2. Türk

2. Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu -Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı Ortadoğu Masası Şefi Webers: -"Önümüzdeki bilim yılının Türkiye ile yapılacak olması beni çok heyecanlandırıyor, mutlu ediyor. Bunun fevkalade verimli


ANTALYA (A.A) - Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı Ortadoğu Masası Şefi Peter Webers, "Önümüzdeki bilim yılının Türkiye ile yapılacak olması beni çok heyecanlandırıyor, mutlu ediyor. Bunun fevkalade verimli bir yıl olacağından eminim" dedi.
     Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM) ile Berlin Alice Salomon Yüksekokulunun ortaklaşa düzenlediği 2. Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu Konferans Salonunda başladı.
     Forumun açılışında konuşan AKVAM Müdürü Doç. Dr. Erol Esen, Türkiyenin Almanya ile pek çok alanda yoğun ve özel ilişkileri olduğuna dikkati çekti. İki ülke arasındaki özel ilişkilere son yıllarda AB boyutunun da eklendiğine değinen Esen, bilimsel işbirliği çerçevesinde üniversitelerin, akademisyenlerin bu işbirliğini nasıl geliştirebileceğini, bu konudaki fırsatları, zorlukları, çerçeve koşullarını değerlendirmek istediklerini anlattı.
     Bu yolla üniversitedeki Türk-Alman bilimsel işbirliği potansiyelini de geliştirmeyi ümit ettiklerini dile getiren Esen, şöyle konuştu:
     "Bizim tespitlerimize göre Akdeniz Üniversitesinde 70e yakın Almanyada öğrenim görmüş öğretim üyesi bulunmakta. Üniversite birimlerimizin AB programları kapsamında en yoğun işbirliği yaptığı kurumlar Almanyada. İkili araştırma projeleri ve AB araştırma gruplarında en fazla Alman araştırmacılarla çalışma yapılmakta. Antalyanın Almanların tatil ihtiyaçlarına en fazla cevap veren kent olması ve yerleşik Almanlara ev sahipliği yapması dolayısıyla da bu forumu burada yapmayı uygun gördük."
    
     -"Almanya üzerine düşen sorumluluğu almaya hazır"-
    
     Webers ise Türkiye ve Almanya arasındaki bilim alanındaki işbirliğinin geçmişinin eskilere dayandığını anlattı. Webers, Almanyadaki rejimden kaçan bilim insanlarının Türkiyede önemli çalışmalar yaptığını ifade ederek, bilim alanındaki işbirliğinin 1980li yıllardan itibaren ivme kazandığını vurguladı.
     Webers, uluslararası ortakların artırılması konusunda Almanyanın üzerine düşen sorumlulukları almaya hazır olduğunu kaydetti. Kalkınmakta olan ülkelerle işbirliğine önem verdiklerini belirten Webers, "Bu ülkelerin büyük bir potansiyeli ve yetenekleri vardır. Kullanılmadan kendi hallerine terk edilmeleri dünya için yararlı değildir. Dolayısıyla bizler, var olan bilgiyi bir şekilde üretime katmak ve insanlığın hizmetine sunmak sorumluluğunu da taşımaktayız" dedi.
     Türkiyenin Asya ve Avrupa arasındaki bir köprü kurduğunu hatırlatan Webers, Almanya ve Türkiye arasında sürekli ve sürdürülebilir bir işbirliği geliştirmeyi istediklerini bildirdi.
     Webers, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "2013-2014 yılında bilim yılını Türkiye ile oluşturmaya karar verdik. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Erdoğan ile konuştu ve bunun önümüzdeki sene gerçekleşmesi konusunda görüş birliğine vardılar. Ama içerikler henüz açık değil. Yine de önümüzdeki bilim yılının Türkiye ile yapılacak olması beni çok heyecanlandırıyor, mutlu ediyor. Bunun fevkalade verimli bir yıl olacağından eminim."
    
     -"Konuk hocaların önü açılmalı"-
    
     Almanyanın İzmir Başkonsolosu Margit Haeberle, Türkiye ile daha yoğun bilim insanı değiş tokuşunun zamanının geldiğini kaydetti. Erasmusun bu konuda iyi bir araç olduğuna işaret eden Haeberle, bilimsel işbirliğinin geliştirilmesi için konuk hocaların önünün açılması gerektiğini vurguladı.
     Haeberle, bu yılki forumun başlıkları arasında sağlık alanındaki çalışmaların önde geldiğini anlattı. Sağlık sektörünün, tarım, gıda, inşaat gibi sektörleri de kapsadığını belirten Haeberle, "Sağlık alanı, Almanya ile Türkiye arasındaki en önemli işbirliği alanıdır" diye konuştu.
     Berlin Alice Salomon Yüksekokulu Rektörü Prof. Dr. Theda Borde, forumun ana tartışma konularını oluşturan toplum, sağlık ve eğitimin, Türkiye ile Almanyayı birbirine en çok yaklaştıran konular olduğunu söyledi. Borde, Almanyada yaşayan üçüncü, hatta dördüncü kuşak Türk göçmen çocuklarının, Türkiye ile Almanya arasındaki bilimsel çalışmalara katkı sağlamaya başladıklarını söyledi.
     Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muharrem Kılıç da Türkiyede yükseköğretim alanında son yıllarda bir kırılma olduğunu ve hızlı bir okullaşma yaşandığını anlattı.
     Türkiye ve Almanyadan 50ye yakın bilim insanı, uzman ve proje çalışanının katıldığı forum, 4 Mayısta sona erecek.
    
     Muhabir: Güç Gönel
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER