13. Ulusal Turizm Kongresi

13. Ulusal Turizm Kongresi -Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Arı: -2023 Turizm Stratejik Planına göre Türkiyenin 2023 yılında 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir hedefi var


ANTALYA (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Ahmet Arı, 2023 Turizm Stratejik Planına göre Türkiyenin 2023 yılında 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir hedefi olduğunu bildirdi.
     Ahmet Arı, Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesince Miracle Resort Otelde düzenlenen 13. Ulusal Turizm Kongresinin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiyenin turizmde, dünyanın en büyük 6ncı ülkesi konumuna geldiğini söyledi.
     Avrupanın birçok önemli şehirlerinde dahi bulunmayan nitelikli tesislerin bugün Türkiyede, Avrupalı turistlere hizmet verdiğini dile getiren Arı, İstanbulun 9uncu büyük kongre şehri, Antalyanın Londra ve Paristen sonra en çok turist gelen üçüncü şehir olmasının övünülecek bir durum olduğunu vurguladı.
     Arı, 2023 Turizm Strateji Planına göre Türkiyenin 2023de dünyanın en büyük 5inci büyük turizm ülkesi olmasının hedeflendiğini belirterek, 2023 Turizm Stratejik Planına göre Türkiyenin 2023 yılında 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir hedefi var. Hedefimizde zaman zaman gecikmeler, uygulama aksaklıkları olsa da her zaman hedefimizin arkasındayız dedi.
     Dünyada turizm eğiliminin kültür turizmine doğru olduğunu, Türkiyenin de önemli kültür turizmi potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Arı, Türkiyenin yüzyıllar boyunca medeniyetlerin beşiği olduğunu, bu durumun UNESCO tarafından da tescil edildiğini anlattı.
     Arı, Türkiyeye kültür turizmi kapsamında gelen turist sayısını artırmayı hedeflediklerini, Antalyaya tatile gelen turistlere kültür turları düzenleyerek turizmi Anadoluya yayacaklarını kaydetti.
    
     -Belediye Başkanı Akaydın-
    
     Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da Antalyanın turizmde dünyada en sık ziyaret edilen 3üncü şehir konumuna çıkmasının, her yıl 10 milyonun üzerinde turisti ağırlamasının turizm adına övünülecek bir durum olduğunu dile getirdi.
     Akaydın, 2023de Antalyaya 20 milyon turist gelmesi ve yaklaşık 20 milyar dolar turizm geliri elde edilmesi gerektiğini ifade ederek, ancak Antalyadaki belediyelerin elde edilen turizm gelirlerinden pay almadıklarını söyledi.
     Antalyaya kültür turizmi yakışır diyen Akaydın, Dünyada 1 trilyon dolarlık bir turizm pastası varsa ve dünyada en sık ziyaret edilen 6ncı ülke Türkiye ise bu pastadan 20-25 milyar dolar alması övünülecek bir rakam değil. Konulacak hedeflerden biri, turist başına girdiyi yükseltmek. Türkiye olarak bu konuda geriyiz dedi.
     Akaydın, geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günayın bir turizm toplantısında belediye başkanlarının yokluğuna sitem ettiğine değinerek, şöyle konuştu:
     O sırada ben Tekirovada çok önemli, başka bir ülke sorununun tartışıldığı toplantıdaydım. Bu sitemleri yaparken bunun nereye gideceğini düşünmesi lazım. Bakanlar, belediye başkanlarının amiri değildir. Burada yılda bir kez yapılan turizmle ilgili akademik bir toplantı var. Bütün akademik dünya burada, Kültür ve Turizm Bakanı nerede- Bence Kültür ve Turizm Bakanının Türkiyede bir yılda en çok olması gereken yer burası. Turizm fuarları bile değil.
    
     -Vali Yardımcısı Recep Yüksel-
    
     Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel ise Antalyanın tesislerle ilgili övünebilecek noktada olmasına rağmen tesis dışı yaşam ve turizm alanlarının övünülecek bir noktada olmadığını dile getirdi.
     Turistin tesisten çıktıktan sonra yaşadığı dünyanın da aynı kalitede olması gerektiğine değinen Yüksel, turizmin çeşitlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
     Yüksel, Antalyaya devamlı gelen müşteri oranının arttığına işaret ederek, Devamlı gelen müşteriye her yıl farklı bir ürün sunamıyoruz. O hıza yetişemiyoruz. Antalyada 642 kilometre kıyı şeridinin dışında doğasıyla, arkeolojisiyle, yemeğiyle, kültürüyle birçok değer var. Bunları birleştirmemiz, markalaştırmamız gerekiyor dedi.
     Antalyada 100e yakın belediye başkanı olduğuna dikkati çeken Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Zaman zaman bu tür toplantılarda, çalışmalarda, akademik etkinliklerde belediye başkanlarını nedense uzak görüyoruz. İş yoğunlukları olabilir. Belediye başkanlarının gerek kamunun içindeki kaynak paylaşımında, aktarımında, projeleştirmede, gerekse yeniliklerde lütfedip katılması, izlemesi, takip etmesi ve beceremediği, yapamadığı yerlerde de sizlerle bizlerle beraber hareket etmesi gerekiyor. Elbette seçimle gelmiştir, ama Antalya hepimizin. Turizm tam bir iletişim işiyse o zaman belediye başkanlarımızın çok daha fazla sayıda olması gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanının olması gerekliliği kadar, onu söylüyorsak eğer, kendisinin taktiridir ama ondan daha fazla belediye başkanlarının gelmesi, katılması lazım.
     Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe de üniversite olarak dünyada 300e yakın üniversite ile işbirliği yaptıklarını, bunun da kültür turizmine çok ciddi katkı sağladığını belirtti.
     Açılış konuşmalarının ardından kongreye sponsor olan kurum temsilcilerine plaket verildi.
     Toplam 55 üniversiteden akademisyen ve turizmcilerin katıldığı 13. Ulusal Turizm Kongresi, 9 Aralık Pazar günü sona erecek.
    
     Muhabir: Şamil Kahveci
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 13. Ulusal Turizm Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER