4 Şubat Dünya Kanser Günü

4 Şubat Dünya Kanser Günü -Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: Kanserin belirtilerini bilmek hastalığın erken teşhisi açısından önemlidir, ancak bu belirtilerin birine veya daha fazlasına sahip olmak kişinin kanser olduğu


TRABZON (A.A) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, kanserin belirtilerini bilmenin hastalığın erken teşhisi açısından önemli olduğunu, ancak bu belirtileri taşıyan her kişininde kanser olduğu anlamına gelemeyeceğini belirtti.
     Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, kanserin dünyada ve Türkiyede ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer aldığını belirterek, görülme sıklığının giderek artması nedeniyle kanser hakkında bilgi düzeyinin artırılması gerektiğini vurguladı.
     Bu nedenle her yıl 4 Şubatın Dünya Kanser Günü olarak ilan edildiğini ve çeşitli etkinlikler düzenlendiğini ifade eden Hamzaoğlu, şunları kaydetti:
     Kanserin belirtilerini bilmek hastalığın erken teşhisi açısından önemlidir, ancak bu belirtilerin birine veya daha fazlasına sahip olmak kişinin kanser olduğu anlamına da gelmez. Bu belirtiler açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, memede veya vücutta hissedilen kitleler, cilt değişiklikleri, dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik, olağan dışı kanama, ben ve siğillerdeki değişiklikler olarak sayılabilir. Ülkemizde kanser nedenli ölümlerinin başında erkeklerde akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri gelmektedir. Kanserden korunma, kanserin tedavisinden daha önemli bir husustur. Kanserlerin yüzde 30 ile 40ının potansiyel olarak önlenebilirliği söz konusudur.
     Hamzaoğlu, Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak kanser hastalığı ile ilgili toplumu bilgilendirmek ve erken teşhisin hayat kurtarabileceği bilincini yerleştirebilmek amacıyla çalışmalarının yıl boyunca devam ettiğini kaydetti.
    
     Muhabir: Burak Altunöz
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber 4 Şubat Dünya Kanser Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER