yardımlar kampanyanın sitesinde duyurulacak-
    
     Kampanyayla ilgili tüm dünyada yaşanan gelişmeler ve Suriyedeki durum, başta Anadolu Ajansı olmak üzere ajansların ve diğer medya kuruluşlarının haberleriyle bu sitede 3 dilde yer alacağını anlatan Akbulut, yerine ulaşan yardımların da yine aynı siteden fotoğrafıyla, görüntüsüyle haber olarak sunulacağını söyledi.
     Türkiyenin ulusal yayın yapan neredeyse tüm haber ajansları, televizyon kanalları, gazete ve internet sitelerinin kampanyaya destek verdiğini belirten Akbulut, kampanyaya 50yi aşkın ulusal gazete, televizyon, radyo, 100e yakın yerel televizyon, 100 yerel radyo, yüzlerce internet sitesinin destek verdiğini aktardı.
     Kampanyanın bir gönüllüler hareketi olduğunu ifade eden Akbulut, Gönüllü insanların emekleri üzerine kurulu bir kampanya. Hiçbir kurum ya da kişi ön planda değil. Tek bir sözcüsü, başkanı, lideri yok. Bu kampanyaya destek veren herkes, bu kampanyanın sahibidir, sözcüsüdür, lideridir. Kampanyanın iletişim çalışmaları da yine gönüllü kişiler tarafından yapılacaktır. Twitter, Facebook gibi sosyal medya mecralarında da kampanyayla ilgili çalışmalar bu sabah itibariyle başlandı diye konuştu.
    
     -Suriye halkının, siyasi tartışmalarınızı bekleyecek lüksü yok
    
     Herkesin, uluslararası toplumun Suriyedeki dramı durdurmak içn ne yaptığını izlediğini belirten Akbulut, şunları söyledi:
     Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Arap Birliği, NATO ve benzeri kuruluşların bu büyük dramın bitmesi için gösterdikleri çaresizliği de görüyoruz. Buradan tüm bu taraflara çağrıda bulunuyoruz; Suriye halkının, sizin siyasi tartışmalarınızı bekleyecek lüksü yok. Ekmeğin bittiği bir yerde, savaş uçaklarıyla ekmek kuyruğunda bekleyen sivil halk bombalanırken politika konuşulmaz. Kışın ortasında siyasi tartışmalar insanları ısıtmaz. Vicdanı olan Suriyeye insani yardım götürülmesi için bir çaba gösterir.
     Suriyede en az 4 milyon kişinin evlerini terk ettiği, açlıkla ve kış şartlarıyla mücadele ettiğinin tahmin edildiğini anlatan Akbulut, insani yardım gitmezse ölümlerin çok artacağını belirtti.
     Kampanyanın, milletimizin yardımseverliğine, merhametine, şefkatine güvenilerek başlatıldığını dile getiren Akbulut, Bu ülkede yaşayan her ferdin ne kadar yardımsever olduğu her fırsatta ispatlanmıştır. Eminiz ki milletimiz bu sefer de Suriyeli kardeşlerimizin mağduriyetini giderecek yardımda bulunacaktır dedi.
     Sivil örgütlerin ve medya kuruluşlarının bu dayanışmasını gündemine alan, kendilerine destek olmak için önemli kararlar alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğana ve hükümete teşekkür eden Akbulut, Kampanyamıza güven ve güç verdiler. Özellikle Suriyeli mağdurlara 40 bin ton ekmeklik buğday gönderilme kararı takdire şayandır diye konuştu.
     Kampanyaya destek vermek isteyenlerin nakdi yardımda bulunabileceğini, ayni yardım toplanmayacağını anlatan Akbulut, bu desteği veremeyenlerin iletişim çalışmalarında gönüllü olarak yer alabileceğini kaydetti.
    
     Muhabir: Çiğdem Pala
     Yayıncı: Sabri Çelebioğlu
<< Önceki Haber Kış geldi... Suriye için bir ekmek, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER