35 metrekarelik mağazaya 20 bin koleksiyon

35 metrekarelik mağazaya 20 bin koleksiyon parçası sığdırdı -Almanyada yaşarken Türkiyeye duyduğu özlemi plak dinleyerek gideren Cem Demirin mağazasında video kaset, kitap, film, teyp kaseti, çizgi roman, 45lik, 33lük ve taş plaklard


BURSA (A.A) - Cem Şan - Almanyada geçirdiği çocukluk yıllarında babasının getirdiği plakları dinleyerek Türkiyeye özlemini gideren, 24 yıldır plak toplayan koleksiyoncu Cem Demir, 2 yıl önce açtığı 35 metrekarelik mağazasına video kaset, kitap, film, teyp kaseti, çizgi roman, 45lik, 33lük ve taş plaklardan oluşan 20 bin koleksiyon parçası sığdırdı.
     Gurbetçi bir ailenin çocuğu olan Demir, 1978-1988 yıllarında babasının Türkiyeden getirdiği 45likler sayesinde dinlediği Türkçe müziklerin sözlerini yazmaya, zevkle izlediği filmlerin arşivini yapmaya başladığını söyledi.
     Evinde 5 binin üzerinde film olduğunu ifade eden Demir, Mavzolos adındaki mağazasında 45lik ve 33lük yerli ve yabancı 10 binin üzerinde plağı ile kitap, teyp kaseti, çizgi roman, video kaseti olmak üzere toplam 20 bin parça bulunduğunu belirtti.
     Arşivinde çift ürünler bulunduğunu, bunların teklerini satmaya karar verdiğini söyleyen Demir, İnternette bir açık artırma sitesinde ürünleri satışa sundum. Ürünleri yurt dışından getirmeme rağmen büyük ilgi gördü. Böyle bir ihtiyacın olduğunu düşündüm. Mağaza fikri internet satışından 4 yıl sonra ortaya çıktı ve 2 yıl önce de vücut buldu. Bursada bu formatta bir ilkiz. Daha önce Bursada plak satıldı, kitapçılar vardı ama biz farklıyız dedi.
     Demir, Anadolu rock diye bilinen müziğe yurt dışında büyük ilgi olduğunu ifade ederek, Erkin Koray eski 45liklerinden oluşan plağını Amerikada bastı. Onu Amerikadan getirmek zorunda kaldık. Önce kızdık ama ne kadar haklı olduğunu bu senenin sonunda anladık. Türkiyede bassaydı ilgi görecekti, satacaktı ama Amerikalıların keşfedeceği bir albüm olmayacaktı diye konuştu.
     Plağın eskiye özlemin sonucu olarak ilgi gördüğünü, Türkiyenin birçok ilinden plak almaya gelenler olduğunu bildiren Demir, şunları kaydetti:
     Koleksiyoncuların ilginç bir özelliği vardır. 10 liralık ürün için 100 lira harcarlar. Plak enteresan bir nesne. Doğru, nadir, az ve temiz bulunan plakları bulundurabilirseniz Türkiyenin her yerinden size gelirler. Adapazarından, İzmirden, Ankaradan bize gelip plak alanlar var. Geçenlerde Ankaradan gelen kişi, Semiramis Pekkanın plaklarını topladı gitti. Şimdi bende yok. Yurt dışından da müşterilerim var. Birçok ülkeye internet üzerinden plak gönderiyorum. İngilterede yabancı birine plak göndermiştim, kendisinin ses profesörü olduğunu öğrendim. Çok özel bir stüdyosu var. Benden Alpay, Esmeray ve Ersenin 4 plağını aldı. Bana teşekkür mesajı gönderdi. Bütün plaklarınızı yakından takip ediyorum. Yeni plaklar seçiyorum. Çok yakında bildireceğim dedi. Yabancı birisi Türkçe plak dinliyor. İngilterede, Almanyada eski müziklerimiz keşfediliyor.
    
     Yayıncı: Hande Cankar
<< Önceki Haber 35 metrekarelik mağazaya 20 bin koleksiyon Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER