2013, yaş meyve sebzenin telafi yılı

2013, yaş meyve sebzenin telafi yılı olacak -Geçen yıl yapılan 3 milyon 23 bin ton yaş meyve sebze ihracatıyla 2 milyar 183 milyon dolar döviz girdisi sağlandığı bildirildi -TYMSİB Sektör Kurulu Başkanı Kaçmaz: -Konjonktü


MERSİN (A.A) - Kerem Kocalar - Yaş meyve sebze sektörünün 2012 yılında 3 milyon 23 bin ton ihracatla 2 milyar 183 milyon dolar döviz girdisi sağladığı, bir önceki yıla oranla düşen ihracat miktarının bu yıl telafi edilmesinin beklendiği bildirildi.
     Türkiye Yaş Meyve, Sebze İhracatçıları Birliği (TYMSİB) Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012 yılının dünya ticaretini etkileyen çeşitli olaylarla geçtiğini söyledi.
     Buna bağlı olarak bazı ihracat kalemlerinde gerileme yaşandığını ifade eden Kaçmaz, bu kalemlerin arasında yaş meyve ve sebze sektörünün de yer aldığına dikkati çekti.
     2013 yılında küresel ekonominin ılımlı ve olumlu bir seyir izlemesinin beklendiğine dikkati çeken Kaçmaz, şunları kaydetti:
     2012 yılında 3 milyon 23 bin ton yaş meyve sebze ihracatı gerçekleşmiş, bu ihracat karşılığında 2 milyar 183 milyon dolar döviz girdisi sağlanmıştır. Yaş meyve sebze ihracatında konjonktürel sebeplere bağlı olarak önceki yıla oranla yüzde 6 düşüş yaşandı. 2013 yılı bu anlamda telafi yılı olacak. İhracattaki bu düşüşü 2013 yılında telafi edeceğiz. Buna olan inancımız tam. Ayrıca komşumuz olan ülkelerde yaşanan kriz ortamının bu yıl sona ereceğini tahmin ediyoruz. Bu yılın geçen yıla oranla daha olumlu ve verimli koşulları olan bir yıl olacağını tahmin ediyoruz. Bu yüzden geçen yılki gerilemeyi telafi edeceğimize olan inancımız daha da güçleniyor.
     Kaçmaz, 2023 ihracat stratejinin uygulanması sırasında herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için paydaşlarıyla birlikte daha özverili çalışacaklarını da dile getirdi.
     Yaş meyve sebze sektörü olarak mevcut pazarlardaki paylarını artırmak ve alternatif pazarlarda yer almak için çalışmalarını sürdüreceklerini anlatan Kaçmaz, Uzun vadeli hedefimiz olan 10 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihracatını gerçekleştirmek için sektörümüzün üretim ve ihracat alt yapısı hazır dedi.
    
     -İhracatın lideri domates-
    
     Geçen yıl en çok ihraç edilen ürün sıralamasında 562 bin tonluk ihracatla domatesin ilk sırada yer aldığını bildiren Kaçmaz, domatesi 417 bin tonla mandalina, 375 bin tonla limon, 326 bin tonla portakal ve 210 bin tonla üzümün takip ettiğini belirtti.
     Yıllık bazda ihracatı en çok artan ürünün ise erik olduğunu kaydeden Kemal Kaçmaz, erik ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 130 artarak 26 bin 182 bin ton olarak gerçekleştiğini, eriği yüzde 97lik artışla kayısının ve yüzde 50lik artışla çayın takip ettiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber 2013, yaş meyve sebzenin telafi yılı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER