Termal Turizmde Marka Şehir Olma toplantısı

Termal Turizmde Marka Şehir Olma toplantısı -Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri İsen: Termal turizm konusunda Türkiye dünyada 7nci, Avrupada ilk sıradadır. Biz bunu henüz yüzde 1 oranında bile kullanmıyoruz (Fotoğraf


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Türkiyenin, termal turizmde dünyada 7nci, Avrupada ilk sırada olduğunu belirterek, Biz bunu henüz yüzde 1 oranında bile kullanamıyoruz dedi.
     İsen, Afyonkarahisarda bir otelde düzenlenen Termal Turizmde Marka Şehir Olma konulu toplantıda, çok sayıda 5 yıldızlı otele sahip kentin, termal turizm imkanlarının daha iyi tanıtılması ve markalaşmaya yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini bildirdi.
     Dünyada, bir bölgede turizmin gelişmesi istendiğinde 3 temel unsur arandığını dile getiren İsen, şöyle devam etti:
     Birincisi, bölgede cazibe var mı- İkincisi, bu cazibeye kolay ulaşılıyor mu- Üçüncüsü, uygun konaklama tesisleri var mı- Afyonkarahisarın bu bakımdan bir cazibesi var. Bu cazibeye en kolay ulaşılacak illerden biri. Bu kadar kesişme noktası çok az ilde vardır. Özellikle Sivastan bu tarafa doğru neredeyse Türkiyenin bütün yollarının kesişme noktasında yer alıyor. Deniz yolu hariç ulaşımın bütün faktörlerine sahip bir il. Zafer Havalimanına da kavuştunuz. Göreceksiniz önümüzdeki yıllarda sizi uçuracak faktörlerden biri bu havalimanı olacak.
     İsen, Türkiyede son 10 yıllık istikrar süreci çerçevesinde özelikle birçok ilin çok büyük gelişmeler kaydettiğine dikkati çekerek, Afyonkarahisarın bu kentlerden biri olduğunu anlattı.
     Bir dönem Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevini yürüttüğünü hatırlatan İsen, 2004te Türkiyede 5 yıldızlı oteli olan il sayısı 5 veya 6 idi. Bugün artık Türkiyede 5 yıldızlı oteli olmayan ilin meselelerini konuşmak bile gerekmiyor. Çünkü o, sizi bir üst lige taşıyan temel faktörlerden biri diye konuştu.
    
     -Antalyayı ayrı bir devlet sanan Ruslar-
    
     Mustafa İsen, dünya kurulduğundan bu yana Afyonkarahisarda termal kaynaklar bulunduğuna işaret ederek, bunların eskiden hamam kültürü kapsamında değerlendirildiğini belirtti.
     Termal turizm konusunda Türkiye dünyada 7nci, Avrupada ilk sıradadır. Biz bunu henüz yüzde 1 oranında bile kullanmıyoruz diyen İsen, dünyada ulusal marka olma konusunda derecesi en yüksek ülkenin, Japonya olduğu bilgisini verdi. Japonyanın her 100 dolarının, dünyada 243 dolarlık kredibiliteye sahip olduğunu söyleyen İsen, şunları kaydetti:
     İkinci sırada ABD geliyor; 210 dolar civarında. Onun ardından Almanya geliyor; 143 dolar civarında. Güney Korenin her 100 dolarının dünyadaki kredibilite değeri 35 dolar. Bu sıralamaya göre Türkiyenin değeri ise 28 dolar. Ülkeler, ulusal markalarını yükseltme konusunda projeler geliştiriyor. Bunun şu faydası var. Bugün Güney Korenin, belki Güney Koreden daha şöhretli markaları var. Ancak bu marka değerlerinin hiçbiri, Güney Korenin kredibilitesi ve ülke markası belli bir noktaya gelmediği sürece çok fazla kıymet ifade etmiyor. Onun için ülke markasını yukarıya taşımaya çalışıyorlar.
     İsen, turizm konusunda dünyanın bazı ülkelerinde Antalyanın kredibilite ve marka değerinin, Türkiyenin marka değerinden yüksek olduğunu anlatarak, bazı Rusların Antalyayı ayrı bir devlet zannettiğini vurguladı.
     Afyonkarahisarın, kurumlar üzerinde yükselen bir şehir olması gerektiğine dikkati çeken İsen, Dünyada önemli olan marka şehirler diye bir yapılanma var. Bazı şehirler bu konuda çalışmaya başladılar bile. Onun için şehrin temel dinamiklerine öncelikle Afyonkarahisarın, Afyonkarahisarlıların sahip çıkması ve bunun üzerine bir marka şehir yükseltilmesi gerekebilir ifadelerini kullandı.
     Toplantıya, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, termal otel sahip ve yöneticileriyle iş adamları katıldı.
    
     Muhabir: Mustafa Güngör / Sedat Gök
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Termal Turizmde Marka Şehir Olma toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER