21 Eylül Dünya Alzheimer Günü

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü Kars Sağlık Müdürü Tuncer: Asrımızın en önemli yaşlılık hastalığı olarak bilinen ve yaşlanan kişilerin korkulu rüyası haline gelen alzheimer göz ardı edilemez, hafife alınamaz bir halk sağlığı sorunu olm


KARS (A.A) - Kars Sağlık Müdürü Hasan Tuncer, Asrımızın en önemli yaşlılık hastalığı olarak bilinen ve yaşlanan kişilerin korkulu rüyası haline gelen alzheimer göz ardı edilemez, hafife alınamaz bir halk sağlığı sorunu olmuştur dedi.
     Tuncer, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, son yıllarda yapılan bir çalışmada, her 7 saniyede dünya nüfusuna yeni bir alzheimer hastasının eklendiğini ifade etti.
     Alzheimer hastalığının zihinsel işlevlerin bozulmasıyla giden, kişiyi işlerini yapamayacak hale getiren bir hastalık olduğunu belirten Tuncer, şunları kaydetti:
     En belirgin özelliği, unutkanlık olup, evreler halinde ilerleyerek 24 saat bir bakıcıya gereksinim duyacak düzeyde kişiyi yatağa bağımlı hale getirebiliyor. Bugün alzheimer hastalığını tam durduran, ilerlemesini engelleyen ve hastayı, hastalık öncesi normal duruma getiren bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Alzheimer hastalığı, bellekte, öğrenme, konuşma, akıl yürütme, yargılama, iletişim ve günlük yaşam etkinliklerini sürdürme yetilerinde kademeli olarak yıkıma ve davranışlarda değişikliklere yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Asrımızın en önemli yaşlılık hastalığı olarak bilinen ve yaşlanan kişilerin korkulu rüyası haline gelen alzheimer göz ardı edilemez, hafife alınamaz bir halk sağlığı sorunu olmuştur.
     Tuncer, Orta yaşlarda alınabilecek tedbirlerle başlangıcının geciktirilebileceği bireylere öğretilmelidir. Alzheimerda ilk belirti bellek bozukluğudur. Zamanla bellek bozukluğu hastanın kendi eş ve çocuklarının isimleri gibi daha önceden iyi hatırladığı bilgileri hiç hatırlamamasına kadar gider ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Ercüment Daşdelen / Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER