1. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi

1. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi -Sağlık Bakanlığı KKKA Bilim Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Bodur: "2013 yılında KKKA hastalığının azalış trendinin süreceğini tahmin ediyoruz"


TOKAT (A.A) - Sağlık Bakanlığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (A haberleri'>KKKA) Bilim Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Hürrem Bodur, "2013 yılında KKKA hastalığının azalış trendinin süreceğini tahmin ediyoruz" dedi.
     Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Tıp Fakültesi 1. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi, Taşlıçiftlik Kampüsü Konferans Salonunda, "enfeksiyon hastalıkları" konu başlığıyla başladı.
     Sağlık Bakanlığı KKKA Bilim Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Bodur, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, devletin kenelerden insanlara geçen KKKA hastalığıyla ilgili her türlü önlemi aldığını belirtti.
     Keneden ölümlerin artık haber değeri olmaması gerektiğini savunan Bodur, "Çünkü bunlar sansasyonel oluyor, panik oluşturuyor. Kene her yerde var. Risk belirli coğrafi alanların kırsalında. KKKA riski taşımayan alanda yaşayanları huzursuz, rahatsız ettik. İstanbulda da insanlar pikniğe, parka gidemez oldu. İstanbul için böyle bir risk söz konusu değil. Oradaki kenelerin cinsi farklı, Kırım Kongo etkenini taşımıyorlar" şeklinde konuştu.
     KKKA hastalığının Türkiyede 2002 yılından bu yana görüldüğünü anımsatan Bodur, şunları kaydetti:
     "2009 ve 2010 en fazla vakanın görüldüğü yıllar oldu. Ondan sonraki yıllarda vaka sayıları giderek azalmaya başladı. Biz, 2013 yılında da KKKA hastalığındaki azalış trendinin süreceğini tahmin ediyoruz. Giderek azalmaya başladı. Çünkü toplumda bilinç, duyarlılık ve bilgilendirme arttı. Korunma tedbirleri konusunda alınan önlemlerin etkisi oldu. Özellikle hastalığın sık olarak görüldüğü yerlerde vatandaşlarımızdan konuyu ciddiye almalarını, önlemler, tedbirler konusunda hassas olmalarını, bu bizim kenedir, eskiden beri bildiğimiz kenedir bulaşmaz, bu bize bir şey yapmaz anlayışını terk etmelerini bekliyoruz."
     GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin de öğretim görevlileri ve öğrencilerin, bölgeyi ilgilendirdiği için KKKA hastalığını konuşmak istediklerini söyledi. Şahin, öğretim üyelerine ve öğrencilere kongreye katılımlarından ötürü teşekkür etti.
     Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu ise kene vücutta ne kadar uzun kalırsa enfeksiyon olma olasılığının o ölçüde arttığını belirterek, "Tutunduktan sonra en kısa sürede kenenin çıkartılması lazım" dedi.
    
     Muhabir: Zehra Aydın
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber 1. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER