Sporda şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi

Sporda şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi -TFF İcra Kurulu Üyesi Eren: -e-bilet projesi uygulamaya geçtiğinde, sorunların büyük bir kısmı çözülmüş olacak -Hakem hataları ile ilgili olarak TFF yönetimine ve kurullara çok


DENİZLİ (A.A) - TFF İcra Kurulu Üyesi Edip Eren, e-bilet projesi uygulamaya geçtiğinde konuşulan sorunların büyük bir kısmının çözüleceğini söyledi.
     Eren, Denizli Emniyet Müdürlüğü ile Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) işbirliğinde hayata geçirilen Hayata Pas Ver projesi kapsamında PAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen Sporda şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi konulu panelde yaptığı konuşmada, sporda şiddet sorununun istatistiksel olarak azalmaya başladığını belirtti.
     Sporda şiddetin sona ermesinde herkese sorumluluk düştüğünü ifade eden Eren, Kulüp yönetimi ile taraftar arasında bilet ilişkisi olmamalı. Bedava bilet kesinlikle son bulmalı. Bunu yapanlar, el birliği ile tespit edilip teşhir edilmeli ve işlem yapılmalıdır. Kanuni zorunluluk olan e-bilet projesini devreye aldığımızda bu sorun kendiliğinden çözülecektir dedi.
     TFFnin, sahada yaşanan olaylara müdahale konusunda UEFA ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile proje başlattığını anlatan Eren, spor müsabakalarında görev alacak güvenlik görevlilerinin sertifika ile görev yapabileceğini ifade etti.
     Eren, alkol, uyuşturucu ve yasa dışı faaliyetlerin, emniyetin müdahalesi ve toplumun yardımıyla son bulabileceğine işaret ederek, şöyle konuştu:
     Son zamanlarda bunlarla ilgili ciddi mücadele başlatılmış durumda. 6222 sayılı Kanun ve uygulama yönetmeliği ile polislere alkollü kişileri maçlara almama hakkı tanındı. Hakem hataları ile ilgili olarak TFF yönetimine ve kurullara çok iş düşüyor. Adil olmak, adaletten ayrılmamak gerekli. Hakemler için eğitim ve gerekirse 5 hakeme geçiş döneminin başlaması lazım. Televizyon programları ve yayıncı sorumluluğunda her şeyin reyting olarak görülmemesi lazım. Eğitici ve öğretici programlar yapılmıyor. Programcı kalitesi ciddi sorun. Küfürlü ve sokak dili ekrana hakim olmuş durumda. RTÜK bunlara ciddi cezalar vermeye başladı. Sizler de ekranlardaki rahatsız eden durumlarda sorumlu davranın ve şikayet edin. Yönetmeliğin çıkmasıyla 6222 sayılı Kanun uygulanmaya başlandı. Taraftarlara karşı cezai müeyyide uygulanıyor. Yapısal çözümler üretiyoruz. Komisyon başkanı olduğum e-bilet projesi uygulamaya geçtiğinde konuştuğumuz sorunların büyük bir kısmı zaten çözülmüş olacak.
     Edip Eren, sporseverlerin güvenle statlarda yerini almasını sağlayacak dünya uygulamalarını takip ettiklerini belirterek, Statlarda en çok taraftar toplayan Bundesliga örneği üzerinde duruyoruz, buna yönelik çalışmalarımız var. UEFA ve FIFA koridorlarında Türk çalışanlar görmek istiyoruz dedi.
    
     -Hakan Şükür
    
     AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür ise Hayata Pas Ver projesinin çocuklara ve gençlere önemli bir imkan sağlayacağını söyledi.
     Yurt dışında sporculara daha farklı yaklaşıldığını belirten Şükür, Yurt dışında futbol oynayan biri olarak kendi ülkesindeki sporculara daha fazla değer veren ülkelerde oynadım. Tabii ki yabancılar orada oynuyorlar, para kazanıyor. Fakat bizim milli takımımıza yansıyışı da kötü oluyor. Takımlara bölünmüş bir toplumumuz var. Maalesef birbirine çok hoşgörü ile bakamıyorlar. Bunların aşılacağını ümit ediyorum. Bunun için de çalışmaya hazırız dedi.
    
     -Fair playden yanayız
    
     Karabükspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal ise futbol müsabakalarının ardından, hangi takımın galip hangi takımın mağlup olduğuna bakmaksızın kucaklaştıklarını belirtti.
     Futbolda fair playe çok önem verdiklerini ifade eden Bakkal, sözlerine şöyle devam etti:
     Beşiktaş maçında canlı bir örnek yaşadım. Özellikle Trabzon, Galatasaray ve Fenerbahçeyi yendikten sonra Beşiktaşı yenmenin bir tarih yazma adına çok coşkulu gittiğimiz bir maçtı. Lualuanın İbrahim Toramana benim hiçbir şekilde tasvip etmediğim şekilde davranmasına, en yüksek düzeyde ceza protokolümüz neyse onu uyguladık. Bireyler şiddet yapar, ama biz camialara aitiz ona göre hareket etmek durumundayız. Hep fair playden, güzellikten yanayız. Oyuncum saha içinde şiddet yapmamalı. Eğer çok fazla abartıyorsa da sezon sonunda onunla çalışmıyorum. Bizim örf ve adetlerimize, içerideki düzenimize, kurduğumuz fair play ruhuna aykırısınız diyorum ve çalışmıyorum. Şiddete karşı benim teknik direktör olarak yapabileceklerim bunlar. Bunun dışında statta seyircilerden tahrik oluyor. Taraftara cevap verme yanlışlığına da düşmüyorum zaten. Saha içi bambaşka, inanılmaz bir olay. Hakem var, arkada taraftar var, ama ben oyuncularımın şiddet gibi bir olaya girmesine karşıyım. Benim teknik direktör olarak yapabileceğim tek şey, kurallarıma uymayana para cezası veriyorum. Ama kulüplerin de bu konuda kendine düşen görevleri var.
    
     -Şiddetin sorumlusu medya-
    
     Türkiye Spor Yazarları ve Spor Kulübü Derneği (TSYD) Başkan Yardımcısı Fatih Doğan da sporda şiddetin sorumlusunun medya olduğunu belirterek, Diğerlerinin bu işte suçu yok. Bütün sorunların tek suçlusu medyadır. Bunu kabul ediyorum. Sorunlara yaklaşırken kim suçlu diye aramak yerine birilerinin ayağa kalkıp suç bende, benim eksiğim var dediği gün bu meseleleri çözeriz dedi.
     Medyanın, sporda şiddet konusunda öz eleştiride bulunması gerektiğine dikkati çeken Doğan, şöyle konuştu:
     Televizyon programlarını ve gazete köşelerini takip ediyorsunuz. O ekranlarda gördüğünüz insanların yüzde 80i benim değil. Ben onların gazeteciliğini kabul etmiyorum, ben onun spor yazarlığını kabul etmiyorum. Ona stada girmesi için akreditasyon da vermiyorum. Ama gerek yok ki, zaten maç izlemiyor, zaten basın tribününe girmiyor, televizyondan izliyor. Çünkü aidiyet duygusuyla bir takım taraftarı gibi, bir amigo gibi ekranlarda durdukları müddetçe siz, toplum, Türkiye bütün o gördüğünüz medyayı haksız bir şekilde idam sehpasına koyuyorsunuz. Kimin spor yazarı, kimin skor yazarı olduğunu ayırın. Ekranda gördüğünüz, gazete köşelerinde gördüğünüz her insanı iyi değerlendirin. Biz tarafsız olduğumuz müddetçe, olaylara bu şekilde baktığımız müddetçe bu sorunları aşarız diye düşünüyorum.
     Toplu cezalandırmaya karşı olduğunu ifade eden Doğan, söz konusu cezalar ile kombine bilet alanların hakkının gasp edildiğini, suçlunun tespit edilerek cezalandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Mustafa Dermencioğlu / Zeynep Hoşgörür
     Yayıncı: Fatih Ferhat Sürmeli
<< Önceki Haber Sporda şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER