Turunç ağaçları şehri süslesin önerisi

Turunç ağaçları şehri süslesin önerisi -Akdeniz havzasında yabani olarak yetişen turuncun süs bitkisi olarak da kullanılabileceği belirtildi -Mersin Ziraat Odası Başkanı Gökçel: -Bir Akdeniz markası yaratacaksak bölgenin


MERSİN (A.A) - Mesut İnce - Ana vatanı Güneydoğu Asya olduğu tahmin edilen, Akdeniz havzasında yabani olarak yetişen ve yetiştirilen turuncun süs bitkisi olarak da kullanılabileceği bildirildi.
     Akdenize kıyı ülkelerde ve Güneydoğu Asya kıyılarında yetişen, kışın yaprağını dökmeyen, portakala benzeyen, ancak suyu acımtırak olduğu için tüketilmeyen turunç, ekildiği bölgenin kokusunu değiştirdiği gibi diğer süs bitkilerinden daha ucuz olması dolayısıyla da dikkati çekiyor.
     Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turuncun insanlar tarafından pek bilinmediğini ve tüketilmediğini bildirdi.
     Turuncun çiçekleriyle doğal bir güzelliği ortaya çıkardığını belirten Gökçel, şunları söyledi:
     Narenciyenin anası olan turunç, Akdeniz Bölgesinde caddelere, kaldırımların arasına dikilerek, mart ayında açtığı çiçeklerle, adeta parfüm sıkılmış gibi bir ortam yaratıyor. Ama artık turuncun yerini değişik süs bitkileri aldı. Diğer süs bitkileri de kullanılsın, ama bunu turuncu bir kenara atmadan yapmak gerekiyor. Bir Akdeniz markası yaratacaksak bölgenin çehresini turunç ağaçlarıyla süslememiz gerekiyor. Akdeniz için manevi değeri olan turuncu, eskiden olduğu gibi kaldırım kenarlarına, yol kenarlarına dikmemiz gerekiyor. Turunç ağaçlarını ektikten sonra budamasını ve bakımını yaparak, turuncun insanlara görsel bir şölen sunmasını sağlamalıyız.
     Turuncun çok fazla maliyeti ve masrafının olmadığını ifade eden Gökçel, turunç fidanının diğer süs bitkilerine göre çok ucuza satıldığını, belediyelerin çevre süslemesinde turuncu tercih etmesinin ekonomik olarak da karlı olacağını kaydetti.
     Eskiden turunç meyvesinin sadece ciğer ve salatada kullanıldığını anlatan Gökçel, şöyle devam etti:
     Turuncu bir nevi limon gibi kullanırdık. Yediğimiz yemeklere, salatalara turunç sıkardık. Özellikle ciğere turunç sıkardık. Herkese tavsiye ediyorum ciğere turunç sıkın ve deneyin diyorum. Karadeniz denince akla hamsi geliyorsa, turunç denince de akla Akdenizin gelmesi gerekiyor. Ayrıca son dönemlerde turuncun, Mersin civarında reçeli de yapılıyor. Bunları da göz önüne aldığımızda, Akdenizdeki turunç ağaçlarının sayısını artırmalıyız.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Turunç ağaçları şehri süslesin önerisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER