2. Uluslararası Hopefor Girişimi Konferansı (1)

2. Uluslararası Hopefor Girişimi Konferansı (1) -Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: -Türkiye son 10 yılda büyüyen ekonomisi ve gelişen yetenekleriyle insani yardımlar alanında yükselen bir ülke haline gelmiş, doğal afetlerde de ihtiyaç duya


ANTALYA (A.A) - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye, son 10 yılda büyüyen ekonomisi ve gelişen yetenekleriyle insani yardımlar alanında yükselen bir ülke haline gelmiş, doğal afetlerde de ihtiyaç duyanlara ilk yardım elini uzatan ülkeler arasında yer almıştır dedi.
     Türkiye, Katar ve Dominik Cumhuriyeti işbirliğiyle ilki 2011de Dohada organize edilen Uluslararası Hopefor Girişiminin ikinci konferansı, Antalyadaki Mardan Palace Otelde başladı.
     Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) evsahipliğinde gerçekleştirilen konferansın açılışında Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün Uluslararası Hopefor Girişimi için gönderdiği video mesajı yayınlandı.
     Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, mesajında, doğal afetler karşısında en gelişmiş ülkelerin bile bazen çaresiz kalabildiklerine işaret ederek, son yıllarda bunun örneklerinin yaşandığını vurguladı. Doğal afetlerin az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde daha çok yıkıma yol açtığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, afetlere karşı hazırlıklı olmanın önemine değindi.
     Pakistanda, Haitide, Somalide, ABDde yaşanan afetlerin, birçok ülkenin doğal afetlere karşı kapasitesinin yetersiz kaldığını gösterdiğini hatırlatan Gül, şöyle konuştu:
     Türkiye son 10 yılda büyüyen ekonomisi ve gelişen yetenekleriyle insani yardımlar alanında yükselen bir ülke haline gelmiş, doğal afetlerde de ihtiyaç duyanlara ilk yardım elini uzatan ülkeler arasında yer almıştır. 1999 Marmara Depreminde büyük kayıplar veren Türkiye, bu zor zamanında uluslararası toplumun ülkemize sağladığı desteği hiçbir zaman unutmamıştır. Bu felaketlerden acı dersler çıkarttık, sözkonusu tecrübeyi de uluslararası toplumla paylaşmaya her zaman hazırız. Nitekim 2011 yılının ekim ve kasım aylarında Vanda yaşanan iki depremde tüm askeri ve sivil savunma kurumlarımızın iyi bir sınav verdiklerini, ilgili makamların başarılı bir biçimde hareket ettiklerini, doğal felaketlerle mücadele yeteneklerimizin belirli bir gelişme göstermiş olduğunu bir kez daha gözlemledik.
     Cumhurbaşkanı Gül, afet ve acil durumlara müdahale edecek kurumların Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) çatısı altında birleştirilmesinin doğruluğunu da yaşanan olaylar sonrasında gördüklerini vurguladı. Gül, AFADın mart ayından bu yana Suriyeden evlerini terk ederek Türkiyeye gelmek zorunda kalanların ihtiyacının karşılanmasında başarılı bir çalışma yürüttüğüne de dikkati çekti.
    
     -Doğal felaketlerde insan eli-
    
     Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyanın giderek artan şekilde felaketlerle karşı karşıya kaldığının da altını çizdi. Doğal felaketlerin çoğunun insanoğlunun uzun yıllardır çevreye verdiği zararlardan kaynaklandığını belirten Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Neticede küresel ısınma nedeniyle iklim koşulları istikrarsızlaşmış, fırtına, sel ve kuraklık gibi felaketler daha sık vuku bulmaya başlamıştır. Bu çevre felaketleri, açlık, salgın hastalıklar ve barınma sorunları gibi diğer faciaları da beraberinde getirmiştir. Mevcut şartlar altında sadece çevre güvenliği değil, gıda güveniliği ve biyolojik güvenlik gibi konularda işbirliği yapmamız ihtiyacı ortaya çıkmıştır.
     Afetlerin olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik çalışmalarda Türkiye, Katar ve Dominik Cumhuriyetinin Hopefor Girişimini hayata geçirdiğini anlatan Gül, Kasım 2011de Katarın evsahipliğinde ilk konferansın düzenlendiğini bildirdi. Bu konferansta Katarda kurulması planlanan mükemmeliyet merkezinin uluslararası topluma tanıtıldığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Katarın bu merkezi bir an önce uluslararası toplumun hizmetine sunacağını ümit ediyorum dedi.
     Cumhurbaşkanı Gül, konferans ile teorik düzeydeki tartışmaların yapılmasının yanı sıra uluslararası düzeyde doğal afetlerde uygulanabilir pratik kazanımların elde edilmesinin de hedeflendiğini vurguladı.
     Gül, konferans sonunda, hükümetlerin ulusal mevzuatlarını Oslo kuralları ile uyumlu hale getirmesi, hükümetler tarafından doğal afetlerde görev yapmak üzere askeri ve sivil savunma unsurlarından oluşan birlikler kurulması, doğal afetlerde, hizmetlerde yararlanmak üzere askeri ve sivil savunma uzmanlarından oluşan bir havuz oluşturulması, kapasitesi olan ülkelerin mükemmeliyet merkezleri oluşturarak, bunlardan uluslararası toplumun faydalanmalarını sağlaması konusunda çalışma yapması gibi hedefler belirlenmesini dileğinde bulundu.
     Bu hedeflere ulaşılmasının yaşanacak sorunların daha az zararla atlatılması yönünde olumlu sonuçlar doğuracağının altını çizen Gül, Hopefor Girişimi çerçevesinde oluşturulacak uzmanlık ve yetenekler, açlık, kuraklık ve salgın hastalıklarla mücadele anlamında da önemli bir sinerji yaratacaktır dedi.
    
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Güç Gönel
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber 2. Uluslararası Hopefor Girişimi Konferansı (1) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER