19. Van Asya İpek Yolu Ticaret

19. Van Asya İpek Yolu Ticaret ve Sanayi Tedarikçileri Fuarı -Vali Karaloğlu: İpek Yolundan ticaretle beraber fikirler, dinler, kültürler ve diller batıdan doğuya, doğudan batıya seyahat etti


VAN (A.A) - Van Valisi Münir Karaloğlu, İpek Yolundan ticaretle beraber fikirler, dinler, kültürler ve diller batıdan doğuya, doğudan batıya seyahat etti dedi.
     19. Van Asya İpek Yolu Ticaret ve Sanayi Tedarikçileri Fuarı ile 2. Van Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı, Erciş yolu üzerindeki Altaylı Spor Tesislerinde açıldı.
     Açılış törenine katılarak burada bir konuşma yapan Vali Münir Karaloğlu, Çinden Avrupaya uzanan İpek Yolunun en önemli duraklarından birinin Anadolu olduğunu söyledi.
     Anadolunun da en önemli durak yerinin Van olduğuna işaret eden Karaloğlu, Vanın bu yol üzerindeki fonksiyonunu devam ettirdiğini belirtti. İpek Yolundan sadece mal ve ticaretin doğudan batıya, batıdan doğuya gidip gelmediğini ifade eden Karaloğlu, şunları kaydetti:
     İpek Yolundan ticaretle beraber fikirler, dinler, kültürler ve diller de batıdan doğuya, doğudan batıya seyahat etti. İşte o İpek Yolunun en önemli duraklarından birisi de Vandır. Biz tekrar Vanın bu tarihi misyonunu ortaya çıkarabilmek için son 4 yıldır çok önemli çalışmalar yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Bu bağlamda Fuar ve Kongre Merkezimizin ihaleleri bitti ve sözleşme aşamasındayız. İnşallah en kısa zamanda Organize Sanayi Bölgesinin girişinde bu merkezimizi yaparak bundan sonra fuarları daha modern, daha çağdaş mekanlarda yapabileceğimizin müjdesini paylaşıyoruz.
     10 yıl önce iş adamlarını Vana yatırıma davet ettiklerinde eksiklikler nedeniyle yatırım yapılamadığını anlatan Karaloğlu, son 10 yıl içinde yapılan çalışmalarla Vanın artık yatırıma açık bir kent haline geldiğini belirtti.
     Türkiyenin çayırı ve merası en geniş illerinden birinin Van olduğunu dile getiren Karaloğlu, kentin iklim olarak da hayvancılığa elverişli olduğunun altını çizdi. Karaloğlu, hayvancılık sektörüne Vanda yatırım yapması için çağrı yaptı.
     Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Hasan Sert ise, bu tür fuarların bölge ticaretinin gelişmesinde etkin rol oynadığına işaret etti.
     Yeni teşvik programında Vanın da aralarında bulunduğu altıncı bölgeye yapılacak yatırımlarla istihdamın arttırılması gerektiğini kaydeden Sert, Bununla ilgili ciddi yollar katedildi. Türkiyeden yurt dışına Vandan 54 firma ihracat yapar duruma geldi. Ama bu bize yetmez. 54 değil, 154, 254e çıkması lazım. Her bir firma yurt dışını ve Van dışını keşfedip orada neler yapabilirim, oranın potansiyelleriyle Vanın potansiyelini nasıl birleştirebilirim, Vana nasıl hizmet edebilirim demeli. Dolayısıyla Türkiye bugün çok avantajlı etiketleri taşıyor, çok avantajlı bir konumda bulunuyor. Burada yapmış olduğunuz fuarın da aksaklıklara rağmen çok başarılı olduğunu ifade etmek istiyorum dedi.
     Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesini kesen Vali Karaloğlu, beraberindekilerle birlikte stantları tek tek dolaştı. İrandan gelen firma yetkilileriyle de sohbet eden Karaloğlu, daha sonra fuardan ayrıldı.
     Fuara Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Vali Yardımcısı Atay Uslu, Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, sivil toplum örgütü temsilcileri ve iş dünyası katıldı.
     Fuarın 7 Ekime kadar açık kalacağı bildirildi.
    
     Muhabir: Sıtkı Yıldız / Yahya Öylek
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber 19. Van Asya İpek Yolu Ticaret Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER