16. Çevre Hizmet Ödülleri

16. Çevre Hizmet Ödülleri -Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Mühendislik Fakültesi tarafından verilen ödüller, düzenlenen törenle sahiplerini buldu


ANTALYA (A.A) - Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Mühendislik Fakültesi tarafından bu yıl 16ncısı düzenlenen Çevre Hizmet Ödülleri, sahiplerine verildi.
     Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, üniversite yerleşkesindeki Olbia Konferans Salonunda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, üniversitelerin çevre bilincini geliştirmek gibi bir görevi de bulunduğuna inandığını kaydetti.
     Akdeniz Üniversitesinin bu konuda öncü olmak için çalıştığını dile getiren Kurtcephe, dünyada çevrenin korunmasının öneminin anlaşılmaya başladığını, Türkiyede de bu yönde olumlu gelişmeler yaşandığını söyledi. Kurtcephe, "Türkiye bugün küresel güç olma iddiasında, 42 Müslüman ülke arasında rol modellik yapma yolunda bir ülke. Eğer örnek alınacaksak bizi model almak isteyen 2 milyar insana çevre bilincini sunmak mecburiyetindeyiz" dedi.
     Gelecek nesillerin daha güzel bir dünyada yaşaması için çevre bilincinin gelişmesine büyük önem verdiklerini anlatan Kurtcephe, verilen ödüllerin bu yönde çalışmalar yapan kurum, kuruluş ve kişilere gideceğini belirtti. Kurtcephe, ödüle layık görülenleri tebrik etti.
     Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feramuz Özdemir de milyonlarca yıllık bir sürecin sonunda oluşan yeryüzü dengesinin insan eliyle bozulduğunu söyledi. Özdemir, yeryüzünde yaşayan türler arasında, içerisinde bulunduğu dengeyi bozan tek türün insan olduğunu ifade ederek, "İlkel, basit bitkilere, hayvanlara kadar düşündüğümüzde belki milyarlarca tür canlı yaşıyor. Bu türlerin içerisinde dengeyi bozan tek tür maalesef insanoğludur. Aynı zamanda en akıllısı da yine insandır" dedi.
     Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Topkaya ise Çevre Hizmet Ödüllerinin, Türkiyede bu kategoride verilen ödüllerin ilk ve en uzun soluklusu olduğunu belirtti. Çevre duyarlılığını artırmak için sorunlardan bahsetmek yerine iyi faaliyetler yapan kişi, kurum ve kuruluşları ödüllendirme yolunu seçtiklerini vurgulayan Topkaya, "Başvuruların hepsi ödüle layık. Seçim de zor oldu. Sonuçta 11 ödül sahibi kaldı. 2012 yılı Çevre Hizmet Ödülü sahiplerini kutluyorum" diye konuştu.
    
    
     -Ödüller-
    
     Konuşmaların ardından "Türkiye Ölçeğinde 2012 Yılı Çevre Hizmet Ödülü", CNN Türkte yayınlanan Yeşil Doğa programının sunucusu Güven İslamoğlu ile Karadeniz bölgesinde çay bitkisinin sürdürülebilirliği üzerindeki çalışmaları dolayısıyla "Lipton-Unilever" firmasına verildi.
     Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği, Şehit Binbaşı Turgut Cengiz Toytunç Anaokulu, Zafer Anaokulu ve Kaş Marina "Antalya Ölçeğinde 2012 Yılı Çevre Hizmet Ödülü"ne, Çevre bilincinin gelişmesinde öğretim elemanları ve öğrencileriyle örnek çalışmalar yapan Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Mekanik Topluluğu da "Akdeniz Üniversitesi Ölçeğinde 2012 Yılı Çevre Hizmet Ödülü"ne layık görüldü.
     Bu yıl üniversite öğretim elemanları tarafından gerçekleştirilen, çevre değerlerinin korunması ve geliştirilmesine katkı sağlayanlara verilen "2012 Yılı Çevre Bilim Hizmet Ödülü" ise endüstriyel atıklar konusunda uluslararası düzeyde örnek çalışmalar gerçekleştiren Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Delia Teresa Sponzaya verildi.
     Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Çevre Mühendisliği Bölümünden Dr. Nadir Dizge, 35 yaş altı bilim insanlarına verilen "2012 Yılı Çevre Bilim Hizmet Teşvik Ödülü"nü, Türkiyede ilk kez kapsamlı bir çalışma sonunda ilk aşaması tamamlanan "Türkiye Bitkileri Listesi" kitabı dolayısıyla Ali Nihat Gökyiğit Vakfı, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği de "2012 Yılı Çevre Hizmet Özel Ödülü"nü almaya hak kazandı.
    
     Muhabir: Bekir Bektaş
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 16. Çevre Hizmet Ödülleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER