4 Şubat Dünya Kanser Günü

4 Şubat Dünya Kanser Günü -Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Çankaya: Önlem alınmazsa dünya genelinde kanser yükünün, 2030 yılında 26 milyon yeni kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşacağı tahmin ediliyor


ERZURUM (A.A) - Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Cumhur Hakkı Çankaya, Önlem alınmazsa dünya genelinde kanser yükünün, 2030 yılında 26 milyon yeni kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşacağı tahmin ediliyor dedi.
     Çankaya, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Erzurum Sağlık Müdürlüğü Çok Amaçlı Konferans Salonunda düzenlenen programda, Sağlık Bakanlığının da üye olduğu Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü önderliğinde 4 Şubatın Dünya Kanser Günü olarak kutlandığını belirtti.
     Kanserin günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan Çankaya, Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır dedi.
     Çankaya, dünyada her yıl 12,7 milyon kişiye kanser tanısı konulduğunu, 7,6 milyon kişinin de kanserden öldüğünü ifade ederek, Önlem alınmazsa dünya genelinde kanser yükünün 2030 yılında 26 milyon yeni kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşacağı tahmin ediliyor diye konuştu.
     Kanserde en hızlı artışın orta ve düşük gelirli ülkelerde olduğunu belirten Çankaya, Erzurumda 2011 yılında bin 556 kanser vakası tespit edilmiştir. Erzurumda en sık görülen kanser türleri değerlendirildiğinde ilk 5 kanserin sırasıyla mide, akciğer, meme, yemek borusu ve kan kanseri olduğu tespit edilmiştir. Kanser hastalığının en iyi yönü tedbir alınırsa yüzde 30-40 oranında önlenebilir olmasıdır dedi.
     Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Kısaoğlu da kanserin zayıflama, iştahsızlık, gıdalardan tiksinme, solunum güçlüğü, yutma güçlüğü, meme veya herhangi bir yerde şişlik veya sertlik gibi belirtilerle ortaya çıktığını anlattı.
     Yrd. Doç. Dr. Kısaoğlu, kötü huylu tümörün komşu organ veya dokulara yayıldığı gibi lenf ve kan yoluyla uzak organlara da yayılabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
     Sigara ve alkol kullanımı ile gelişen kanserlerin önlenmesi mümkündür. Bu maddelerin kullanılmaması ile tam koruma mümkün olur. Ayrıca güneş ışınlarından korunma yoluyla deri kanserinden çok yüksek oranda korunmak mümkündür. Kanserden korunmada beslenmenin de rolü büyüktür. En önemlisi erken teşhistir.
    
     Muhabir: Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Zekeriya Kaya
<< Önceki Haber 4 Şubat Dünya Kanser Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER