2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylığı

2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylığı sponsor toplantısı -Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk: -Herkesin kendisini örnek aldığı bir ortamda Türkiyenin bölgesinde bu olimpiyatı gerçekleştirmesi önemlidir -Koç


İSTANBUL (A.A) - Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, İstanbulun 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarına ev sahipliği adaylığına ilişkin, Herkesin kendisini örnek aldığı bir ortamda Türkiyenin bölgesinde bir olimpiyatı gerçekleştirmesi önemlidir dedi.
     Ferit Şahenk, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıçın, İstanbulun 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarına ev sahipliğine adaylığına desteklerini taahhüt eden kuruluşlarla gerçekleştirdiği basın toplantısında, dünyanın en önemli spor oyunlarının dünyanın en önemli şehrine getirilmesi amacıyla aynı çatı altında toplandıklarını ifade etti.
     2012 Londra Olimpiyatlarına gittiğinde bazı dostlarının, Hiç bir ülkenin başbakanı ya da devlet başkanı, tüm üyeleri gezerek Türkiye Başbakanı kadar olimpiyatları istediğini göstermedi dediğini aktaran Şahenk, kendilerinin de devletin isteği ve desteğiyle olimpiyatlarla ilgilenmeye başladıklarını söyledi.
     Olimpiyatların gerçekleştirildikleri ülkelere çok fazla katkısı olduğuna işaret eden Şahenk, Ama en önemlisi bunu hak etmekten geçiyor. Türkiye son 10 senede yaptığı ekonomik ve siyasi gelişmelerle, komşularıyla ilişkilerindeki değişimle artık bir dünya devleti. Herkesin kendisini örnek aldığı bir ortamda Türkiyenin bölgesinde bu olimpiyatı gerçekleştirmesi önemlidir diye konuştu.
    
     -Türkiye adeta bir organizasyonlar memleketi haline geldi-
    
     Son yıllarda Türkiyede çok büyük etkinlikler yapıldığına ve Türkiyenin adeta bir organizasyonlar memleketi haline geldiğine dikkati çeken Şahenk, Bu anlamda Türkiye hazırdır. Cumhuriyetimizin 100. yılını, en yakın tarihte gerçekleştirilecek olimpiyatla ülkenin her anlamda çok daha ileri bir aşamaya geldiğini ortaya koyarak, başarımızı simgesel olarak da taçlandıracağız değerlendirmesinde bulundu.
     Şahenk, dünyada 16. büyük ekonomi, turizmde 6. en önemli ülke olan Türkiyenin marka bilinirliğinde 56. sırayı hak etmediğini vurgulayarak, olimpiyatların Türkiyenin bilinirliği bakımından da katkı sağlayacağını söyledi.
     Şahenk, Doğuş Grubu olarak IMG Worldwide ile gerçekleştirdikleri ortaklığa da değinerek, bir sene sonra 7-14 yaş grubundaki 10 bin çocuğun uygun spor branşı taramasını tamamlayacaklarını ve buradan yetişecek çocukların 2020 yılındaki olimpiyatlarda Türk bayrağı ile yer almalarını arzuladıklarını da sözlerine ekledi.
    
     -Olimpiyat adaylığı 2023 vizyonun tamamlayıcı bir unsuru-
    
     Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç ise, dedesi Vehbi Koç hayatta olsaydı Türkiyenin geldiği konumun hayallerine yaklaştığını görmekten mutluluk duyacağını ifade etti.
     Türkiyenin pek çok konuda sınıf atlayarak farklı noktalara ulaştığını belirten Koç, Bölgemizin lideri olduk. Dünyanın kanaat önderlerinden biri olmak üzereyiz dedi.
     Türkiyenin 2023 hedeflerini önemsediklerini dile getiren Koç, Olimpiyat adaylığının da 2023 vizyonunu tamamlayıcı bir unsuru ve ülkemiz için paha biçilmez bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Güçlü ülke, güçlü devlet olmak için artık uluslararası sportif başarıların ne kadar önemli olduğu aşikar. Ülke itibarımızın ve markamızın gelişmesi açısından da çok büyük fayda sağlayacak bir fırsat olarak değerlendiriyoruz diye konuştu.
     Türkiyenin olimpiyatlara ev sahipliği yapabilmesinin gelecekte kalıcı sportif başarı sağlanması açısından da önemli olduğuna dikkati çeken Koç, bu süreçte yapılacak tesislerin ve yatırımların Türkiyeye sağlayacağı katkıların olimpiyatlar sonrasında görüleceğini söyledi.
     Koç, Şöyle bir hayalim var; 2020 Olimpiyatlarının ev sahipliğini almış, yatırımlarını yapmış ve organizasyonu başarıyla gerçekleştirmiş Türkiyenin madalya tablosunda da önemli noktada olması gerekiyor. Ekonomik gücünüz varken tesisleşmeyi yapabilirsiniz, ama sportif başarıyı yakalayabilmek için ciddi bir kültürel değişikliğe, bugün ekeceğimiz tohumların 10 sene sonra meyve vermesini bekleyecek tahammüle ihtiyacımız var. Sportif başarı için anlayış değişikliğine gitmemiz, olimpiyatlara sporcu sağlayan kurumlara sahip çıkmamız, onları teşvik etmemiz lazım ifadelerini kullandı.
    
     -İstanbulun aday ülkeler arasında en şanslısı olduğuna inanıyorum-
    
     Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul da, olimpiyatların yapıldığı şehre hem kısa vadede hem de uzun vadede çok ciddi katkıları olduğunu belirtti.
     İstanbulun aday ülkeler arasında en şanslısı olduğuna inandığını söyleyen Kurtul, gerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın gerekse Gençlik ve Spor Bakanlığının bu konuda kararlı olduğunu vurguladı. Kurtul, Türkiyenin hem ekonomik hemde siyasi anlamda dünyanın en istikrarlı ülkeleri arasında olduğunu dile getirdi.
     Türkiye ekonomisinin son 10-12 yıl içerisinde müthiş bir gelişme kaydettiğinin altını çizen Kurtul, Çok önemli reformlar yapıldı. Bugün geldiğimiz nokta, daha önce hayal bile edemeyeceğimiz bir nokta. Bu arada İstanbul dünyanın en güzel şehri. Olimpiyatları hak eden bir şehir. Buradaki en önemli olan şeylerden bir tanesi de, hakikaten halkın olimpiyatlara olan desteği dedi.
    
     -İstanbul kongre turizminde dünya birincisi-
    
     Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, olimpiyatlara destek vermek için İstanbula 150 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı yapılacağını anımsatarak, Olimpiyata gelen kişilerin daha iyi havalimanı bulamayacakları bir yerdeyiz şu anda dedi.
     İstanbulun kongre turizminde dünya birincisi olduğunu vurgulayan Kotil, geçen yıl İstanbula 10 milyon turist geldiğini, 2020ye kadar da bu sayının 30 milyona çıkmasını beklediklerini dile getirdi. 2020de olimpiyata ulaşım açısından İstanbuldan daha hazır bir şehir olamayacağını anlatan Kotil, THYnin 2020 vizyonu çerçevesinde şu anda dünyada uçtukları 221 şehir sayısını 300e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
     Şu anda 217 olan filo sayılarını 2020de 375e çıkarmayı planladıkları bilgisini veren Kotil, 2020de vizyonumuz gereği yolcu sayımız 90 milyon. 2020 olimpiyatları kapsamında İstanbula 1,5 milyon kişi gelecekmiş. Biz bunu bir kaç günde taşırız. Çünkü 2020deki tahmini yolcu sayımız günlük 300 bin. Şehrimiz olimpiyatlar için tüm altyapısı ile hazır şeklinde konuştu.
    
     -Spora yatırımın sadece sponsorluktan geçmediğine inanıyoruz-
    
     Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, kendisinin de 3 sporcu babası olduğunu, çocuklarından birisinin basketboldan, birisinin engelli at yarışlarından hoşlandığını, bir diğerinin de tenisçi olduğunu anlattı. Ülker, spora yatırımın sadece sponsorluktan geçmediğine inandıklarını ifade etti.
     Geçen 6 yılda futbol ve basketbol okulları düzenlediklerini anımsatan Ülker, bu süre zarfında 250 bin çocuğa bu fırsatı tanıdıklarını dile getirdi. Sportif altyapının güçlenmesinin, gelecek nesillerin daha çok sporla buluşmasını ve daha sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesini sağladığını aktaran Ülker, olimpiyat ruhunun sağlıklı ve bilinçli spora da vesile olacağına inandıklarını kaydetti.
     Olimpiyatın toplumdaki spor bilincini geliştireceğine inandığını vurgulayan Ülker, 2020 İstanbul olimpiyatları ister gerçekleşsin ister gerçekleşmesin gençlere olan yatırımlarının devam edeceğini vurguladı.
     Dünyanın bir çok coğrafyasında faaliyet gösteren ekipleri ve yurt dışındaki 7 bin 200 çalışanlarıyla İstanbul 2020 olimpiyatları için her türlü desteği vereceklerine dikkati çeken Ülker, Gerekirse, orada kamuoyu oluşturmak için elimizden geleni esirgemeyeceğiz dedi.
    
     -Teknoloji gücümüzü seferber etmeye hazırız-
    
     Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, İstanbul 2020 hedefini bir milli görev olarak gördüklerini belirterek, Üzerimize düşen sorumluluğu, yerine getirmek için uzun zamandır çalışmalarımızı sürdürüyoruz dedi.
     İstanbul 2020 için maddi desteğin yanında, teknolojinin gücünü de seferber etmeye hazır olduklarını aktaran Öztürkler, İstanbulun diğer aday ülkeleri açık ara geride bırakacak güce sahip olduğunun altını çizerek; samimi, sürprizli ve büyüleyici ruhunun ne Tokyoda ne de diğer aday kent olan Madridde olmadığını söyledi.
     Olimpiyatlara teknolojik alt yapılarıyla da katkı sağlayacakları bilgisini veren Öztürkler, olimpiyat ateşinin el birliği ile İstanbula geleceğine inandığını ifade etti.
    
     -Türkiye spor sevgisiyle olimpiyatları hak ediyor-
    
     Digiturk Genel Müdürü Ertan Özerdem de, 12 yıldır spor yayıncılığı yaptıklarını belirterek, sporcuları, spor yöneticilerini ve izleyenleri çok iyi anladıklarını, Türkiyenin sporu çok sevdiğini ve bu sevgisiyle olimpiyatları organize etmeyi hak ettiğini söyledi.
     Olimpiyatların İstanbula yakışacağını dile getiren Özerdem, Çünkü Türkiye ekonomi ve siyaset alanında hiçbirimizin ömrü boyunca görmediği bir yere ulaştı. 2020 olimpiyatlarının çok başarılı bir şekilde düzenleyeceğine inanıyorum dedi.
    
     Muhabir: Mücahid Eker-Sümeyye Dalkılınç
     Yayıncı: Zekeriya Gülün
<< Önceki Haber 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylığı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER