Tillo Işık Hadisesi Bilim Kültür Günleri

Tillo Işık Hadisesi Bilim Kültür Günleri -Siirt Valisi Aydın: Etkinliği uluslararası düzeyde yapmayı planlıyoruz


SİİRT (A.A) - Siirt Valisi Ahmet Aydın, Aydınlar (Tillo) ilçesinde düzenlenen Tillo Işık Hadisesi Bilim Kültür Günlerini uluslararası düzeyde yapmayı planladıklarını söyledi.
     Etkinlik kapsamında sabah namazının ardından ilçe merkezinde toplanan Vali Aydın, AK Parti Siirt milletvekilleri Afif Demirkıran ve Osman Ören, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak ile Kaymakam Ahmet Yıldızın aralarında bulunduğu çok sayıda davetli ışık hadisesini izledi. Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma da İbrahim Hakkı Hazretlerinin hayatı ile ışık hadisesinin oluşumu hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
     Vali Ahmet Aydın, ışık hadisesinin bir kez daha gerçekleşmesinin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, Güzel bir etkinlik oldu. Etkinliği uluslararası düzeyde yapmayı planlıyoruz dedi.
     Etkinliğin 3 gün sürdüğünü ifade eden Kaymakam Ahmet Yıldız ise şöyle konuştu:
     İbrahim Hakkı Efendi, bir deliği bulunan asası ile gelip bu tepede çalışmalar yaparmış. Hocası İsmail Fakirullah Hazretleri daha vefat etmeden bu sistemi kafasında kurmuş. Hocası 1734 yılında vefat edince mezar yerinin burada olmasını istemiş. Daha sonra da türbeyi, kuleyi ve duvarı yapıyor. 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde, yani gece gündüzün eşit olduğu ekinokslarda bu sistem çalışıyor.
     Güneş, kalenin tam arka noktasında dik bir açıda doğuyor, kale bir nişan görevi görüp, güneş ışınları türbenin önündeki kuleye geliyor. Ayna aracılığıyla yansıyarak türbeden içeri girip mezarın başucuna yansıyor. O esnada Tillo daha karanlık içerisindedir. Felsefe olarak karanlıktan aydınlığa çıkmanın yolu anlatılıyor.
     Etkinlik, konserle sona erecek.
    
     Muhabir: Ayhan Mergen-Zekeriye Güneş / Özgür Ayaydın
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Tillo Işık Hadisesi Bilim Kültür Günleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER