3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü

3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü -Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Çankaya: Kronik hastalıkları incelediğimizde fiziksel aktivitedeki yetersizliğin iskemik kalp hastalığının yüzde 30unun, diyabetin yüzde 20sinin ana nedeni olduğu tahmi


ERZURUM (A.A) - Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Cumhur Hakkı Çankaya, Kronik hastalıkları incelediğimizde fiziksel aktivitedeki yetersizliğin, iskemik kalp hastalığının yüzde 30unun, diyabetin yüzde 20sinin ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir dedi.
     Çankaya, 3 Ekimin Dünya Yürüyüş Günü olarak çeşitli etkinliklerle kutlandığını belirtti.
     Müdürlüklerinin Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü ile ortak bir çalışma yaptıklarını ifade eden Çankaya, 3 Ekimde İl Sağlık Müdürlüğü önünden Yakutiye Kent Meydanına kadar yürüyüş planladık. Bu etkinliğe sivil vatandaşlarımız, öğrenciler ve diğer çalışanların katılımını bekliyoruz. Bu yürüyüş sırasında vatandaşlarımıza sağlıklı beslenmenin simgesi olan elma ve su ikramımız olacak dedi.
     Muğlada obeziteyle mücadele etkinliği sırasında kullanılan Yürüyün Gari solaganının güzel tepkiler aldığını hatırlatan Çankaya, Sağlık Bakanlığının illerin de yöresel ağızlarda çalışma yapmasını istediğini söyledi.
     Yapılan çalışma sonunda Segirt Gardaş Segirt sloganının bulunduğunu belirten Çankaya, Aslında biz Dadaş ifadesini kullanmak istedik. Dadaş ilk etapta erkek ifadesi içeriyor. Bizim hedef kitlemiz de evde çalışan ev kadınlarından oluşuyor. O nedenle Segirt Gardaş Segirt ifadesini kullandık diye konuştu.
     Günümüzde birçok hastalığın nedenleri arasında fiziksel aktivite yetersizliği olduğunu dile getiren Çankaya, fiziksel aktiviteyi sadece spor salonlarında egzersiz olarak algılamamak gerektiğini vurguladı.
     Çankaya, günde yarım saat orta tempoda bir yürüyüş ve asansör yerine merdiven çıkmak gibi hareketlerin de etkin olarak kullanılmasıyla egzersiz yapılabileceğini belirterek, şunları kaydetti:
     Kronik hastalıkları incelediğimizde fiziksel aktivitedeki yetersizliğin, iskemik kalp hastalığının yüzde 30unun, diyabetin yüzde 20sinin ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Fiziksel aktivite yetersizliğinin dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında da 4. sırada olduğunu görüyoruz. Dünya genelindeki fiziksel hareketsizlik, kötü beslenmeyle birlikte ortalama sağlık harcamalarının yüzde 2sine tekabül etmektedir. Bu da gelişmekte olan ülkeler ölçeğinde yaklaşık 1 milyon lira gibi bir para anlamına geliyor. Sağlıkta esas amaç koruyucu sağlık hizmetleridir.
    
     Muhabir: Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber 3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER