1. Uluslararası Kardeş Topluluklar Buluşması

1. Uluslararası Kardeş Topluluklar Buluşması -TBMM Başkanı Çiçek: Bugün ikide bir Türkiyeye gelip insan hakları, özgürlükler ne oluyor diyen iki yüzlü çifte standartlı ülkeler Bosna Hersekteki katliama seyirci kaldı -B


YOZGAT (A.A) - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Bu gün ikide bir Türkiyeye gelip insan hakları, özgürlükler ne oluyor diyen iki yüzlü çifte standartlı ülkeler Bosna Hersekteki katliama seyirci kaldı dedi.
     TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Şahintepesi bölgesindeki mesire alanına yaptırılan Bosna-Hersek' class='textetiket' title='Bosna Hersek haberleri'>Bosna Hersekin ilk Devlet Başkanı merhum Aliya İzzetbegoviç ve Kırgız Yazar Cengiz Aytmatovun büstlerinin açılış törenine katıldı ve fidan dikti.
     Çiçek ve Bozdağ, daha sonra, Yozgat Belediyesi tarafından mesire alanında bulunan bir restoranda düzenlenen 1. Uluslararası Kardeş Topluluklar Buluşması toplantısına katıldı.
     Çiçek, burada yaptığı konuşmada, soğuk savaş bittiğinde bağımsızlıklarını kazanan ülkeleri ilk Türkiyenin tanıdığına dikkati çekti.
     Bunun gururunu her zaman yaşadıklarını dile getiren Çiçek, şöyle devam etti:
     Bosna-Hersek bizim canımızdan bir parçadır. Maalesef büyük zulümler gördü, büyük acılar çektiler. Medeni dünya dediğimiz, dünyanın ortasında dünyanın gözü önünde 250 binden fazla kadın-erkek, çoluk-çocuk demeden Müslüman halk katledildi. Bugün ikide bir Türkiyeye gelip insan hakları ne oluyor, özgürlükler ne oluyor diyen iki yüzlü çifte standartlı ülkeler bu işlere seyirci kalırken elinden gelen çabayı gösterip bu acıyı yaşayan tek ülke Türkiye olmuştur. Allah kardeşliğimizi daim kılsın diye konuştu.
     Dünya ülkelerinin birbirleriyle daha çok dayanışma içerisinde olduğunu, büyük birliktelikler oluşturduğunu ifade eden Çiçek, ortak değerleri, ortak menfaatleri olan devletlerin bir araya gelerek birlik oluşturduğunu anlattı.
     Sovyetler Birliğinin dağılması ile birlikte, hasret duyulan kavuşma ve buluşmaya demir perdelerin gerildiği dönemlerin geride kaldığını belirten Çiçek, şunları anlattı:
     Şimdi buluşmamız, kaynaşmamız için herhangi bir engel yok. Buluşmak ve kaynaşmak bizim tarihi sorumluluğumuz. Ortak değerlerimiz var. Bu buluşmaların sık sık yapılması gerekir. Türkiye özellikle 1990lı yıllardan sonra bu coğrafya ile daha yakın bir işbirliği içinde olabilmek için çok büyük bir çaba ve gayretin içerisinde oldu. Büyük oluşumlar meydana getirdik. Sadece bu coğrafyada, bağımsızlığını kazanmış devletlerle değil, o devletlerin vatandaşları ile değil, başka devletlerin bünyesinde azınlık olarak yaşayan veya özerk bölgelerde yaşayan 200 milyondan fazla Türk varlığı var. Onlarla da Türkiye yakın bir çaba içerisinde.
     Türkiyenin bu birliğin, beraberliğin kuvvetlenmesini arzu ettiğini ifade eden Çiçek, şunları kaydetti:
     Gerek Orta Asyada gerek balkanlarda yaşadığımız acı tecrübelerden sonra en çok vurgu yaptığımız şey birlik ve beraberliktir. Varsa yoksa birlik. Tanışmakta görüşmekte fayda var. Aramıza fitne fesat sokmak isteyenler mutlaka vardır. Bunlara engel olmanın yolu da saflarımızı sıklaştırmaktan geçiyor. Eskiden bir araya gelememek için mazeretlerimiz vardı. Bu gün bağımsız olan devletlerimiz bir başka ülkenin boyunduruğu, egemenliği altındaydı. Çok şükür tarih bu devri kapattı, yeni bir devir açıldı. Eğer birliğimizi kuvvetlendiremeyip yeni birlikler oluşturamazsak, bir araya gelip daha büyük işleri başarma çabası içerisinde olamazsak tarih bizi affetmez. Onun için bugün buradaki bu sembolik buluşmayı önemli görüyorum.
    
     -Bekir Bozdağın konuşması-
    
     Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise, kardeşlerin buluşması, kaynaşması ve dayanışmasının önemli olduğunu belirterek, bu dayanışmadan büyük bir güç birliğinin çıkmasının son derece önemli olduğunu söyledi.
     2002de hükümete geldikten sonra Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığını (TİKA) dünyaya açtıklarını vurgulayan Bozdağ, şunları kaydetti:
     TİKAyı Orta Asyanın dışında Balkanlara oradan Afrikaya, Ortadoğuya ecdadımızın ayağının, izinin, tozunun bulunduğu her yere ulaşan, bizlerle duygu birliği içinde olan olmayan ama darda zorda olan bütün topluluklara bütün ülkelere yardım elini uzatan bir teşkilata dönüştürdük. Artık dünyanın her tarafına elini uzatan bir kalkınma örgütümüz var. Orta Asyanın bağımsızlığına kavuşan cumhuriyetlerinin yeniden inşası süresinde önemli görevler yapıldı. Pek çok yerde okullar açıldı. Hastaneler, yollar, camiler, ecdat yadigarı eserler onarıldı. Tarımdan hayvancılığa, sanayiye kadar destekler verildi. 2011 yılı itibarıyla hükümet olarak yurt dışında sağladığımız kalkınma yardımları toplamda 1.5 milyar dolar civarında bir rakama ulaştı. Oldukça büyük bir rakam. Muhtaç olan bir Türkiyeden şimdi 1.5 milyar dolar yardım yapan bir Türkiyeye geldik. Balkanlara gittiğimizde orada çok güzel eserleri göreceksiniz. Ecdadımızın bize miras bıraktığı eserleri göreceksiniz.
     Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da kardeş topluluklar arasındaki ilişkilerin samimi bir şekilde devam etmesini istediklerini söyledi.
     Kırgızistanın Ankara Büyükelçisi Ermek İbrahimov ise bu birlikteliğin iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğini de arttırmasını beklediklerini dile getirdi.
     Bosna Hersekin Ankara Büyükelçisi Demir Dzonka böyle bir etkinliğe katılmaktan dolayı yaşadığı mutluluğu ifade etti.
     Konuşmaların ardından Kırgızistanın Oş ve Bosna Hersekin İlijas şehirleri ile kardeş şehir protokolü imzalandı.
    
     Muhabir: Musa Özyürek
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber 1. Uluslararası Kardeş Topluluklar Buluşması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER