10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü -TGC Yönetim Kurulu: İletişim ve basın özgürlüğü, çağdaşlığın, demokrasi ve hukuk devletinin, insan hak ve özgürlüklerinin en önemli ölçüsüdür -Başta yıpranma tazminatı olmak üzere elimizden


TRABZON (A.A) - Trabzon Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, iletişim ve basın özgürlüğünün, çağdaşlığın, demokrasi ve hukuk devletinin, insan hak ve özgürlüklerinin en önemli ölçüsü olduğunu bildirdi.
     TGC Yönetim Kurulundan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, 10 Ocak 1961 tarihinin, basın tarihi ve basın özgürlüğü adına Türkiye açısından bir milat olduğu belirtilerek, bu tarihte gazetecilik işlerinde çalışanların haklarını düzenleyen 212 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği belirtildi.
     Ancak bunu kendi ekonomik çıkarlarına ve güçlerine karşı tehdit olarak gören İstanbulda yayımlanan 9 gazete patronunun, 3 gün süreyle basımı durdurduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Gazeteciler de hazırladıkları bir gazete ile okuru habersiz bırakmadı ve süreç, çalışan gazetecilerin zaferi ile sonuçlandı. Aradan geçen 50 yılı aşkın sürede gazetecilerin çalışma koşulları daha iyi olacağına, ne yazık ki mesleğin hiçbir güvencesi kalmadı. 50 yıl sonra gazetecilerin daha özgür ortamda çalışması, basın özgürlüğünün daha da yaygınlaşması ve güvence altına alınması gerekirken, istatistiklerde göre Türkiye basın özgürlüğü açısından en karanlık ülkeler arasında yer almaktadır. Çalışan gazetecilerin en önemli güvencesi olan 212 sayılı yasanın bugün artık hiçbir hükmü kalmadı. En önemli ve anlamlı hakkımız olan yıpranma payı da elimizden alındı
     Gazeteciliğin en güvencesiz ve tehlikeli mesleklerden biri olduğunu anlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
     Çalışanların yaşam koşulları diğer kesimlere göre daha kötü, özellikle taşrada ücretler çok düşük. Basın sektöründe her gün yeni işten çıkarmalar yaşanmakta. Daha birkaç gün önce Trabzonda 30un üzerinde basın çalışanı işsiz bırakıldı. İşten çıkarmalar artık bireysel değil, kitlesel boyut aldı. Ne yazık ki basın sektörü en örgütsüz kesim. TGC olarak işten çıkarmaları kınıyoruz.
     İletişim ve basın özgürlüğünün, çağdaşlığın, demokrasi ve hukuk devletinin, insan hak ve özgürlüklerinin en önemli ölçüsü olduğu vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
     Bu sürecin işlemesi ise özgür, sorumlu ve güvencelere kavuşmuş gazeteciye bağlıdır. Başta iktidar partisi olmak üzere tüm siyasi partilerden ve meclisten, gazetecilerin hak ve hukukunu belirleyecek, onları güvence altına alacak yasal düzenlemeler bekliyoruz. Bütün unsurları ve kapsamıyla basın sektörü, meslek kuruluşlarının da katkılarıyla masaya yatırılmalıdır. Gazetecilerin ekonomik, sosyal hakları güvence altına alınmalı, gazeteciler üzerindeki çok yönlü baskıya karşı yasal güvence sağlanmalıdır. Başta yıpranma tazminatı olmak üzere elimizden alınan tüm haklar geri verilmelidir. Bütün bunların gerçekleşmesinin, gazetecilerin hakları için biraya gelip mücadele etmesine bağlı olduğu unutulmamalıdır.
    
     Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Tuncay Bekar
<< Önceki Haber 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER