Yolsuzluk ve Yolsuzlukla Mücadele konferansı

Yolsuzluk ve Yolsuzlukla Mücadele konferansı -Sayıştay Başkanı Akyel: Kamu harcamalarının, Gayri Safi Milli Hasıla içindeki payı artıkça yolsuzluk artmaktadır. (Fotoğraflı - Görüntülü)


KOCAELİ (A.A) - Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Kamu harcamalarının, Gayri Safi Milli Hasıla içindeki payı artıkça yolsuzluk artmaktadır dedi.
     İstanbul Siyasal Mezunları Kocaeli Grubu tarafından bir otelde düzenlenen Yolsuzluk ve Yolsuzlukla Mücadele konulu konferansa katılan Akyel, yolsuzluğun, kamunun gücünü özel çıkar amacıyla kötüye kullanılması olduğunu kaydetti. Yolsuzluğun, küresel bir olgu olduğunu ifade eden Akyel, her ülkede görülen yolsuzluğun, beşeri bir zafiyet, toplumsal olarak da sosyal bir felaket olduğunu söyledi.
     Akyel, yolsuzluğun, vatandaşın devlete olan güven ortamını sarstığını anlatarak, yolsuzluğun ortak unsurlarının, yetkinin ve yetkilinin varlığı, yetkinin kural dışı kullanılması ve gizlilik olduğunu ifade etti.
     Bu unsurlarla mücadele edilerek yolsuzluk riskinin azaltılabileceğini dile getiren Akyel, Yolsuzlukta, tekelcilik vardır ve yetki kullanma gücü bulunur. Aynı zamanda takdir yetkisi vardır. Hesap verme sorumluluğu da saydamlık da yoktur. Kamu harcamalarının, GSMH içindeki payı artıkça yolsuzluk artmaktadır. Yolsuzlukların, kamu yatırımlarını verimsizleştirici, özel sektör yatırımlarını da pahalılaştırıcı bir yönü vardır dedi.
     Akyel, Türkiyenin 2000 yılından sonra, özellikle 2003 yılından sonraki hükümetlerin kurulmasıyla birlikte, gerek kamu yönetimi alanında, gerekse kurumsal yapılanmada çıkarılan kanunlarda, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve yolsuzlukla mücadele konusunda düzenlemeler yapıldığını vurgulayarak, yolsuzlukla mücadele konusunda pozitif gelişmelerin olduğunu kaydetti.
     Türkiyede, saydamlığın artırılması ve yolsuzlukla mücadelenin güçlendirilmesi için yasal düzenleme ve idari uygulamaların gerçekleştirildiğini anlatan Akyel, bu konudaki mücadelenin güçlendirilmesi için bir komisyon kurulduğuna dikkati çekti.
     Akyel, yolsuzlukla mücadelede, bireysel bilinçlenmenin çok önemli olduğunu belirterek, verilen mücadelenin, toplumsal kültürün bir parçası haline gelmesi gerektiğini bildirdi.
    
     Muhabir: Necdet Doğruyol
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Yolsuzluk ve Yolsuzlukla Mücadele konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER