Palandöken Söyleşileri

Palandöken Söyleşileri -Prof Dr. Köni: -Biz Avrupanın yaşam tarzını, kültürünü yaşamak için ABye girmek istemiyoruz. Zenginliğinden ve refahından yararlanmak için AByi istiyorduk


ERZURUM (A.A) - Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Köni, Biz Avrupanın yaşam tarzını, kültürünü yaşamak için ABye girmek istemiyoruz. Zenginliğinden ve refahından yararlanmak için AByi istiyorduk dedi.
     Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyetince ilki düzenlenen Palandöken Söyleşileri adlı program, Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezinde yapıldı.
     Köni, söyleşide, dünyada ve Türkiyede insan haklarının uluslararası ilişkilerdeki yeri ve hangi boyutlara geldiği hakkında bilgi verdi.
     Mevcut insan haklarının 2. Dünya Savaşından sonra ortaya çıktığını anımsatan Köni, şöyle konuştu:
     Batılı güçler yaptıkları savaşlarda 60-70 bin kişiyi öldürünce vicdani sorun olarak ilerleyen süreçte sorun çıkmaması için, hemen 1946 yılında bugün uygulanan evrensel insan hakları beyannamesini yayımlamıştır. Çok geniş bir insan hakları bildirisi yayımlandı. Günümüzde her yıl İç ve Dışişleri bakanlıkları, batılı ülkelerin ortaya koyduğu hakları, ülkemizdeki durumu inceleyerek belirliyor. Sonrasında bu haklara uyup uymadığımızı diyalogla inceliyorlar. Bu yönteme sorgulama değil de yumuşatarak Diyalog diyorlar.
     Köni, Türkiyenin ABye girememesi halinde farklı bir yöne sapma ihtimalinin olmadığını belirten Köni, şunları kaydetti:
     Biz Avrupanın yaşam tarzını, kültürünü yaşamak için ABye girmek istemiyoruz. Zenginliğinden ve refahından yararlanmak için AByi istiyorduk. Tamamen ekonomik nedenlerle girme taleplerimiz oldu. Fakat girmemesi halinde ne olur, bunu zaman gösterir elbette ama kendi kanaatim, farklı yönlere sapma ihtimali yok. Fakat şunu da belirtmek lazım önümüzdeki süreçte Avrupa nasıl bir sürece girecek onu da görmek gerekir.
    
     Muhabir: Selami Küçükoğlu / Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber Palandöken Söyleşileri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER